A Cyazypyr® hatóanyag a diamid csoport (IRAC: 28) második tagja és az első a csoportból, mely a rágó- (lepke- és bogárlárvák) és szívókártevők (tripszek, levél- és molytetvek) ellen egyaránt hatásos. Az új hatóanyag révén a Benevia® egy új hatásmechanizmust képvisel az engedélyezett kultúrnövények többségében, használatával a rezisztenciát meg tudjuk előzni, vagy ha már kialakult, meg is tudjuk törni azt.

A kertészeti termesztés során előforduló leggyakoribb kártevők széles skálája ellen védelmet nyújt. Hatását kontakt, illetve felszívódó módon is kifejti, erősen transzlamináris, a növényben jól szállítódik. A kultúrnövénybe felszívódva sokáig megőrzi biológiai aktivitását, így hosszú hatástartamot biztosít. Hatását az izom-összehúzódás gátlása révén éri el.

A célkártevők táplálkozását a kezelés után pár perccel leállítja, ezáltal nemcsak a növényi szövetek károsodása, hanem a szívókártevők által terjesztett vírusok átvitele is ellehetetlenül.

Kártevőfajtól és azok fejlettségi állapotától függően a teljes pusztuláshoz 24-48 óra szükséges. Ökotoxikológiai profilja kedvező, a nem célkártevőket és a hasznos élő szervezeteket kíméli, ezért az integrált céltermesztési programokba (IPM) tökéletesen beilleszthető.

Burgonyában a burgonyabogár elleni védekezésben egyre kevesebb az engedélyezett és hatékony készítmény, sok hatóanyag ellen már kialakult a rezisztencia. A Benevia® valódi vérfrissítés lehet a burgonyabogár elleni védekezésben. Hatását a tojás, a lárva és az imágók ellen is kifejti. Hatástartama kiemelkedő, hazai eredmények alapján akár 19 nap.

burgonyabogár

A Benevia® valódi vérfrissítés lehet a burgonyabogár elleni védekezésben.

A burgonya első virágzása előtt, a tömeges lárvakelés idején célszerű a készítményt kijuttatni. Engedélyezett dózisa 0,125 l/ha, mellyel igen kedvező hektárköltség mellett tarthatjuk távol a burgonyabogarakat. Élelmezés-egészségügyi ideje rövid, 14 nap.

Vöröshagymában, fokhagymában és mogyoróhagymában is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. A jelenleg engedélyezett készítmények közül a Benevia® az egyetlen, amely véd a hagymafélék két legjelentősebb rovarkártevője (dohánytripsz, hagymalégy) ellen, ráadásul felszívódó hatásával magas hatékonyságot és hosszú tartamhatást biztosít.

A tenyészidőszak folyamán, a hagymafélék 3-5 leveles állapotában, rajzásmegfigyelésre alapozottan, a dohánytripsz lárvák, illetve a hagymalégy imágók első megjelenése idején célszerű kijuttatni a készítményt. A hagymafélék levelét viaszréteg borítja, emiatt a megfelelő hatékonyság érdekében a Benevia® rovarölő szerrel történő kezelés során növényi olaj hozzáadása szükséges. Dózisa 0,75 l/ha, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 14 nap.

tripsz

A Benevia® hosszú tartamhatást biztosít, élelmezés- egészségügyi várakozási ideje pedig nagyon kedvező.

A gyökérzöldségek (sárgarépa, gyökérpetrezselyem, gumós zeller, pasztinák, retek, karórépa) termesztése során a sárgarépalégy és az egyéb lepkefajok legkisebb károsítása is eladhatatlanná, piacképtelenné teheti termésünket, mely nagy anyagi kockázatot rejt magában. A jó minőségű, károsítóktól mentes, piacosabb termés érdekében a sárgarépalégy rajzása és tojásrakása kezdetén érdemes alkalmazni a Benevia® rovarölő készítményt. A készítmény hosszú tartamhatása különösen előnyös még egy elhúzódó rajzás esetén is. Dózisa: 0,6-0,75 l/ha, élelmezés- egészségügyi várakozási ideje csupán 14 nap, mely egy rövid tenyészidejű kultúrnövény esetén (pl. hónapos retek) további előnyöket rejt magában.

A sárgarépalégy rajzása és tojásrakása kezdetén érdemes alkalmazni a készítményt (forrás: Minden Pictures)

A káposztaféléket (fejes káposzta, karfiol, brokkoli, bimbóskel) termesztő gazdálkodókat egyre nagyobb mértékben sújtották a sorozatos hatóanyag-kivonások, aminek következtében nem maradt elegendő és hatékony készítmény a rovarkártevők ellen. Erre nyújt megoldást a Benevia®, mely véd a káposztaféléket legnagyobb mértékben károsító kártevők ellen, mint pl. tavaszi káposztalégy, közönséges liszteske, fehér lepkék, bagolylepkék, káposztamoly

A Benevia® rovarölő szert a tenyészidőszak, illetve a célkártevők felszaporodásának kezdeti időszakában, tojásrakás, lárvakelés kezdetén célszerű kijuttatni. Hatékonysága még az olyan nehezen irtható (és sok hatóanyaggal szemben már rezisztens) kártevők ellen is kiemelkedő, mint a közönséges liszteske, melynek szinte minden fejlődési alakja (tojás, lárva, imágó) ellen hatékony.

Növényi olaj hozzáadása a káposztaféléket borító viaszos levélfelület miatt szükséges. Dózisa: célkártevőktől függően 0,4-0,75 l/ha, élelmezés- egészségügyi várakozási ideje mindössze 7 nap, így két betakarítás közé tökéletesen beilleszthető.

liszteske

A Benevia® a közönséges liszteske szinte minden fejlődési alakja ellen hatékony.

A tenyészidőszak kezdetén történő alkalmazásával a rovarkártevők elpusztításán túlmenően ki tudjuk használni a Benevia® rovarölő szerben található Cyarypyr® hatóanyag termésnövelő, vigornövelő hatását is, mely tovább emelheti nyereségességünket. Világszerte elvégzett termesztési kísérletek igazolták, hogy

a Benevia® készítményre alapozott termesztéstechnológiák 74%-ában növekedett a hozam, egységesebb, piacosabb termést takaríthattak be.

termésÜzemi kontroll és Cyazypyr® kezelés üzemi összehasonlítása (Ukrajna, 2013)

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.