Ne csak a technológiára hagyatkozzunk vetés közben, szálljunk ki a traktorból és ellenőrizzük az eredményt, végezzünk kisebb állításokat akár a helyszínen is. A rutin veszélyes lehet, gondoljuk alaposan végig, mi változott, hogy lehetne még jobb eredményeket elérni. A megfelelő vetőmag-elhelyezés érdekében az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

• A vetőmag mérete számít!
Értékeljük a korábbi eredményeinket és rendeljünk időben vetőmagot. Figyeljünk a területi képviselők ajánlataira, számos tapasztalatot gyűjtenek be munkájuk során és gépünkhöz, talajunkhoz illő termékeket mutathatnak. Ha új vetőgépről van szó, mindenképp érdemes a korábbi megszokásokat félretenni és a gép eladójával, gyártójával közösen meghatározni a megfelelő vetőmagot. A vetési távolság és mélység helyes beállításához nyugodtan járjunk próbaköröket.vetés

fotó: Shutterstock

• Válasszuk a megfelelő vetőtárcsát!
Ahogy a vetőmag mérete változik, úgy kell a vetőelemeken is változtatni, hiszen az egyenletes magelosztás nélkülözhetetlen a megfelelő termésmennyiséghez.

• A vetési sebességgel is kísérletezzünk!
A mag mérete mellett a talaj is befolyásolja a sebességünket, állítsuk be a talajnyomást is ennek megfelelően.

• Ellenőrizzük a magtároló és -adagoló részeket is!
Nincs eltörve, megrepedve semmi? Csökkentsük a rázkódást, ellenőrizzük a hidraulikus motort, a csapágyakat, lassítsunk az egyenetlen talajon.

• Találjuk meg az ideális mélységet és távolságot! Vessünk egyenletesen!