Kísérlet mutatja meg, hogyan lehet jövedelmező a kukoricatermesztés
2017-ben a BASMATI CS kukoricahibridet (FAO 380) 5 hektáron, precíziós gazdálkodási rendszerű területen vetették el a Dalmand Zrt. területén. A kísérlet beállítása előtt a kezelési egységek lehatárolása a területen több éves műholdfelvételek (Landsat-8) alapján történt. A kijelölt táblán a talajminőséghez igazított vetett tőszám 67-77.000 szem/ha között változott. 

Már nem újdonság, de még nem is gyakorlat a talajbaktériumok használata
Hazánkban a talajbaktérium-készítményeket a szántóterület közel 10 százalékán alkalmazzák napjainkban. Hogy ez sok vagy kevés, nézőpont kérdése. Ha arra gondolunk, hogy a műtrágyák elterjedéséhez és általános használatához kb. 100 év kellett, akkor azt mondhatjuk, hogy az útnak az első harmadánál tartunk. Az első ilyen készítmény kb. 30 éve került forgalomba. De valóban csak az 1980-as években indult a talajbaktériumok használata?

Mit tehetünk a rezisztens fenyércirok ellen?
A világ hatodik legveszélyesebb gyomnövénye, itthon is hatalmas károkat okoz. A védekezést nemcsak kiváló alkalmazkodási, szaporodási és túlélőképessége nehezíti, hanem az is, hogy már rezisztens populációi is kialakultak. A legjobb eredményt a módszerek kombinálásával érhetjük el. Lesz-e megoldás a rezisztens fenyércirok leküzdésére? Erre a kérdésre keresett választ Papné Komáromi Lilla, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Tolna megyei elnöke a Növényorvosi Szakmai Napon tartott előadásában.

Az aranyszínű sárgaság ellen az egyetlen esély a megelőzés
Egyre több borvidéken bukkan fel a szőlőre végzetes csapást jelentő aranyszínű sárgaság betegség, amely ellen az egyetlen esélyt az időben történő megelőzés jelenti, mégpedig a kórokozót terjesztő szőlőkabóca kiiktatásával. A Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidék után 2017-ben a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét a Nébih.

kép

A beteg növények száma évente megtízszereződhet – fotó: blog.syngenta.hu

Natur Agro technológiai tapasztalatok a Dunántúlról (+Videó!)
"Receptet" mutatunk az egészségesebb növénykultúrákhoz és a magasabb hozamokhoz! Gazdariport-sorozatunk következő állomása Polány, ahol a Dunántúlra jellemző, változatos domborzati viszonyok között kell kihozni a lehető legjobb termelési eredményeket. A Natur Agro termékeit már a teljes termőterületen használja somogyi vendéglátónk – akit a saját, mázsán mért eredményei győztek meg a Natur-termékek fontosságáról. Nézzük meg, hogy milyen tapasztalatokról számol be a gazda, dombos területi adottságok mellett.

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta
Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukoricahibridjei. Az Artesian-technológia új fejezetet nyit a cég egyre erősödő kukoricaportfóliójában. A szezonnyitón emellett bemutatták a napraforgó piacvezető új növényvédelmi és vetőmagajánlatait, amelyek révén még eredményesebb lehet az olajos növény termesztése.

Az agrárium érdekei kikényszerítik az új nemesítési eljárások elfogadását
A precíziós nemesítéssel az agrárium és a környezetvédelem új innovációs lehetőségekhez jut. Eredményeivel a tudomány már készen áll. Genomszerkesztés útján például szárazságtűrő, vírusrezisztens növényeket is előállítottak. Európában a szabályozás pedig még a GMO vagy nem GMO dilemmánál tart. Dudits Dénessel, az MTA rendes tagjával, genetikus-agrármérnökkel nyolc hónappal a Precíziós nemesítés – Kulcs az agrárinnovációhoz című tanulmánykötet bemutatása után ismét találkoztunk a Magyar Tudományos Akadémián.

