Szántóföld - Szántóföldi hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Már csak november 30-ig van lehetőség kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására

  2013. november 08., péntek 14:39 Szántóföld

  A kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni. A kitöltött nyomtatványokat a kérelmező lakhelye/székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához kell benyújtani 2013. november 30-áig.

 • A III. DuPont Fotópályázat lezárult: témája a kalászosok termesztése volt

  2013. november 08., péntek 12:31 Szántóföld

  Lezárult a III. DuPont fotópályázat, melynek témája a kalászos kultúrák termesztése volt. A pályázaton DuPont növényvédő szerrel kezelt (vagy kezelni tervezett) állományokról és kórokozókról, a kalászos növénytermesztés technológiai lépéseiről készült digitális fotókkal lehetett részt venni.

 • Lezárult a KITE Zrt. tulajdonosváltása

  2013. november 08., péntek 10:38 Szántóföld

  Jogilag is egy kézbe került a KITE Zrt. részvényeinek meghatározó többsége. A 2012-ben 200 milliárd forintos forgalmat elérő vezető mezőgazdasági integrátor ezzel újult erővel haladhat tovább sikerekkel kikövezett pályáján. Az idei év első kilenc hónapjában is növekvő társaság stratégiai megállapodások megkötésével erősíti tovább...

 • Kutatással a Darányi Program sikeréért

  2013. november 07., csütörtök 17:12 Szántóföld

  Magyarország legfontosabb adottsága a termőföld és az a szaktudás, szakmaszeretet, amely révén jelenleg másfél magyarországnyi embert tudunk biztonságos és jó minőségű élelmiszerekkel táplálni – fogalmazott Kardeván Endre államtitkár a Corvinus Egyetemen „Kutatással a Darányi Program Sikeréért” címmel rendezett...

 • Új vetőmagüzem: A Monsanto 14 milliárd forintot ruházott be Nagyigmándon

  2013. november 07., csütörtök 16:59 Szántóföld

  Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. 14 milliárd forint, azaz 67 millió dollár ráfordításával bővítette kukorica- és olajrepcevetőmag-termelő kapacitását Komárom-Esztergom megyei, nagyigmándi üzemében, amelyet csütörtökön adtak át.

 • A vidékfejlesztési támogatások kifizetésének hibaaránya uniós szint alatt van

  2013. november 07., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A vidékfejlesztési támogatások kifizetésének hibaaránya 2011-es, mind pedig a 2012-es pénzügy évben nem érte el a 2 %-os küszöbértéket, ami jóval a 7,9 %-os uniós átlag szintje alatt maradt.

 • Magyar alelnököt választott a COPA „Nők a vidéken” munkacsoportja

  2013. november 07., csütörtök 12:05 Szántóföld

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tudományos munkatársát, Batthyány-Schmidt Margót választotta meg első alelnökének az egyéni gazdálkodók legbefolyásosabb európai szintű érdekképviseletének női munkacsoportja. A megbízatás 2 évre szól.

 • A genetikailag módosított növények vetésterülete a világon

  2013. november 07., csütörtök 09:32 Szántóföld

  A genetikailag módosított növények vetésterülete a világon, 2012

 • Repce, tritikálé, kukorica - Megfelelő időben vetik az őszi növényeket Zalában

  2013. november 06., szerda 20:02 Szántóföld

  Optimális időben, megfelelően előkészített magágyba vetették el az őszi szántóföldi növények nagy részét Zala megyében. A repce már kikelt, a gyomirtások jól sikerültek, az eddigi előrejelzések szerint az növényállomány felkészülten megy a télbe - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője szerdán az...

 • MTSZ: Andor László ne támogassa a Pioneer féle GMO-s kukorica termesztését

  2013. november 05., kedd 19:23 Szántóföld

  Levélben kérte az EU Bizottságban Magyarországot képviselő Andor Lászlót a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ), hogy a biztonságra vonatkozó vizsgálatok súlyos hiányosságai miatt ne szavazza meg a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica engedélykérelmét.

 • Megjelent az AKI tájékoztató jelentése a tavaszi, őszi, nyári mezőgazdasági munkákról és az öntözésről

  2013. november 05., kedd 16:25 Szántóföld

  Megjelent az AKI tájékoztató jelentése a tavaszi, őszi, nyári mezőgazdasági munkákról és az öntözésről.

 • A nitrogén műtrágyák évtizedekig fertőzhetik a felszíni és felszín alatti vizeket

  2013. november 05., kedd 11:34 Szántóföld

  A szerves anyag utánpótlására gyakran alkalmazott nitrogén műtrágyák hosszú ideig a talajban maradnak, és nitrát formájában évtizedekig képesek szennyezni a felszíni és felszín alatti vizeket. Sokkal hosszabb távra érvényesülnek a hatások, mint azt korábban feltételeztük – jelentették ki francia kutatók, illetve a kanadai University...

 • Aszályhelyzetet hirdetett ki a vidékfejlesztési miniszter

  2013. november 04., hétfő 12:29 Szántóföld

  A vidékfejlesztési miniszter 2012. november 1-től 2013. október 31-ig terjedő kárenyhítési év vonatkozásában az egész ország területére az Edelényi, a Szikszói, a Csurgói, a Lenti, a Letenyei és a Nagykanizsai kistérség kivételével aszályt hirdetett ki.

 • Késik az őszi búza vetése Békés megyében

  2013. november 04., hétfő 04:44 Szántóföld

  Késik az őszi búza vetése Békés megyében. A tervezett vetésterület mintegy ötven százalékát vetették be eddig, az őszi árpa és az őszi káposztarepce vetése időben befejeződött - tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője az MTI-t.

