Fellendítheti a hazai sárgarépa-termelést az új feldolgozóüzem
Jelentős fejlődés következhet be a hazai sárgarépa-termelésben, néhány éven belül újra elérhetjük a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektáros termőterületet. A termelés fellendülésében nagy szerepe lehet egy most indult, sárgarépalevet előállító érsekhalmi feldolgozóüzemnek.

Itthon nemesített kukorica, ami jól bírja a hazai körülményeket
A MARTON GENETICS vetőmagjait úgy fejlesztették ki a martonvásári kutatóintézetben, hogy a legtöbbet hozzák ki Magyarország klimatikus és talajadottságaiból. Szécsi György 25 éve használja a cég termékeit, és úgy tapasztalta: amennyiben a vetőmagok megkapják az intenzív technológia mellett a megfelelő tápanyagmennyiséget és csapadékot, rendkívül jól teljesítenek.

Az ország legmagasabb kukorica-terméseredményét érték el Tolnában
Meghaladta a kilenc tonnát hektáronként a kukorica idei termésátlaga Tolna megyében. Ugyanakkor több mint tízezer hektárral csökkent az utóbbi évben a növény vetésterülete, főleg a szárazság miatt.

Már csak malmi minőségű búzát aratok! – VIDEÓ
Szanyra látogattunk, ahol Tóth Magor gazdálkodó mutatta be termelési technológiáját. A gazda a forgatás nélküli talajművelés híve, így a talajkímélő, fenntartható gazdálkodás technológiáját alkalmazza. Vetésforgó tekintetében a repce és a búza tette ki a főbb vetésterületet, de ezenkívül lucerna, vörös csenkesz és a korábbi években a kukorica is jellemző növénykultúraként szerepelt a gazdaságban.

búza

A Natur Micro javítja a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot szolgáltat a talajnak

Figyelem! Három új vidékfejlesztési pályázat jelent meg!
Az összesen 63 milliárd forint keretösszegű pályázatok az élelmiszer-feldolgozás és a borászat, az ökológiai gazdálkodás, valamint a kiskérődző-tejágazat szerkezetátalakításának támogatását szolgálják.

Javítani kell a hazai búzatermelés versenyképességét
Főként a termésbiztonság javítása, a fajtaválasztás, a modernizáció, illetve az önkéntes gazdálkodói együttműködés terén kell előrelépni ahhoz, hogy javítani tudjuk a hazai búzatermesztés versenyképességét – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Ne zsigereljük ki a talajainkat!
A magyar termőföldnek nemcsak a tulajdonjogát kell megtartani, hanem a termőképességét is – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter. Nagy István a Vas Megyei Agrárkamara által rendezett termésverseny díjátadóján és gazdafórumán mondta el: "adósai vagyunk a termőföldnek", ugyanis az elmúlt ötven évben 90 százalékkal esett vissza a talajban lévő mikroorganizmusok száma, a szerves tápanyagok pótlását el kell végezni annak érdekében, hogy a termőképesség ne csökkenjen, hanem ismét növekedjen.

Különleges tojóhibrideket tenyésztenek a Vas megyei Uraiújfaluban
Átadták a Bábolna TETRA Kft. baromfigenetikai kutatóbázisát a Vas megyei Uraiújfaluban, amelyben olyan új hibridek kitenyésztésén dolgoznak majd a kutatók és szakemberek, amelyek amellett, hogy jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, jól tűrik a magasabb környezeti hőmérsékletet, különleges krémszínű tojásokat adnak.

kép

Az új kutatóállomáson olyan hibridek kitenyésztésén dolgoznak majd, amelyek jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz – fotó: Pixabay

Továbbterjedt Magyarországon az afrikai sertéspestis
A Nógrád megyei Mátrakeresztes külterületén elhullott vaddisznókból mutatta ki legutóbb az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. Romániában is továbbterjed az afrikai sertéspestis, a héten az olténiai Dolj megyében is megjelent a kór, ahol az érintett gazdák fellázadtak a jószágaik leölésére érkező állategészségügyi szakemberek ellen.

Új sertéstelep a legkritikusabb időszakban? A válasz: előre kell menekülni!
A Pádpuszta Kft. 4200 kocás férőhellyel rendelkező telepet épített Somogy megyében. Mlinárik Ákossal, a Pádpuszta Kft. sertéságazat-vezetőjével beszélgettünk, és arra kértük, hogy röviden mutassa be nekünk a 2018 júliusában átadott új üzemet.

Az egyedülálló nitrogénműtrágya, ami megállítja a talajsavanyodást
Napjainkban a nitrogénműtrágyák széles palettája áll rendelkezésre. Azonban a helyes termékválasztáshoz ismernünk kell talajadottságainkat, hogy a legmegfelelőbb összetételű és nem utolsósorban kiváló minőségű, kedvező ár/érték arányú készítményt választhassunk.

Növényvédelmi előrejelzés: Így védekezzünk már most a korai károsítók ellen
Most, hogy a betakarítási szezonnak vége van, ideje átgondolni a telelésre és a jövő évi szezonra való felkészülést növényvédelmi szempontból. Az Agroinform.hu 2018. 44. heti növényvédelmi előrejelzése.

Közös érdek! Vízkármegelőzés összefogással
A gazdák érdeke is a vízgyűjtő területeken lévő fenntartósávok szabadon hagyása, mert csak így biztosítható a medrek folyamatos karbantartása, a vízkárok megelőzése.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.