Itt a tél, a fagyos idő kezdetével egyre gyakrabban találkozhatunk egerekkel, patkányokkal az állattartó telepeken. A rágcsálók ilyenkor élelemért és fagy ellen húzódnak be az istállókba. Ne gondoljuk, hogy a kis kártevők jelenléte természetes ilyenkor! Tudatos védekezéssel tehetünk ellenük!
A rágcsálóktól szennyezett telepen számtalan veszély leselkedik az állatállományra. Az egerek ürülékükkel, vizeletükkel nagy mennyiségű takarmányt szennyeznek be, aminek felhasználása komoly kockázatot, megsemmisítése pedig jelentős kárt okoz. A leselkedő veszélyek az egerek és patkányok által terjesztett baromfipestis, száj- és körömfájás, mastitis, a juhok orbagócsossága, leptospirózis, toxoplazmózis, a trichinellózis, enterális betegségek, humán pestis, és külső-belső paraziták formájában csapnak le. A rágcsáló megelőzés, illetve irtás több okból is kötelességünk. A szalmonellamentes baromfihús előállítása 2010. december 11-től előírás, mely betartása csak kártevő-mentesítéssel teljesíthető. Ezen felül járványügyi rendeletben is kötelezik az állattartókat is közegészségügyi kártevők elleni fellépésre.
A védekezés egyik hatékony módja történhet biológiai úton. Biológiai védekezésnek hívjuk a vegyszermentes, megelőző fellépéseket, például javítsunk épületeink zárhatóságán, próbáljuk megszüntetni a rágcsálók táplálékforrásait elszórt takarmányok feltakarításával, rend és tisztaság teremtésével. Biológiai védekezéssel a telepen megszülető rágcsáló-populációt visszaszoríthatjuk, de hosszú távú eredmény eléréséhez vegyszeres irtást is végeznünk kell, - rendeleteink szerint –minimum évente kétszer. Teljes rágcsálómentességet úgy érhetünk el, ha állandóan van a rágcsálók előtt csalétek. Irtószer kiválasztásakor legjobb nem szóródó, pépes vagy parffinos termékeket választani, melyek ellenállók a nedves, párás klímával szemben. Csak szabadforgalmú terméket vásároljunk, melyek mindegyike a véralvadás gátlásán alapul. Ezek a szerek késleltetett hatásuknak köszönhetően az óvatos patkányok ellen is kiválóak és biztonságosak is, hiszen ha véletlenül gyermek vagy házikedvenc eszik belőlük, még időben semlegesíthetők Konakion ellenszer beadásával.