A lárvák és az imágók elsősorban virágport fogyasztanak, ám a virágok szöveteibe is berágnak. Ilyenkor sérülnek a bibék és a porzószálak. Ezt a lankadó, majd elhaló bimbók és virágok jelzik. Ezek a virágok nem termékenyülnek meg, a növény „elrúgja a becőt” (1. kép).



Tapasztalatok szerint a fiatal virágkezdeményen talált 1-2, vagy már a kifejlett virágkezdeményen talált 4-6 imágó már jelentős gazdasági kárt okoz.

Mikor és mivel  védekezzünk a repcefénybogarak ellen?
A repcetermés mennyiségét döntően befolyásolja a fénybogarak ellen elvégzett védekezés időzítése és minősége. A legnagyobb kártételre a repce zöldbimbós állapotában képesek (2. kép), ekkor feltétlenül indokolt a védekezés.



A fénybogarak irtására korábban engedélyezett szerek 4 hatóanyag csoportba tartoznak: piretroid, karbamát, foszforsavészter és neonikotinoid. A fénybogár populációk Európa tradícionális repcetermesztő országaiban már különböző mértékben, de rendelkeznek az egyes szercsoportok elleni rezisztenciával (www.irac-online.org). Egy új hatóanyag használata hazánkban a rezisztencia kockázatát jelentősen csökkenti. 2012-ben ezért is került bevezetésre egy új hatásmechanizmusú termék, a Plenum, amely egyedülálló módon fejti ki hatását. Hatóanyaga a pimetrozin (50% pimetrozin), amely a rovar központi idegrendszerének állandó jóllakottságérzetet közvetít, így a rovar szinte azonnal befejezi a táplálkozást, majd éhen hal.

Mit jelent ez? Gyors kezdeti hatást és kisebb gazdasági kárt, hiszen a pimetrozin felvételét követően a kártevő 1-2 órán belül befejezi a táplálkozást.
A Plenum hosszantartó, biztos megoldást nyújt a repcefénybogarak ellen. A készítmény az elvégzett vizsgálatok alapján igazolta ezt az erőteljes és hosszantartó hatást (1. grafikon). A szisztemikus hatásának köszönhetően a zöldbimbós állapotban végrehajtott kezelés a virágzás elejéig kitart. Mindez annyit jelent hogy az elhúzódó betelepülés mellett is biztos hatású.

A Plenum kezelést a repcefénybogarak táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett, a repce zöldbimbós állapotában javasolt elvégezni 0,15 kg/ha dózisban. Az ekkor elvégzett védekezéssel a már betelepült kártevőket gyorsan blokkkolja a készítmény, és kb 10 napos tartamhatást biztosít a később betelepülő fénybogarakkal szemben. A pimetrozin kiváló hatással bír a repcén időnként megjelenő káposztalevéltetű (Brevicoryne brassicae) ellen is. A Plenum II. forgalmi kategóriájú készítmény.

Tóth János, Vajda Beáta
Syngenta Kft.

Bővebben a Syngenta honlapján >>>