Szántsunk, ássunk, telepítsünk – a legfontosabb októberi teendők a kertben
Itt az ideje betakarítani a kései zöldségeket, megmetszeni a gyümölcsfákat, elvégezni az őszi növényvédelmi munkákat és felkészíteni a talajt a következő évre.

Rengeteg pénzt ad az EU "zöld" projektekre – már lehet pályázni!
Az Európai Bizottság a Horizont 2020 kutatási keretprogramon belül felhívást tett közzé: az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseit szem előtt tartó ötleteket támogatnak. Költségvetés: közel 1 milliárd euró. Fontos, hogy szinte azonnal pozitív hatással kell lenniük a környezet állapotára.

Módosult a nitrátrendelet – itt vannak a részletek!
A gazdálkodók hatékony munkavégzése elől gördít el akadályt a nitrátrendelet most megjelent módosítása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mintegy két éve kezdett egyeztetéseket az érintett szervezetekkel, kutatóintézetekkel, segítve a szükséges üzemi kísérleteket, ennek is köszönhető a szabályozás kedvező változása.

gép

További módosításokhoz kutatási eredmények szükségesek, a vizsgálatokat a szakminisztérium koordinálja – fotó: Pixabay

Ötmilliárdos keret nyílik kisvállalkozásoknak
Egyelőre még csak társadalmi egyeztetésen van a „GINOP 1.2.9-20 Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” c. pályázati felhívás, de a legfontosabb részletek már megismerhetők. A tervezet október 16-ig véleményezhető.

Itt a beígért támogatás az öntözési közösségeknek!
Módosult a "A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" c . pályázati felhívás, az öntözési közösségeket is nevesítik a felhívásban, számukra 20%-kal magasabb lehet a támogatás aránya.

Kalászosok – miért vesznek el tonnák? (PR-cikk)
Lassan befejeződik a kalászosok vetése. Nedvesebb a talaj, mint tavaly, jobbak az esélyek egy magasabb termésmennyiség eléréshez. Tegyünk érte, hogy az esélyből valóság legyen.

A lepkét vagy a gazdát védjük? Agrár-környezetgazdálkodás a gyakorlatban
Az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) olyan agrárpolitikát és a hozzá tartozó intézkedéseket jelent, amely a környezet, a gazdaság és a társadalom céljait egyszerre szolgálja, ráadásul hosszú távon is fenntartható. De hogyan is működik ez a gyakorlatban? Vajon tényleg választani kell? Egy őrségi gazdálkodóval beszélgettünk.

szarvasmarha

A környezetgazdálkodási alapelveknek megfelelő marhatartáshoz hatalmas gyepterületekre van szükség – fotó: Agroinform.hu

Figyelem! Indul az agrártámogatások előlegfizetése!
Október 16-án kezdődik az előlegek utalása. A kifizetés fő célja az őszi munkák zavartalan elvégzésének, a termelők pénzügyi stabilitásának biztosítása.

Mindannyian fizetünk kárenyhítési hozzájárulást – de ki is tudjuk használni a rendszert? (PR-cikk)
Most szakértők segítenek abban, hogy jobban megismerjük a kárenyhítési rendszer működését, és megfelelő kárenyhítési igényeket adhassunk be.

Felpezsdült a használt mezőgazdasági gépek piaca
Miközben az új mezőgazdasági gépek forgalma jelentősen visszaesett 2020 második negyedévében, a használtgép-piac tekintélyes növekedést produkált.

Utolsó teendők a kiskertekben
Lassan befejeződik a növényvédelmi szezon. Aki úgy dönt, hogy elvégzi a lombhulláskori lemosó permetezést a gyümölcsfáinál vagy a közvetlenül szüret utáni lomblemosást a szőlőnél, az a kertész még egyszer felveszi a permetezőgépet.

növény

Az időjárás és a kártevők egyre jobban megnehezítik a szabadföldi zöldségtermelést.

Már az Országgyűlés előtt az új adózási szabályok
A parlament elé került az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslat, amelyet a következő hetekben vitatnak meg a képviselők.

Együttműködésre hívja a húsmarhatartókat az NPK Beef – VIDEÓ (PR-cikk)
Az NPK Charolais Farm Kft. szakemberei az elsők között valósították meg a "törzstenyészettől az asztalig" filozófiát, amelyben kiváló genetikájú Charolais állományuktól eljutottak a prémium minőségű érlelet marhahústermékek forgalmazásáig.

2,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg járványvédelmi rendszerek kialakítására
A baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására az Agrárminisztérium 2 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot. A Vidékfejlesztési Program keretében a gazdák 2020. május 1-jétől pályázhattak. Két pályázati körben összesen 349 db kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint igényével.

sertés

A beérkezett támogatási kérelmek közül 195 esetben született pozitív döntés – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Megakadtak a munkák; el tudunk még vetni idén?
A még lábon álló kukorica veszélyben van, az őszi búza vetése nem halad, egyre nagyobb a mezei pocok népessége. Az Agroinform.hu 2020. évi 42. heti növényvédelmi előrejelzése.

Egy új módszer képes azonosítani a génszerkesztett haszonnövényeket
A GMO-mentes élelmiszerekért dolgozó civil szervezetek csoportja és egy élelmiszer-kereskedelmi vállalat jelentette be a világon az első olyan molekuláris (qPCR) módszer kifejlesztését és közzétételét, amely alkalmas génszerkesztéssel létrehozott haszonnövény kimutatására.

Védjük meg az őszi búzát, amíg lehet! – a kalászosok őszi növényvédelme
Az őszi kalászosok növényvédelmi feladatait a termelőknek javarészt tavasszal kell elvégezniük. Azonban a korábban megszokott időjárástól eltérően az egyre melegedő ősz és enyhe tél kedvez a károsítók felszaporodásának és az őszi gyomkelésnek. Tekintsük át, mely károsítókra kell ügyelnünk már az ősz folyamán!

növény

Lisztharmatfertőzés őszi búzán – fotó: Kálmán Anna

Így nem maradsz le a pályázatokról – letölthető a pályázatfigyelő app!
A gazdaságfejlesztési felhívások közötti könnyebb eligazodást és a naprakészséget segíti az új telefonos alkalmazás. Az applikációt a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága készítette elő.

A szemléletváltás ideje eljött!!! (PR-cikk)
A kukorica betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12-14 tonna/ha!) tarlómaradvány talajba való bedolgozása, majd lebontása agrotechnikailag, illetve a tápanyag-gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is kiemelten hangsúlyos és fontos feladat.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.