Stresszel „irányított” növényfejlődéssel segíthetünk a megviselt állományokon
Míg áprilisban az aszály okozott gondot a növénytermesztőknek, most a sok csapadék, a magas páratartalom miatt jelentkeznek tömegesen a fejlődési rendellenességek, gombás és baktériumos betegségek a zöldségtermesztésben.

Alig várjuk! Újra OMÉK: fókuszban a szakmaiság!
Szeptember 26-29. között, a HUNGEXPO-n ismét megrendezik Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági eseményét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). Az OMÉK ezúttal a szakmaiság erősítésére helyezi a hangsúlyt.

Túl sok volt az eső: 10 ezer tonna alá csökkenhet a cseresznyetermés
A sok eső miatt 10 ezer tonnánál kevesebb cseresznye teremhet Magyarországon, így drágább is lehet, mint tavaly – mondta FruitVeb szakmai igazgatója.

cseresznye

A cseresznyetermést a sok csapadék veszélyezteti – fotó: MTI/ Bugány János

Tőzsdére lépett a Corteva Agriscience
Befejeződött a Corteva Agriscience különválása a DowDuPonttól. Mostantól független, kizárólag mezőgazdaságra specializálódott globális vállalatként működik tovább a vállalat.

A parlagfű ellen szükséghelyzeti engedélyt kapott napraforgóban a Viballa gyomirtó
2019. május 1-jétől július 31-ig engedélyezte a Nébih a Viballa™ gyomirtó szer forgalomba hozatalát és felhasználását, napraforgó-kultúrában parlagfű ellen. A készítmény más növényvédő szerrel nem keverhető.

Érdekel egy ütős repce az őszi szezonra? – VIDEÓ!
A Caussade Semences Hungary Kft. látványos, interaktív standdal fogadta a gazdálkodókat a III. NAK Szántóföldi Napokon Mezőfalván. Bemutatták a HI CORN CS kukoricát, amelyet kifejezetten gyengébb adottságú, nem öntözhető területekre ajánlanak. A Caussade azonban már az őszi szezonra is fel van készülve, így olyan repcehibriddel is készültek, amelynek kezdeti fejlődése, téltűrése és betegségtoleranciája is kiemelkedő.

repce

A MEMORI CS repce a meghatározó repcebetegségekkel szemben toleráns – fotó: Agroinform.hu

Az EU agrárminiszterei átdolgoznák a génmódosítás jogi szabályozását
Az EU agrárminiszterei egyre kevésbé tartják fenntarthatónak a génmódosított (gmo) növények termesztésének és használatának zéró tolerancia melletti tilalmát.

Megemelik az Agrárminisztérium költségvetését jövőre
Az Agrárminisztérium a jövő évben 218,3 milliárd forintos büdzsével számolhat az idei 206,2 milliárd forint után a 2020. évi központi költségvetésről szóló tervezet szerint. Ebből 193,746 milliárd forint hazai működési költségvetési, 12,165 milliárd forint felhalmozási költségvetési, 12,422 milliárd forint európai uniós fejlesztési költségvetési forrás.

Nedvesedik, penészedik a kazal, romlik a takarmány minősége? Ismerős?
A megfelelő kazaltakaróval megvédheted a bálákat, hogy a takarmány a tárolás alatt mindvégig kifogástalan minőségű maradjon.

kazal

A kazaltakaró bevonata biztosítja, hogy erős napsugárzás esetén se hulljon szét az anyag szerkezete – fotó: Agromol Invest kft.

Növényvédelmi előrejelzés: Még mindig a károsítóknak áll a zászló, de kezd javulni a helyzet
Még egy csapadékos hét van mögöttünk, amikor 10-30 mm eső esett, de helyenként záporok, zivatarok alakultak ki, s e helyeken az előbbi mennyiséget jóval meghaladó csapadék hullott. Az Agroinform.hu 2019. évi 23. heti növényvédelmi előrejelzése.

Intenzív gazdálkodás a környezet megóvásával
A fenntartható, intenzív mezőgazdaság gyakorlatáról tartott szakmai napot a Syngenta az európai Interra® Farm Hálózat magyar állomásán, a dióskáli Plótár családi gazdaságban.

Kiváló minőség, genetikai tisztaság, kórokozók elleni rezisztencia – itt vannak a legújabb zöldborsófajták
A KITE Zrt. idei zöldborsófajta-bemutatóját 2019. május 28-án rendezte meg Tiszavasváriban, a Lipták Farmon. 19 hektáron 16 zöldborsófajtát szemlézhetett a közönség, melyek közül 12 normál, 4 pedig apró szemméretű. Az állomány 3 fajta afila-levélzettípussal rendelkezik.

borsó

Egy stabil, közel azonos mennyiséget produkáló fajta kiszámíthatóságot, azaz tervezhetőséget biztosít a termelőnek – fotó: KITE Zrt.

A magyar tejtermelés most stabil, de támogatások nélkül ez nem így lenne
A tej önköltsége jelentős mértékben emelkedett az utóbbi években, a tejátlagár kilogrammonként 95 forint volt, a tej önköltsége pedig 90-100 forint között szóródik.

Előrejelzésekkel, tanácsadással is segíti a gabonatermesztőket a Takarék Csoport
A hazai és a nemzetközi piaci folyamatokban és a pályázati, támogatási rendszerben segít kiigazodni a termelőknek a pénzintézet.

Elfogadta a drónokra vonatkozó új szabályozást az Európai Bizottság
Kötelező lesz az egyedi azonosító és a regisztráció minden drón esetében. 2020-től pedig az üzemeltetőknek is azonosíthatónak kell lenniük.

Őstermelő vagyok, gépbeszerzésen gondolkodom. Mit tehetek?
Vidéken az emberek többsége számára adott a lehetőség arra, hogy mezőgazdasággal foglalkozzon. Vannak, akik évtizedek óta ebből élnek, de akadnak szép számmal olyanok is, akik a városi életet otthagyják, hogy egy új, agrártevékenységet folytató vállalkozást indítsanak.

traktor

Nem könnyű új vállalkozásba kezdeni, vagy bővíteni a meglévőt – fotó: Agroinform.hu

Megszűnt a tartósan vízhiányos időszak
Megszűnt az ország egész területén a tartósan vízhiányos időszak, a belügyminiszter az időszak végét a pénteki napban jelölte meg a legfrissebb Hivatalos Értesítőben megjelent közlemény szerint.

Készül az új állattenyésztési törvény
Már tárgyalja a parlament az állattenyésztési törvényt, amely egy korszerű, európai követelményeknek megfelelő jogszabály lesz – mondta az agrárminiszter pénteken, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetben.

Származás helye, ár, íz és élelmiszer-biztonság: te mi alapján vásárolsz?
A fejlett gazdaságokban a vásárlók alapvető elvárása, hogy az élelmiszerek a kedvező élvezeti és táplálkozás-élettani értékük mellett élelmiszer-biztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. Az EU-s polgárok e téren szerzett tapasztalatait foglalja össze a legfrissebb Eurobarometer-kutatás.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.