Gázolaj árak 653 Ft Benzin árak 643 Ft EUR 393.08 Ft USD 368.32 Ft CHF 404.37 Ft GBP 458.72 Ft

Oktatás-kutatás

155 éves a debreceni agrár-felsőoktatás

Hatalmas növekedésen, fejlődésen ment keresztül az intézmény.

Közösen fejleszti az élelmiszerlánc biztonságát a MATE és a Nébih
Közösen fejleszti az élelmiszerlánc biztonságát a MATE és a Nébih

A Nébih fogad majd MATE-hallgatókat szakmai gyakorlatra és egyéni kísérletekre.

Ugrásszerű előrelépés: 50 helyet lépett előre a MATE a QS agrártudományi ranglistáján
Ugrásszerű előrelépés: 50 helyet lépett előre a MATE a QS agrártudományi ranglistáján

Az egyik legfontosabb tényező a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése

A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE
A kvantumbiológia területén is úttörő a MATE (x)

Oktatásba és kutatásba integrálásában világszinten első a MATE.

Lépj be az óriásdrónok, a térinformatika és a precíziós kijuttatás világába!
Lépj be az óriásdrónok, a térinformatika és a precíziós kijuttatás világába! (x)

A mezőgazdasági dróntechnológia jelentősége nem kérdés többé. Tömören összefoglalva: Mindenki használni akarja. Ehhez azonban tudás és képzettség is kell, amit már Magyarországon is elérhetsz!

Fórum hozzászólások


Terelőkutya »

redex
2020. szeptember 29., szerda 08:30

Válasz #211 hozzászólásra terelés oktatás

A mezőgazdaság jövője »

Pintér Zoltán
2020. szeptember 29., szerda 08:30

A jövő Lehet hogy ez lesz a jövő ? ! Hollwich és Kushner képzeletbeli forgatókönyve konkrét kronológiával illusztrálja, hogyan alakul majd át gyökeresen a világ építészete. A koncepció alappillérei a fenntartható építészet vívmányai mellett: az olajválság és a géntechnológia fejlődése. A képzeletbeli forgatókönyv legfontosabb állomásai a következők: 2015. Radikális nézetek jelennek meg az építészeti oktatásban, amelyek lényege, hogy az építészet is az ökológia részévé válik. Ennek értelmében egy épületre jellemző lesz majd: ADAPTÁCIÓ: az épület intelligensen alkalmazkodik a környezeti körülményekhez. BEÉPÍTETT ÖKOSZISZTÉMÁK: az épület szerkezetébe integrált élő rendszerek. ÉLŐ SZERKEZET: az épület szerkezete sokszor maga is élő, növényi anyag, amely képes a növekedésre. ÉLŐ TECHNOLÓGIA: az építészeti rendszerek az élő környezet részeként viselkednek. MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK: a természet energiaforrásainak kreatív hasznosítása. SZIMULÁLT ÖKOSZISZTÉMÁK: az építészeti rendszerek leképezik a természetben található élő közösségeket.2022. New Yorkban megépül az első „Skygrove”, azaz a mangrovefa által inspirált szerkezettel épülő felhőkarcoló, amely a gyökérzethez hasonló támaszoknak köszönhetően minden természeti csapásnak ellenáll. Az épület elsőként testesíti meg a funkció és a forma olyan ötvözését, amely összekapcsolja a természetest és a mesterségest. 2046. Egy újonnan felfedezett technológia keretében a fotoszintézist integrálják egy elektromos berendezéssel; az ilyenformán módosított növények képesek áramtermelésre. 2064. Megjelennek az első olyan génmódosított fák, amelyek képesek energiát termelni. Ezek 5 év növekedés után megtermelik az épületek energiaszükségletének 80%-át. 2073. Kimerülnek a világ olajtartalékai: az olajalapú gazdaságnak vége. 2098. Az Egyesült Államokban bevezetik az új National Growth Building Code elnevezésű építési szabályozást, amelynek értelmében a városok növekedése az erdők fejlődését képezi le. A hagyományos várostervezést felváltja a természetes növekedés. 2108. Atlantában megépül Metrepolis, az első olyan város, amely teljes egészében tükrözi az új filozófiát. Metrepolisban a városi táj az erdőre emlékeztet: nincsenek a hagyományos értelemben vett városnegyedek, a város szerkezete függőlegesen rétegezett. A legfelső szint, a „lombkorona” energiát nyer a Napból, és vizet az esőből. A „lombkorona” a belvárosi részeken sűrűbb és magasabb, a külvárosokban ritkább és alacsonyabb. A város részeit a sűrűséggel jellemezhetjük: sűrűbb és kevésbé sűrű részek a jellemzők. A talajszinten nincsenek külön járdák és autóutak: olyan érzésünk van, mintha egy erdő talaján járnánk. A városban hidrogénmeghajtású egyszemélyes járművek közlekednek keresztül-kasul.A múltból itt maradt építészeti emlékek lassan részeivé válnak az új, növekedő szervezetnek; az energiatermelő növények beszövik a mesterséges épületszerkezeteket, így azok energiafogyasztókból maguk is energiatermelőkké válnak. Virágzó és élhető település jön létre; a város és a természet újra összeforr. Mai energiafogyasztásunk 40%-a a városi életmódhoz köthető energiafelhasználásnak köszönhető. Az új, intelligens energiatermelő növények ezt a fogyasztást maradéktalanul fedezik, emellett pedig tisztítják a város levegőjét. Az új, 22. századi város szellemi és gazdasági tőkéjét egyaránt a természettől kapja majd. Hollwich és Kushner azt vallják, hogy a múlt rongálásait csak a fejlődés teheti jóvá. A fejlődés azonban már nem pusztán technikai, hanem biológia innováció is. Az építészek, mérnökök és vizuális művészek felelőssége, hogy minél szélesebb körben terjesszék ezt az új megközelítést, amely az ember és a természet teljesen új alapokra helyezett viszonyából fakad majd. Az építészek elképzelése első hallásra több mint merész: azonban ha figyelembe vesszük a közelmúlt innovítav fejlesztéseit, talán még az is elképzelhető, hogy unokáink áramot fejlesztő fák alatt fognak sétálgatni. Földünk jövője érdekében is reménykedjünk benne, hogy így legyen! http://www.youtube.com/watch?v=7vtKyFsUtW8&feature=player_embedded

