Az elmúlt év csapadékos időjárása miatt az őszi vetések mennyisége elmaradt az ideálistól, ez előrevetíti a tavaszi vetésűek, többek között a napraforgó területének növekedését is. A napraforgó iránti bizalom továbbra is töretlen, de ez jelentős veszélyeket is rejt magában!

A tavalyi év időjárása megint bebizonyította, hogy a talajlakó gombák (pl. Sclerotinia) támadására mindig számítani kell.

A Vario technológia elemek közül a következőket ajánljuk a figyelmébe:

PS Mega
(11-49 NP + Fe, Zn)

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalta meg a vetéssel egy menetben kiadagolt mikrogranulátumok áldásos hatását. A mikrogranulátum-szóróval precízen adagolható tápanyag eredményezi - az egyébként rosszul mozgó - és hamar lekötődő foszfor gyors elérését és könnyű felvehetőségét. Ez elősegíti az erőteljes gyökérrendszer mielőbbi kialakulását és a megfelelő indulást.

A tökéletes eredményt csak:

- szabályos gömb alakú
- precízen adagolható
- nagy keménységű
- folyamatos tápanyagellátást biztosító
- nem porló
- az adagoló berendezést nem károsító
- a hajszálgyökerek számára azonnal elérhető magas hatóanyag tartalmú granulátumok biztosítják

Mindennek maradéktalanul megfelelni csak a PS Mega képes!

Trifender® WP
A gombaevő gomba

A legnagyobb veszélyt a folyamatosan növekvő napraforgó-terület és az ennek következtében betarthatatlanná váló vetésváltás jelenti. A termés drasztikus csökkenését, akár az állomány összedőlését okozó gombák - különösen a szklerotínia miatt - maximum 4-5 évente lehetne csak visszavetni a napraforgót.

Egy nagyon agresszív talajból támadó alattomos kórokozóról van szó, amely a napraforgó mellett számos növényt tud megfertőzni.

Gazdanövényköre több százra tehető (pl. napraforgó, repce, bab, szója, káposztafélék, különböző gyomnövények).

A fertőzés a napraforgó gyökereinek érintkezése indítja el a gomba kitartóképletével (szklerócium). Miután a szkleróciumok elkezdenek csírázni, megfertőzik a gyökereket, így a növény elhervad, majd hamarosan el is pusztul. A napraforgó gyökerei egymással érintkezve átadják, megfertőzik egymást, így a fertőzés gyorsan terjed az állományban.

A talajból fertőző gombák támadását megakadályozó hatásos fungicides védekezési lehetőség nincs! A természet által már letesztelt megoldás azonban rendelkezésre áll, ami nem más, mint Trifender! Ez a készítmény, a talajban természetes állapotban is előforduló Trichoderma asperellum gombát tartalmazza nagy mennyiségben.

Ez a hasznos gomba a talajból támadó káros gombák számára kedvezőtlen körülményeket teremtve elősegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntő a járványok megelőzésében.  Ezenkívül elősegíti a cellulóz bontást, a foszfor és a mikroelemek feltárását, valamint a gyökérnövekedést, melyek további jelentős hozamnövekedést generálnak.

Tökéletes fejlődés, egészséges gyökérkörnyezet
PS Perfect®

A PS Perfect a Trifender és a Pannon Starter hatásos kombinációja. A Pannon Starter magas foszfortartalma ideális a növénynek a kezdeti fejlődéséhez, míg a Trifender pedig a talajból fertőző gombák támadását semlegesíti. Ráadásul a mag mellé jutva szinte azonnal ”munkába áll” és egészséges környezetben tartja a gyökérzetet. A két termék kombinációja tökéletes az induláshoz, mely kezdeti előny a vegetáció végéig megmarad.

Kedvező tulajdonsága, hogy két anyag kijuttatása egy munkaműveletben megoldható, ezért költség- és energiamegtakarítást jelent a gazdaságok számára.

A megnyugtató alapgyomirtás
CAMEL®BOX Duplo (10 l Inspector, 5 l Global Duplo)

A kiváló alapgyomirtás nagyon fontos technológiai elem a napraforgó gyors kezdeti fejlődésének elősegítésében, hiszen a konkurens növények korai kiiktatásával több vízhez és tápanyaghoz jutnak növényeink.

A Kwizda megoldása a CAMEL®BOX Duplo kiválóan beilleszthető az IMI és a Clearfield gyomirtási rendszerekbe is. Külön előnye, hogy már minimális csapadék (10 mm) is elegendő a kellő hatás eléréséhez.

A Global® Duplo a már kikelt kétszikű gyomokat azonnal leperzseli, a később kelők károsítását, pedig a talajon létrehozott filmréteggel akadályozza meg.  Az Inspector® 720 EC a fűfélék csírázásgátlásával és növekedésük leállításával, valamint számos kétszikű magról kelő gyom (pl. libatop) ellen kifejtett hatásával biztosítja a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlődését.

Kwizda Agro
Bujdosó Attila/Mathiász Tivadar