Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Mit tehet a lemaradó kukoricáért?

  2013. június 11., kedd 08:32 Szántóföld

  Mi a probléma oka?

 • Ukrajnában rekordközeli lehet a gabonatermés az idén

  2013. június 10., hétfő 17:58 Szántóföld

  Ukrajnában rekordközeli gabonatermésre számítanak az idén szakértők.

 • Nő a világ búza- és kukoricatermelése

  2013. június 06., csütörtök 15:36 Szántóföld

  Az idén várhatóan 6,5 százalékkal rekordszintre, 702 millió tonnára nő a világ búzatermelése - közölte csütörtökön az AMIS kormányközi mezőgazdasági szervezet.

 • Kiváló termést várnak a kalászos gabonáktól és a kukoricától a szakemberek

  2013. június 05., szerda 13:26 Szántóföld

  Rendkívül jó állapotban van a kalászos gabona a földeken, az idei termés messze meghaladhatja a legutóbbi öt év átlagát. Hasonló a helyzet a kukorica esetében is - hangzott el a Syngenta Kft. Szer-Show-ján.

 • Lombtrágyázás, illetve annak hiánya a napraforgóban

  2013. június 05., szerda 10:52 Szántóföld

  Az alaptrágyázáshoz hasonlóan több termékből válogathatunk. Magas hatóanyag-tartalom, tartamhatás, keverhetőség, esőállóság; a teljesség igénye nélkül ezek a legfontosabb jellemzői a YaraVita lombtrágya családnak.

 • Repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási bemutató Mezőhegyesen

  2013. június 05., szerda 09:55 Szántóföld

  Repcemustrára érkeztek a gazdák a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, ahol 9 fajtatulajdonos 45 repcefajtáját nézhették meg, miközben a Sumi Agro 2013-as évi repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási technológiáját is megismerhették.

 • Új technológiai pont a nyári tarlók kezelésében

  2013. június 05., szerda 09:19 Szántóföld

  Hazánkban a kalászos gabonák betakarítása a nyári mezőgazdasági munkák legnagyobb körültekintést, figyelmet és leggondosabb szervezési munkát igénylő része. A gabona betakarításával azonban a technológiai munkálatok korántsem érnek véget, ugyanis a visszamaradt tarló legalább ennyire gondos és szakszerű kezelést kíván. Mára jelentősen...

 • Jó búzatermésre számítanak a szakemberek idén

  2013. június 04., kedd 14:25 Szántóföld

  Az elmúlt éveknél lényegesen jobb búzatermés várható, a hazai 2,2 millió tonnás szükséglet mellett 1,5-2 millió tonnás exporttöbbletre lehet számítani – mondta a BUNGE Zrt. gabonakereskedelmi vezetője kedden az MTI-nek.

 • A tervezettnél 8500 hektárral több szántóföldi vetés Békés megyében

  2013. június 04., kedd 08:16 Szántóföld

  A tervezettnél mintegy 8500 hektárral több napraforgót, takarmány- és vetőmag-kukoricát vetettek el Békés megyében 2013-ban, a termelők vetésterveit a rendkívül száraz ősz és a hóeséssel kísért tavaszi hideg írta felül.

 • A parlagfű nem ismer határokat

  2013. május 31., péntek 09:09 Szántóföld

  A parlagfű 15 éve Magyarország leginkább kárhoztatott gyomnövénye. Veszedelmes szántóföldi gyom, amely sokak allergiás és asztmás betegségéért felelős. A parlagfű virágpora több allergiás megbetegedés okozója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. A

 • A parlagfű nem ismer határokat

  2013. május 30., csütörtök 12:51 Szántóföld

  A parlagfű 15 éve Magyarország leginkább kárhoztatott gyomnövénye. Veszedelmes szántóföldi gyom, amely sokak allergiás és asztmás betegségéért felelős. A parlagfű virágpora több allergiás megbetegedés okozója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve.

 • Oroszországban a tavalyinál harmadával több búza teremhet

  2013. május 29., szerda 14:32 Szántóföld

  Oroszországban az idei búzatermés harmadával lehet több a tavalyinál, amikor a termés egy részét elvitte az aszály.

 • Nagy termés, könnyű aratás

  2013. május 28., kedd 10:57 Szántóföld

  A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással...

 • Magyarország elkötelezett a kontrollált vetőmag-előállítás és a tájfajták védelmében

  2013. május 28., kedd 06:46 Szántóföld

  Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében, ezért az Európai Bizottság által a szaporítóanyag-előállítás és -forgalmazás területén kidolgozott jogszabálytervezet vitájában számít a többi érintett tagállam támogatására - mondta Feldman Zsolt.

 • Betiltják a neonikotinoid rovarirtó szereket az EU-ban

  2013. május 24., péntek 16:23 Szántóföld

  Pénteken elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre - jelentette be Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért...

