Bár még zajlik a repce vetése, érdemes gondolatban felkészülni arra a megváltozott helyzetre, amit a neonikotinoid-típusú rovarölő csávázószerek használatának felfüggesztése váltott ki. Mindenképpen át kell gondolnunk az őszi rovarkártevők elleni technológiánkat, mert valószínűleg alapjában kell megváltoztatnunk azt.

Ha visszatekintünk az elmúlt évek őszi időjárására, általában meleg, hosszú őszök jutnak az eszünkbe, ami minden esetben együtt járt a rovarkártevők fokozott megjelenésével, és akár fokozott kártételével is. Melyek is ezek közül a legfontosabbak? Jól ismert, mondhatni, megszokott kártevők a nagy repcebolha és a repcedarázs, újonnan jelentkező viszont a kis káposztalégy, amely esetenként már érzékelhető gazdasági károkatis okoz.

A nagy repcebolha - és a többi földibolha faj egyedei - leginkább a kelő-szikleveles állományokban képesek komoly károkat okozni. Ez részben az asszimilációs felület kieséséből, részben viszont a sebzéseken keresztül történő nagymértékű vízvesztésből adódik. A károsított növények fejlődése lelassul, nagymértékű kártétel esetén akár tőpusztulás is előfordulhat. Ezek ellen a kártevők ellen az említett csávázó készítmények nagyon jó hatékonysággal dolgoztak, éppen abban az időszakban -a szikleveles állapotban - fejtették ki hatásukat, amikor arra a legnagyobb szükség volt. A csávázószerek hiányában arra érdemes felkészülni, hogy a bolhák folyamatos betelepedése miatt akár többszöri beavatkozásra is szükség lehet, még abban az esetben is, ha hosszabb hatástartamú készítménnyel védekezünk ellenük. Készítmények terén mindenképpen felszívódó, de legalább gyomorméreg hatással is rendelkező hatóanyagot válasszunk. A kontakt, gyomorméreg és gázosodó hatással egyaránt rendelkező klórpirifosz hatóanyag jó választás a bolhák elleni védekezésre. Az Arysta kínálatában ilyen hatóanyaggal a Pyclorex Neo (480 g/l klórpirifosz) készítmény rendelkezik.


Nagy repcebolha és kártétele

Szerencsére sokkal egyszerűbb a dolgunk a repcedarázs álhernyói elleni védekezés során. A rovarölő csávázószerek korábban is csak részben tudták a kártételüket mérsékelni, így ebben az esetben nem kell gyökeresen más technológiában gondolkodnunk. Mivel a lárva fénykedvelő, könnyen megtalálható a növényeken. Az általuk okozott kár lombvesztés formájában jelentkezik.

Érdemes a területen való megjelenésüket, a karéjozott levelek arányát figyelemmel kísérnünk, ugyanis a kártevő képes egy-két nap alatt is tarra rágni egy táblát. Így, ha már találunk fekete lárvákat is, azonnal meg kell kezdeni az ellenük való védekezést. Mivel a károsító könnyen elérhető a permetezés során, az egyszerűbb, kontakt hatású készítmények is eredményesen használhatók az ellenük való védekezésre. Az Arysta termékkínálatából a Cyperkill 25 EC (250 g/l cipermetrin) és a Markate 50 (50 g/l lambda-cihalotrin) ajánlott erre a célra.


Repcedarázs imágó, álhernyó és annak kártétele

A kis káposztalégy viszonylag újonnan jelentkező kártevő a repcében. Károsítása a növények gyökérzetét érinti, eleinte a felszínen hámozgatnak, majd felfelé tartó járatokat rágnak a gyökér belsejébe. A károsított növények fejlődésükben visszamaradnak, satnyulnak, leveleiken a viaszréteg extrém módon megvastagszik. A károsítás következtében rothadásos folyamatok is beindulhatnak a gyökérzetben. A kártevő elleni védekezésre felszívódó, vagy gázosodó tulajdonsággal bíró készítményeket válasszunk, de várható erős kártétel esetén nem szabad kizárnunk a vetéssel együttesen kijuttatott talajfertőtlenítő készítmény felhasználását sem.

Természetesen a repce őszi termesztéstechnológiájában nem csak rovarkártevőkkel kell számolnunk. Az elmúlt száraz nyarak rendkívüli módon felerősítették az árvakelésű gabonák elleni védekezés jelentőségét. Az első őszi esők nyomán, a repcével együttesen kelő árvakelés komoly konkurenciát jelent az éppen kelő, vagy szikleveles repcének. Ennek megfelelően az egyszikűirtást nem szabad kihagyni az őszi technológiából. Sőt, szerencsétlen esetben akár többszöri beavatkozásra is szükség lehet. Nem túl erőteljes árvakelés esetén érdemes a gyomirtással „összevárnunk" a később kelő egyedeket is, ugyanis a szuperszelektív egyszikűirtók - így a Targa Super is - a „méretesebb" egyedekkel is elbánnak, így mondhatni, csupán dózis kérdése az eredményes védekezés. Ilyen módon akár meg is spórolhatunk egy növényvédelmi beavatkozást. Fontos viszont, ha az árvakelés mennyisége miatt fennáll a veszélye annak, hogy elnyomja a repcét, akkor ne várjunk, vállaljuk fel inkább a kétszeri beavatkozást költségét. Az Arysta kínálatában a fenti célra a Targa Super (5% quizalofop-P-etil) készítményt ajánljuk. Engedélyezett dózisa - 0,4-0,6 l/ha - az árvakelésű gabona gyökérváltásáig, azaz 3 leveles állapotáig használható. (Az összes engedélyezett egyszikűirtó készítmény ajánlásához hasonlóan!) Fejlettebb állapotú, netán bokrosodó gabona ellen már magasabb dózist -0,7-0,8 l/ha - kell kijuttatnunk.

Az őszi technológiából egyre kevésbé hagyható ki a regulálás. Még viszonylag késői vetéseknél is fennáll a „túlfejlődés" veszélye. Az elmúlt években nem volt ritka, hogy kétszeri beavatkozás sem volt elegendő, függetlenül attól, milyen készítménnyel végezték azt. Az Arysta kínálatában erre a célra a tebukonazol hatóanyagú Matiz (250 g/l tebukonazol) áll a rendelkezésünkre, amit 0,5-1 l/ha mennyiségben javaslunk kijuttatni a repce 4-6 leveles állapotától a tőlevélrózsás állapotig terjedő időszakban.

Akárhogyan is alakuljon az őszi repceszezon, szinte biztosan a rovarkártevők elleni hatékony védekezés lesz a meghatározó kérdése. Valószínűleg nem kerülhető el a repceterületeink napi szintű bejárása, különösen, amíg növényeink szikleveles-néhány lombleveles állapotban vannak. Az Arysta kínálatában szereplő rovarölő készítmények minden szempontból alkalmasak arra, hogy a repce megóvásában segítségünkre legyenek.

Somos Ferenc
Arysta Magyarország Kft.