New Jersey államban, Newarkban az Aerofarms cég egy elhagyott acélgyár helyén 30 millió dolláros beruházással egy függőleges farm berendezését kezdte meg, amely évente kétmillió font (900 tonna) levélzöldséget fog előállítani – írja a theguardian.com.

A számítógéppel vezérelt termesztést egészen különleges technológiával tervezik, függőleges oszlopokon elhelyezett ágyasokban, talaj és öntözővíz, illetve növényvédő szerek és napfény nélkül (LED világítással), hidropóniás berendezésekben, szabályozható gépi szellőztetéssel. A farm jelenlegi 100 dolgozója a földdel, illetve trágyával egyáltalán nem érintkezik, tiszta és higiénikus körülmények között végzi munkáját, akár egy laboratórium dolgozói, sőt még a szabadföldi növénytermesztés kellemetlen körülményeinek (hőség, eső, por, stb.) sincsenek kitéve.

A hagyományos farmhoz egyáltalán nem hasonlító üzemben 250 különböző levélzöldséget fognak előállítani, amelyek a zárt termesztésből adódóan abszolút biotermékeknek lesznek tekinthetők. Ráadásul a létesítmény egész éven keresztül ontani fogja a zöldségeket, függetlenül az évszakoktól, és az időjárás által okozott minőségromlást is kiküszöböli.

farm

A vertikális farmban 250 féle levélzöldséget fognak termszteni – fotó: Shutterstock

Az üzem legnagyobb előnyét azonban az jelenti, hogy Aerofarms kalkulációi szerint az egységnyi területről lehozható termésmennyiség elérheti a hagyományos szabadföldi gazdaságok 70-szeresét. Ennek révén, az új farm olcsóbban tudja kínálni termékeit a gazdasági recessziótól szenvedő körzet lakóinak, sőt a foglalkoztatást is élénkíti.

A newarkihoz hasonló, zárt térbe épített, függőleges farmok létesítése a legutóbbi öt évben világszerte új lendületet nyert, különösen Amerikában és Ázsiában, de a londoni metró egyik elhagyott alagútjában is berendeztek egyet. Az ilyen üzemek nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem vesznek igénybe termőföldet és vegyszereket, függetleníthetők az időjárástól, és a nagyvárosok közelébe telepítve lecsökkentik a szállítási költségeket, illetve a szállítás alatti termékromlást.