Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.

Mezőgazdasági inputok 2022. április havi forgalma

Már 2022 februárjában érezhető volt a műtrágya értékesítésének mérséklődése 2021 azonos időszakához viszonyítva. 2022 áprilisában a műtrágya értékesített mennyisége a felére esett vissza az egy hónappal korábbihoz képest, a tavaly március–április összehasonlításban ez a csökkenés még csak 15 százalékos volt. 2021 áprilisához mérten is a felére csökkent a tárgyhavi értékesítési volumen. A vizsgált hónapban mészammon-salétromból és Nitrosol, DAM-ból vásároltak a legtöbbet a gazdák, a havi értékesítés 89 százalékát ez a két termék adta.

Az értékesítési árak folyamatos emelkedése miatt a termelőknek más alternatívákat kell keresniük a tápanyag-utánpótlás és termésbiztonság érdekében, mint például szerves trágya, talajkondicionálók, lombtrágya stb. felhasználása.

2022 áprilisában a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben a felére esett vissza az egy hónappal korábbihoz mérten a megfigyelt szerek esetében. A tárgyhavi értékesítés 40 százalékát a Force 1,5 G adta, az előző év ugyanazon időszakához mérten pedig 42 százalékkal kevesebbet vásároltak belőle a gazdák. A tárgyhavi és az előző év áprilisi eladások (–22 százalék) alapján a termelők a növényvédő szerek esetében is visszafogták a vásárlásaikat. A gombaölők forgalma 26, a rovarölőké 62, míg a gyomirtóké 31 százalékkal maradt el az előző haviétól.

Kevesebb input anyagot használtak fel a gazdák – fotó: pixabay.com

Mezőgazdasági inputok 2022. május havi forgalma

2022 májusában műtrágyából 40 százalékkal kevesebbet forgalmaztak a kereskedők volumenben az egy hónappal korábbihoz képest, a tavaly április–május összehasonlításban még 6 százalékos volt a növekedés. 2021 májusához mérten azonban csak 5 százalékos csökkenés volt tapasztalható a tárgyhavi értékesítésben. A vizsgált hónapban mészammon-salétromból (MAS) és Nitrosol, DAM-ból vásároltak a legtöbbet a gazdák, a havi értékesítés 92 százalékát ez a két termék adta. A legnagyobb áremelkedés a kálium-klorid esetében történt.

2022 májusában a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben több mint a felére esett vissza az egy hónappal korábbihoz mérten a megfigyelt szerek esetében. A gombaölők forgalma 87, a rovarölőké 74, míg a gyomirtóké 34 százalékkal maradt el az előző haviétól. A tárgyhónapban a legtöbbet Laudisból értékesítettek, amely a teljes forgalom 26 százalékát adta, az előző év ugyanazon időszakához mérten pedig a 16 százalékát. A fungicidek közül a Falcon Proból, míg az inszekticideknél a Force 1,5 G-ből fogyott a legtöbb.

Mezőgazdasági inputok 2022. június havi forgalma

A műtrágya értékesített mennyisége átlagosan 50 százalékkal maradt el az elmúlt három év júniusának forgalmától. A tárgyhavi értékesítés is a felére esett vissza 2022 májusához mérten. A megfigyelt termékek közül az ammónium-nitrát iránt csökkent a leginkább a kereslet, az előző hónap forgalmához viszonyítva a harmadára, 2021 júniusához mérten pedig a tizedére esett vissza. Ezzel szemben a szuperfoszfát forgalmát összehasonlítva az előző hónapéval és a múlt év júniusával, a többszöröse került értékesítésre.  A legtöbbet Nitrosol, DAM-ból adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban, a második helyen a mészammon-salétrom (MAS) végzett.

2022 júniusában a növényvédő szerek iránti kereslet volumenben több mint a felére esett vissza az egy hónappal korábbihoz mérten. A tárgyhavi értékesítés 28 százalékát a Laudis gyomirtó szer adta, az előző év ugyanazon időszakához hasonlítva pedig 20 százalékkal kevesebbet vásároltak belőle a gazdák. A talajfertőtlenítők a havi forgalom 18 százalékát tették ki a vizsgált időszakban. Gombaölőkből 44, rovarölőkből 52, míg gyomirtókból 60 százalékkal kevesebbet adtak el a forgalmazók 2022 hatodik havában, mint egy hónappal korábban. A gombaölők közül Pictor SC-ből értékesítettek a legtöbbet. A teljes növényvédőszer-értékesítés 2022 júniusában 33 százalékkal maradt el az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva.

Mezőgazdasági inputok 2022. IV–VI. havi forgalma

A műtrágya-értékesítés 2022 IV–VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 44 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a káliumklorid esetében történt. Az előző terméknél 70, míg a másodiknál 76 százalékos volt a keresletcsökkenés. A szuperfoszfát iránt azonban nagyon megnőtt a kereslet, közel 60-szor többet adtak el a forgalmazók belőle, mint 2021 2. negyedévében, annak ellenére is, hogy az ára 3,6-szeresére nőtt.

A legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a tárgyidőszakban, de ennél a két műtrágyánál is 33, illetve 54 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A második negyedéves értékesítés 89 százalékát ez a két termék adta. Az értékesítési árak a megfigyelt időszakban 2,2-3,8-szeresére emelkedtek 2021 második negyedévéhez mérten.

A növényvédő szerek esetében a 2022. IV–VI. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Az értékesítés arányát tekintve Pulsar 40-ből 1,6-szer több fogyott a tárgyidőszakban, míg Eurokén 2000 80 WG-ből 85 százalékkal kevesebb a bázisidőszakhoz viszonyítva. A többi termék értékesített mennyisége az előző két érték között alakult.

Mezőgazdasági gépek 2022. I. negyedévi forgalma

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I. negyedévben. Ez a forgalom 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat, annak ellenére is, hogy néhány területen visszaesett a kereslet. A gazdálkodók 20,3 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 38 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát tette ki.

A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 39, a gabonakombájnok pedig 7 százalékos részarányt képviseltek. 2022 első három hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 95-tel több, azaz 871 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 24,2 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 LE-s könnyű univerzális kategória adta. Ezekből 2 százalékkal csökkent az eladás, 232 darabra volt vevő.

Az önjáró rakodók értékesítése 38 százalékkal nőtt a 2022. január–márciusi időszakban a bázisidőszakhoz képest, ami 146 rakodógép eladását jelentette. A gabonakombájn-piac bővült, 2022 első három hónapjában 46 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg egy évvel korábban 35 kelt el. Az eladások 4,6 milliárd forint összértéke 31 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokét. Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14, a tárcsás talajművelőkből 23 százalékkal nőtt a kereslet, míg a magágykészítőkből 12 százalékkal csökkent az értékesítés