Egy 24 éves orvostanhallgató, Péter Dániel két egyetemi tanóra között egy csokoládét evett, amikor eldöntötte, hogy egészségesebb életmódra vált. Létrehozott egy gyorsan fogyasztható, egészséges alternatívát, ami végül hatalmas áttörést jelentett a számára.

"Ennek nincs tücsökíze"

Egyre többen kóstolják meg azt a snacket, amelyet a Cricks, Magyarország első rovarfehérje felhasználásával készült élelmiszer forgalmazója dobott piacra. A leggyakoribb visszajelzések szerint a terméknek cseppet sincsen tücsök íze. A többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet az orvostanhallgató ötletének köszönhető.

Péter Dániel már gyermekkora óta cserkész, sokat jár a természetben, érdekli a környezetvédelem, a fenntarthatóság, ezért továbbgondolta az eredeti ötletét. Olyan alapanyaggal akart dolgozni, amelynek a lehető legkisebb a környezeti lábnyoma, mégis tápanyagdúc, bárki számára fogyasztható és egészséges.

Tücsökből snack

Az Európa Unió egyelőre négy rovarfajt engedélyezett emberi fogyasztásra. Két fajta lisztkukac, a vándorsáska és a házi tücsök van fent ezen a listán. A hallgató és csapata végül az utóbbi mellett döntöttek, főleg azért, mert ezt többen elfogadják Európában, ráadásul azt gondolták, hogy még Magyarországon sem annyira rossz a rovar megítélése.

A vállalkozó sajtóközleményében kifejtette, hogy még nagyon sok egészségügyi edukációs munkára van szükség ahhoz, hogy hazánkban is szélesebb körben elfogadják a rovarfehérje alkalmazását.

Több tízezer éve fogyasztjuk őket

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a rovarok több tízezer éve táplálékforrásnak számítanak. Európában és az Egyesült Államokban azonban a mai napig tabunak számít, sok helyen nem fogadják el ezt az érvet. Főleg Délkelet-Ázsiában és Közép-, valamint Dél-Amerika egyes területein számít népszerű alapnyaknak. A belőlük készült ételek nagyjából 2 milliárd embert táplálnak napi szinten.


A rovarfogyasztás Európában sem volt mindig tiltott vagy ismeretlen. Hazánkban például a 19. században előszeretettel főztek cserebogárlevest, a húsevés ugyanis egészen az újkori luxusnak számított a területen. Az ipari forradalom hozta meg az áttörést, amikor egyre több nagyüzemi állattenyésztő telep nyílt meg, a rovarfogyasztással felhagytunk, helyette rengeteg szárnyast és disznót eszünk.

Az alapanyag importálásra szorul

Tücsköt sem lehet akárhonnan beszerezni. Magyarországon egyetlen tücsökfehérjével foglalkozó cég van, akik Vietnámból hozatják por formájában. Itthon bérgyártásban kezdek el előállítani a snacket, később pedig megalkották a proteinszeleteket és a shake-et is. Utóbbi kettő nemrég jelent meg Brancsközösség felületén, ahol pár nap alatt összegyűlt a célösszeg egyharmada - írta meg a Greendex.

Már shake is készül tücsökfehérjéből - fotó: pexels.com

Egészségesebb étrend

Az orvostanhallgató társakat is talált ehhez a projekthez, így együtt dolgozik unokatestvérével, aki a vállalkozás társalapítója. Ma már táplálkozástudományi szakember is segíti a fiatalok termékfejlesztését. A tücsök ma már szinte superfoodnak tekinthető és nagyon úgy tűnik, hogy bőven akad rá kereslet. A vállalkozás eddig 3000 eladott szeletnél jár, ami nem kis teljesítmény ennyi idő alatt.

A tücsökfehérje könnyen emészthető, magas biológiai értékkel rendelkezik, ezáltal részt vesz a gyorsabb és hatékonyabb izomépítésben. A funkcionális élelmiszert fogyasztók között főleg az egészségtudatos, valamint az aktív életmódot folytató fiatalok és fiatal felnőttek szerepelnek.