 • A KITE partnerei a magyarországi szántóterület felét művelik

  2013. május 23., csütörtök 14:13 Szántóföld

  A hazai szántóterület csaknem felét művelik Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége, a KITE Zrt. partnerei - mondta Búvár Géza vezérigazgató a cég fennállásának 40. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen, csütörtökön Budapesten.

 • A ROUNDUP® készítmények szerepe a vízgazdálkodásban és talajnedvesség megőrzésben

  2013. május 21., kedd 11:23 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelők a vízzel összefüggésben leginkább kétféle problémával szembesülnek. Az egyik a víz bősége belvizek formájában, a másik a talaj kiszáradása aszályos időjárási körülmények kialakulásakor.

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 22:30 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • Kalászosok gombaölőszeres védelme

  2013. május 16., csütörtök 13:50 Szántóföld

  A kalászos állományok a virágzás fenológiai állapotában vannak. A május elején-közepén fellépett mérsékelten hűvös, csapadékos, párás időjárás miatt növekszik a különböző gombafertőzések veszélye ezért okozott figyelem szükséges!

 • Idén is szükség lehet a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésre

  2013. május 16., csütörtök 11:44 Szántóföld

  A tavaszi időszak döntő fontosságú az őszi búza, az őszi árpa, a tritikále (a búza és a rozs keresztezésével létrehozott takarmánynövény) és a tavaszi árpa egészséges fejlődéséhez. Az áprilisban, májusban megjelenő kártevők – a számukra kedvező környezeti feltételek mellett – ezen takarmánynövények termésmennyiségét...

 • Gombahálózaton "beszélgetnek" a növények

  2013. május 15., szerda 13:48 Szántóföld

  Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről - fedezték fel brit kutatók.

 • Helikoptert vetett be fagykár ellen

  2013. május 15., szerda 11:14 Szántóföld

  Helikopterrel köröztetett virágba borult almafái felett egy gazda Kanadában, hogy ne érje katasztrofális fagykár. A helikopter bevetése az almatermesztő több ezer dollárjába került, viszont tízezer fája van, így tetemes kár fenyegeti.

 • A Cherokee-k földjén, Cherokee a földeken

  2013. május 15., szerda 08:30 Szántóföld

  Teljes körű lomb- és kalászvédelem a gombabetegségek ellen

 • A kukorica és a napraforgó hatékony tápanyag-utánpótlása

  2013. május 14., kedd 14:33 Szántóföld

  A tápelemek közül a foszfor az egyik legnehezebben feltáródó elem. A foszfor esetében sokkal hatékonyabb a több részletben kijuttatott hatóanyag, mint az egyszeri talajtrágyázás, mert az egyszerre kijuttatott foszfor trágya gyorsan lekötődik és csak kis hányada lesz elérhető a növények számára.

 • Befejeződik a tavaszi vetés Vas megyében a hét közepén

  2013. május 13., hétfő 15:45 Szántóföld

  Befejeződik Vas megyében a tavaszi növények vetése a hét közepén, a kukoricaföldek 94-96 százalékán már a földekbe került a mag - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-nek.

 • "Szuperbúzát" nemesítettek brit tudósok

  2013. május 13., hétfő 13:05 Szántóföld

  Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

 • Gombabetegségtől mentes, piacos alma

  2013. május 13., hétfő 12:06 Szántóföld

  A fogyasztó igényeinek megfelelő, hibátlan, piacos alma nem termeszthető, az almafavarasodás és a lisztharmat elleni kifogástalan védelem nélkül.

 • Kártérítést kaphatnak a Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás károsultjai

  2013. május 10., péntek 17:06 Szántóföld

  Kártérítést kapnak azok, akiknek a Baranya megyei Bár község határában történt vegyszeres gyomirtás következtében fogyasztásra alkalmatlanná váltak a zöldségei, gyümölcsei - közölte a megyei kormányhivatal vezetője pénteken az MTI-vel.

 • Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében

  2013. május 10., péntek 12:00 Szántóföld

  Öt év alatt ötszörösére nőtt a szója vetésterülete Veszprém megyében, ígéretesek az őszi takarmánynövények - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.

 • Hogyan segíthetünk belvizes tábláinkon, stresszes növényeinken?

  2013. május 08., szerda 15:37 Szántóföld

  Az elmúlt időszakban a művelhető területeink igen nagy része sokáig víz alatt állt, víznyomott volt, vagy legalábbis a talaj felső rétege huzamosan volt nedvességtől telített. A sok csapadék hatására a korábban kiszórt műtrágya mélyebbre mosódott, a betömörödött földben pang a talajélet. Az ilyen táblákon az elszenvedett kár halmozott,...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]