Az eső, a szél és a trágyaként használt szennyvíziszap az utakon közlekedő járművek kerekéről lemorzsolódó apró műanyagrészecskéket juttat a szántóföldek felső talajrétegébe, ami gondokat okozhat - írja a greenfo.hu

gumiabroncs

Az utakon közlekedő járművek kerekéről lemorzsolódó apró műanyagrészecskék a szántóföldek felső talajrétegébe jutnak – fotó: pixabay.com

A kioldódó adalékanyagok a talaj felső rétegébe jutnak

A Bécsi Egyetem kutatóinak sikerült laboratóriumi körülmények között bebizonyítaniuk, hogy a műanyagokban lévő mérgező adalékanyagok a talajba kerülve lassan kioldódnak, és azokat az ott fejlődő növények felszívják.

Thilo Hofmann, a Bécsi Egyetem kutatója és csapata már a korábbi vizsgálatok során felismerte azt a tényt, hogy az utakon közlekedő járművek kerekéről apró műanyagszemcsék morzsolódnak le – ennek a mennyisége lakosonként elérheti akár az évi 1 kilogrammot is.

Ezek a szél, a csapadék és a trágyaként használt szennyvíziszap közvetítésével a szántóföldekre kerülnek, ahol kioldódnak belőlük a különböző – általában mérgező – adalékanyagok és a talaj felső rétegébe jutnak.

A kutató és csapata azt vizsgálta, hogy az ilyen körülmények között növekvő növényekbe vajon fel tudnak-e szívódni ezek a káros anyagok? Kutatásuk eredménye aggasztó: az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ilyen helyekről származó növények veszélyesek lehetnek az őket elfogyasztó emberek egészségére.


saláta

A vizsgálatok során kiderült, hogy a salátanövények az összes vizsgált vegyi anyagot a gyökereiken keresztül felszívták és a leveleikben elraktározták – fotó: pixabay.com

Káros anyagok raktározódnak a növények leveleiben

A kísérleteik során a kutatók a salátanövények táptalajához öt különböző, az autógumi-gyártás során használt adalékanyagot adtak. Ezek közül az egyik az a 6PPD nevű vegyület volt, amelyet korábban összefüggésbe hoztak Amerikában a lazacok tömeges pusztulásával.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a salátanövények az összes általunk vizsgált vegyi anyagot a gyökereiken keresztül felszívták és a leveleikben elraktározták

– számolt be Thilo Hofmann.

A növények nemcsak felszívták, de fel is dolgozták ezeket az anyagokat és olyan vegyületeket hoztak létre belőlük, amelyeket eddig senki sem írt le. Mivel nem tudjuk, mennyire mérgezőek ezek az anyagok, meghatározhatatlan veszélyt jelentenek az egészségre

– folytatta a beszámolót Thorsten Hüffler a tanulmány egyik szerzője.

A növényekben talált anyagcseretermékek viszonylag stabilak, így feltételezésünk szerint még akkor is a levelekben vannak, amikor a saláta a tányérra kerül. Az emberi szervezetben viszont az ilyen kötések nagyon gyorsan felbomlanak. Vagyis, ha valaki elfogyaszt egy ilyen anyagokkal szennyezett salátát, azok gyorsan az emberi szervezetbe jutnak.

saláta

A növényekben talált anyagcseretermékek viszonylag stabilak, így a feltételezés szerint még akkor is a levelekben vannak, amikor a saláta a tányérra kerül – fotó: pixabay.com

A kutatócsoport a tervek szerint a közeljövőben azt vizsgálja majd, hogy a természetes talajokban miként játszódik le ez a folyamat. Még részletesebben meg szeretnék ismerni azt, hogy a mikroműanyagokból miként és milyen mennyiségben oldódnak ki a káros adalékanyagok és hogyan viselkednek a talajban.