Egy fiatal gazda naplója: a precíziós gazdálkodás megtérülő beruházás
Zsár Ernő növényorvos, fiatal gazda szakcikke a precíziós gazdálkodás útján megtett első lépésekről számol be. A publikáció minden termelő számára hasznos lehet, hiszen a gyakorlati megoldásokból több bevált módszert ismertet a fiatal szakember.

gép

A precíziós gazdálkodási rendszer kiépítése már 300 hektár szántóterület megművelésénél is érezhetően megtérülő beruházás – fotó: Zsár Ernő

Phylazonit Technológia a fenntartható mezőgazdaság szolgálatában!
A mezőgazdaság szerepe és fontossága a gazdaságban és az élelmiszeriparban egyaránt vitathatatlan, éppen ezért sokkal nagyobb figyelmet kell rá szentelni. A mezőgazdasági termelésben dolgozók kitartása és megújulásra való képessége önmagában is becsülendő dolog, de ha további energiát fordítunk e szegmens fenntarthatóságára és fejlődésére, akkor nagyszerű dolgokat érhetünk el, amiből a jelen és a jövő generációja egyaránt profitálni fog.

Napraforgó-termesztés maximális nyereséggel, minimális kockázattal
Az elmúlt évek szélsőséges időjárása ellenére a napraforgó biztosan tartja a helyét, és meghatározó a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a fő konkurens növény, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, valamint a 2016-os rekord termésátlagok és nyereség miatt 2017-ben még nagyobb területen, közel 660.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon. A felület növekedése azonban sokszor együtt járt a technológiai fegyelem fellazulásával. A gyomirtási technológia helytelen megválasztása, a korszerűtlen hibridek használata, a vetésforgó be nem tartása egyrészt kórtani kockázatot jelent, másrészt növeli az olyan parazita növény elterjedésének a kockázatát is, mint a szádor.

Hogyan kezdjek bele a precíziós gazdálkodásba?
Gyakorló gazdáknak és szakértőknek tettük fel a kérdést. Szemléletváltás, adatbázis-építés, kezelési zónák kialakítása, differenciált tápanyag-kijuttatás – néhány kulcsszó a válaszaikból. Nemcsak a precíziós gazdálkodással kapcsolatos gazdag tapasztalataikat osztották meg az Agroinform.hu által szervezett PREGA Kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Arra a körkérdésre is feleltek, mi legyen az első lépése annak, aki maga is bele akar vágni.

precíziós gazdálkodás

fotó: Shutterstock

A gombaölőszer-piac rövid áttekintése és várható helyzete 2018-ban
A gombabetegségek elleni, jelenleg a világpiacon eladott növényvédő szerek értékének 25%-át használják, ez az arány várhatóan növekedik. Ennek legfőbb oka a jelenleg engedélyezett termékek ellen egyre rezisztensebb patogének kialakulása, de egyáltalán nem ritka az „új” betegségek megjelenése, valamint a forgalomból visszavont, egyre növekvő számú, jól bevált termék hiánya.

Egészséges és ellenálló növényállomány
A folyamatos fejlődés jegyében friss információkkal, megújult vetőmagkínálattal és új kollégákkal bővülve kezdte meg a Caussade Semences Hungary Kft. a téli rendezvénysorozatot. Az első találkozóra már decemberben sor került a nagylózsi Növény Kft. szervezésében.

Új államilag elismert őszi káposztarepce-fajták a piacon
A Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciójának 2017. december 5-ei ülése a hivatal vizsgálata és a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Növények Szekciójának állásfoglalása alapján a következő őszi káposztarepce-fajtákat részesítette állami elismerésben, hosszabbította meg és államilag elismert fajtákat vonta vissza, valamint kísérleti standard változást fogadta el.

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth
A talajvédelem és a költségcsökkentés miatt is érdemes figyelmet fordítanunk a változó mélységű művelésre. A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz - és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy gyakori és felesleges műveléssel káros hatásokat, például szerkezetromlást okozhatunk.

Januári gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.