Kína és az USA egyre közelebb kerül a korábban súlyos következményekkel fenyegető vámháború lezárásához – olvashatjuk a cgtn.com/news angol nyelvű hírportálon. Kína ugyanis az elmúlt héten kötelezettséget vállalt az eddig lekötött mennyiségen felül további 10 millió tonna amerikai szója importjára és a behozatali vámok számottevő mérséklésére.

Bár egyes elemzők szerint ez a magas, pótlólagos elkötelezettség nem vehető igazán komolyan, de Kína tulajdonképpen a lakosság szójaszükségletének mintegy 90 százalékát külföldről kénytelen beszerezni, ezért a teljesítés könnyen elképzelhető. Az importált szójából a kínaiak többnyire olajat készítenek, a belső termelésből származót pedig csíráztatásra és tofu készítésére használják.

2017-ben Kína 95,53 millió tonnás szójaimportjából Brazília 50,93, az USA pedig 32,58 millió tonnával részesedett. 2018-ban a kínai import 7,9 százalékkal (88,031 millió tonnára) csökkent, amelyből az USA 16,64, Brazília pedig 66,82 millió tonnát szállított, vagyis a beszállításban egy lényeges eltolódás következett be, Brazília javára. Az új megegyezés valószínűleg azt jelenti, hogy Kína a szójaimportját Brazília helyett várhatóan nagyobb arányban az USA-ból fogja kielégíteni.

szója

Jelenleg az USA a világ legnagyobb szójatermesztője – fotó: Shutterstock

Egyelőre az USA a világ legnagyobb szójatermesztője, évente mintegy 100 millió tonnás kibocsátással, amelynek mintegy fele rendszeresen exportra kerül. A vámháború során az USA is megtanulta, hogy a kínai import nélkül nem tud mit kezdeni szójatermésének jelentős részével, mivel az elmúlt évben az amerikai farmerek – a biztos piac híján – a termésük egy részét betakarítatlanul hagyták.