2015-ben az AGRO.bio számos kísérletet állított be, illetve összegyűjtötte régi és új partnerei eredményeit, hogy minőségi és releváns információkkal segítse a gazdákat és a szakembereket a 2016-os tervek készítése során. Sorozatunk első részében a Búzakalász 66’ Kft., illetve a Bicskei Mg. Zrt. eredményeit mutatjuk be.

A Búzakalász 66 Kft. 1300 hektáron gazdálkodik Alcsútdoboz térségében. „Átlagszámokat alapul véve, 300 ha őszi búzát, 200 ha őszi árpát, 300 ha napraforgót, 400 ha kukoricát, illetve a fennmaradó táblákon takarmánynövényeket termelünk” – mutatta be a gazdaságot Klopp Béla, növényvédelmi szakmérnök.
Kopp Béla

Klopp Béla

Korábban a talajoltás nem volt része a technológiának, de felelős gazdálkodóként tudjuk, hogy a talajaink egészségi állapotának fenntartásáért, javításáért tenni kell. Gazdaságunk 2015-ben 150 hektár kukorica és 138 ha napraforgó vetése előtt alkalmazta a BactoFil® A10, illetve a B10 talajbaktérium-készítményeket a KITEStart FL folyékony starterműtrágyával együtt kijuttatva.

„Az elején nekünk is voltak fenntartásaink - mesélt a tapasztalatairól Klopp Béla -, de aggodalmunk nem igazolódott. Hozzá kell tennem, hogy az általunk használt technológia egy precízen összerakott rendszer, amit a KITE működtet, és feltehetően ez is hozzájárult a zavartalan váltáshoz. Számunkra nagyon fontos volt, hogy a KITE forgalmazza a BactoFil®-t, ez ugyanis komoly minőségi garanciát jelent.”

Klopp Béla elmondta, a kezdeti fejlődésben a növény szépen visszajelezte, hogy megkapta a KITE startert és a BactoFil®-t, de sajnos a tavalyi aszály megfogott mindent, így az elvárt termésátlagok nem teljesültek. Egyedi vizsgálat során a kezelt és nem kezelt területek között találtunk eredménytelen táblákat is, azonban üzemi szinten szépen elvált a kezelt és kezeletlen terület termésátlaga egymástól.

„A 260 ha napraforgó-területünkből 138 ha-t kezeltünk KITEStart FL + BactoFil® kombinációval, 122 ha esetében a talajoltást kihagytuk. Az első esetben a termésátlag 2,41 t/ha, míg a második esetben 2,27 t/ha lett. A BactoFil® tehát bőven megtérült, azonban ebből az eredményből nem szabad kiindulni, mert egy év nem év, egy kipróbálás nem kipróbálás. Ráadásul a 2015-ös év nem egy szokványos év volt, így nem kedvezett a mezőgazdaságnak, sem a baktériumnak. Nem szabad elfelejteni, hogy ez valóban bizalmi termék. Éveken keresztül kell dolgozni vele, hogy kiderüljön, mire is képes valóban a BactoFil®.” – foglalta össze tapasztalatait Klopp Béla.

Felcsúton a Búzakalász 66 Kft.-nél a BactoFil® B10 starterműtrágyára gyakorolt hatását vizsgáltuk. Az eredményekből látszik, hogy a termésátlag 140 kg/ha többletet mutatott, ami a 108 ezer Ft terményáron számolva 15 120 Ft/ha árbevétel-növekedést eredményezett. A BactoFil® B10 7300 Ft-os hektárköltségével számolva ez 100%-os megtérülés!

A Bicskei Mg. Zrt. -ben Szegedi Márton 2500 hektárnyi növény termesztését és növényvédelmét irányítja. A kultúrák megoszlása a következőképpen alakul: 1000 ha kukorica, 400 ha napraforgó, 300 ha búza, 130 ha őszi árpa, 400 ha lucerna, a többi pedig gyep. Talajaik átlag aranykorona-értéke 22,6. A legfontosabb termésszabályozó tényező a csapadék eloszlása és mennyisége.

A 2015-ös kísérletbe a gazdaság 50 ha BactoFil®-lal kezelt napraforgó-, 50 ha más talajoltóval kezelt napraforgó-, 30 ha talajoltóval nem kezelt napraforgó-területet állított be.

Szegedi Márton

Szegedi Márton

„Cégünk már korábban használt más talajoltót, és idén a BactoFil® kísérlet mellé beállítottunk más baktériumtrágyát is, hogy valódi összehasonlítási alap szülessen. Azt is eldöntöttük, hogy ha idén esetleg nem lesz eredmény, akkor is folytatjuk a felhasználást, mert tudjuk, hogy a talajbaktériumok használatának valódi eredményei hosszabb távon érvényesülnek igazán. Szerencsénkre azonban már az első évben szép eredmények születtek, így bizakodva nézünk a következő év elé”.

Szegedi Márton azt is elmondta, hogy szerinte a BactoFil®-talajoltást kapcsolt technológiaként érdemes beilleszteni az agrotechnikai rendszerbe. Így egy művelethez kapcsoltan, például magágykészítés során ki lehet juttatni a készítményt.

A kísérlet során mindegyik napraforgótáblán ugyanazt a technológiai eljárást alkalmazták a gazdaságban, illetve a kísérleti terület pedig megkapta pluszban a BactoFil® B10-et. A BactoFil® mellett más baktériumtrágyát is kipróbáltak tavaly, és az értékelhető eredmény ott sem maradt el, azonban a BactoFil® mégis többet mutatott, meggyőzőbb volt. A kezelt területen ezenfelül javult a növények aszálytűrése, a növények szépen fejlettek voltak, és ez megmutatkozott a termésátlagokban – értékelte az eredményeket Szegedi Márton.

A Bicskei Mg. Zrt-ben magas olajsavas fajtában (Mooglli HO CL) használták a BactoFil® B10-et. A diagram mutatja, hogy a termésátlag 340 kg többletet eredményezett, ami 120 ezer Ft-os napraforgóáron 40 800 Ft/ha árbevétel-növekedést adott. 7300 Ft-os BactoFil® B10 átlagos hektárköltséget figyelembe véve, ez nagyon jelentős, közel ötszörös megtérülést jelentett!