 • A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében

  2013. október 30., szerda 17:04 Szántóföld

  A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében -tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

 • Ünnepélyes keretek között átadták Tolna megye első Kamarai Kártyáját

  2013. október 30., szerda 14:16 Szántóföld

  A Tolna Megyei Agrárkamara konferenciaterme adott otthont annak a sajtórendezvénynek október 24-én Szekszárdon, aminek apropója azon elsőként megkötött megállapodás volt, mely az új Nemzeti Agrárkamara és a Fertilia Kft. között lépett életbe, és amely számos kedvezményt, előnyös lehetőségeket nyújt a Kamarai Kártyával rendelkezők számára.

 • Pioneer Prémium Ajánlat: a siker benne van!

  2013. október 30., szerda 01:56 Szántóföld

  A tavalyi évben két új termékkört vezetett be a Pioneer, melyek használatával sikeresebben és kiszámíthatóbban lehet szélsőséges aszályos körülmények között kukoricát termelni. A két új opció az OptimumŸ AQUAmaxŸ és a Pioneer Prémium Ajánlat. Ez utóbbi választásával kockázat nélkül lehet korán vetni. A korai vetés előnye az idei évben még...

 • Föld-ügylet: Bírság járhat a késve kiadott információért

  2013. október 28., hétfő 21:09 Szántóföld

  A zsebszerződések – azaz a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek – elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a...

 • Még néhány napig lehet trágyázni!

  2013. október 28., hétfő 17:00 Szántóföld

  A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak ez évtől, október 31-e és február 15-e között nem lehet sem szerves trágyát, sem műtrágyát kijuttatniuk, kivéve február 1-jétől a kalászosok fejtrágyázását.

 • Darányi Ignác munkásságát bemutató kiállítás nyílt Dombóváron

  2013. október 28., hétfő 16:40 Szántóföld

  Darányi Ignác (1849-1927) egykori földművelésügyi miniszter életét, munkásságát bemutató kiállítás nyílt a dombóvári Helytörténeti Múzeumban, a tárlat a korabeli agrárium történetéből is ízelítőt ad.

 • Takarmánygyártási kísérlet uniós támogatással a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél

  2013. október 28., hétfő 11:03 Szántóföld

  Az Európai Unió pályázati támogatásával takarmánygyártási kísérlet kezdődött a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél - közölte a cég ügyvezetője hétfőn az MTI-vel.

 • Hogyan gyorsítható fel a szár- és gyökérmaradványok lebomlása az aratást követően?

  2013. október 24., csütörtök 13:39 Szántóföld

  Évről-évre rendszeresen jelentkező problémát okoz minden gazdának aratást követően a talajba beszántott nagy tömegű szár és gyökér maradvány. A teljes szárbontási folyamat természetes körülmények között akár évekig is eltarthat, amire nincs lehetőség hiszen az aratást követően a termőföldbe mihamarabb újabb vetések kerülnek. A problémáról...

 • Bioenergia Világ - kiállítás 2014 márciusában

  2013. október 22., kedd 13:58 Szántóföld

  2014. március 12-13-án immár 8. alkalommal rendezi meg a bioenergia szakma legkompetensebb rendezvényét, a RENEXPO Central Europe, amely egyedülálló módon kiemelten magas nemzetközi és szakmai támogatottságot élvez évről évre. Ennek részeként szervezik a Bioenergia Világ kiállítást.

 • Megjelent a Monsanto 2014-es DEKALB kukorica vetőmag katalógusa

  2013. október 22., kedd 11:03 Szántóföld

  Megjelent a Monsanto 2014-es DEKALB kukorica vetőmag katalógusa, mely négy vadonatúj kukorica vetőmag hibridet tartalmaz.

 • Hattonnás a kukorica eddigi termésátlaga Tolnában

  2013. október 21., hétfő 19:12 Szántóföld

  Tolna megyében a vetésterület több mint felén elvégzett betakarítás után 6-6,2 tonna a kukorica termésátlaga - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

 • Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét (+Video és fotótár)

  2013. október 20., 14:42 Szántóföld

  Az Országgyűlés által több mint egy éve ellenszavazat nélkül elfogadott hungarikumtörvény olyan egyedülálló jogszabály, amely garantálja a magyarság csúcsteljesítményeinek, értékeinek védelmét - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Csepelen.

 • Nagyobb védelmet nyújtana a kormány a vetőmagtermesztőknek

  2013. október 18., péntek 17:19 Szántóföld

  A jelenleginél nagyobb védelmet nyújtana a vetőmagtermesztőknek a kormány a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosításával, a javaslatot a kabinet elfogadta, az hamarosan a parlament elé kerülhet.

 • Agrárgazdasági kamara: nehezíti a kukorica betakarítását a csapadék

  2013. október 18., péntek 16:24 Szántóföld

  A kukorica betakarítását egyes területeken a csapadékos időjárás nehezíti, így nem zárható ki, hogy még a prognosztizált 6,7 millió tonnát sem éri majd el az idei termés az országban - hívta fel a figyelmet Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos növénytermesztési osztályának vezetője.

 • 250 ezer hektár föld a fiatal gazdáknak

  2013. október 18., péntek 09:45 Szántóföld

  A fiatal gazdáknak év végéig 250 ezer hektár állami földet adnak bérbe; a teljes területet 2017-ig, a jelenlegi bérleti szerződések lejártáig vehetik birtokba - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón.

 • Czerván: az idén 6,7 millió tonna kukorica terem az országban

  2013. október 17., csütörtök 15:05 Szántóföld

  Az idén várhatóan mintegy 6,7 millió tonna kukorica terem az országban, 2 millió tonnával több a tavalyinál - közölte Czerván György csütörtökön Budapesten, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]