Poénok »

.Feco.
2020. szeptember 29., szerda 08:30

legkomolyabb egy erre vonatkozó leírás: Ez most vagy egy OKJ-s kátyúzó tanfolyam gyakorlati oktatása, vagy az egyik elhunyt kolléga földi maradványainak végső nyugalomra helyezése. Egy biztos, elég magas az egy lapátolóra jutó drukkerek száma.

Szarvasmarhatartás - tej termelése / információ csere, előírások »

BNC
2014. október 15., csütörtök 11:43

ez a teljes szöveg: Mi a HACCP? Egy újabb betűszó, amit meg kell jegyezni, illetve el lehet rontani. Sokan helytelenül HCCP-nek mondják vagy írják.(Ezért leírtuk így is, hogy akik HCCP-re keresnek, azok is idetaláljanak.) Még mielőtt belemennénk a részletekbe, szeretnénk elmondani, hogy a HACCP egy teljesen logikus, jól követhető rendszer, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a fogyasztók részére kiszolgált, értékesített élelmiszer ne okozzon egészségi ártalmat. A fogyasztók szemszögéből egy bizalmat ébresztő szabályozásról van szó. A kereskedő vagy vendéglátó részéről, első pillantásra úgy tűnhet, hogy már megint valami pluszt várnak el tőle, de ha végigolvassa ezt az írást, rá fog jönni, hogy teljesen természetesek ezek az elvárások egy vendéglátó intézménnyel szemben, és nem jelentenek elviselhetetlen terheket. Mielőtt továbblépnénk azt is meg kell jegyeznem, hogy az itt látható leírás csak egy tájékoztató jellegű összefoglalása a HACCP rendszernek, azok részére, akik a Leveleki Házirétes forgalmazásán gondolkoznak. A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) magyarul annyit jelent: veszély elemzés és kritikus ellenőrzési pontok. A rendszer nevéből látszik, hogy első lépésben a folyamatok átgondolásáról és azok rögzítéséről, illetve ezen folyamatok állandó ellenőrzéséről van szó. • Fel kell mérni, hogy a tevékenység során az élelmiszerbe milyen egészségre ártalmas anyagok kerülhetnek be. • Mi történik a technológia során ezekkel az egészségre ártalmas anyagokkal (megszűnik a veszély vagy nem, esetleg fokozódik) • Milyen intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy az egészségre ártalmas anyag az élelmiszerbe ne kerüljön be vagy, ha bekerült, a technológia során ez ártalmatlan mértékűre csökkenjen, vagy megszűnjön • Milyen saját belső ellenőrzéseket kell bevezetni a fentiek érdekében Az egészségre ártalmas anyagokat (veszélyeket) három csoportra oszthatjuk: 1. Biológiai jellegűek: baktériumok, vírusok, egyéb egysejtűek, élősködők, bélférgek petéi 2. Kémiai jellegűek: egészségre ártalmas vegyi anyagok 3. Fizikai jellegűek: idegen anyagok, melyek sérülést vagy undort okozhatnak A dolgozóknak ismerniük kell a veszély/ek fogalmát, és a veszélyforrásokat, és a megelőzésük, kiküszöbölésük módját. A HACCP tehát arról szól, hogy a fenti veszélyeket felismerjük, kiküszöböljük, vagy ha „baj már megtörtént” (például: beleesett a gyűrű az ételbe) akkor tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak a probléma orvoslására. A HACCP megköveteli a következőket: • Alapvető élelmiszer-higiéniai, technológiai ismereteket • A tevékenység és a készített, értékesített élelmiszerek ismeretét • A hatályos jogszabályban megfogalmazott követelmények betartását • Az üzemeléssel kapcsolatos általános szabályozások (például: takarítási-fertőtlenítési útmutató) elkészítését A HACCP rendszer kialakításának lépései 1. Általános élelmiszer-higiéniai szabályok bevezetése és betartása • Rovar és rágcsáló elleni védekezés • Takarítás, fertőtlenítés, mosogatás szabályozása • Személyi higiéniai szabályozás • A dolgozók élelmiszer-higiéniai oktatása, ismeretei • Hulladékgyűjtés, kezelés szabályozása • Vegyi anyag tárolás és felhasználás szabályozása • Stb. 2. Gyártmánylap elkészítése az alábbi pontok szerint. • Az étel megnevezése • Összetétele • Technológiai leírása • Speciális jellemzői (Például: tej érzékenyek fogyaszthatják) • Veszélyei A gyártmánylapokat minden dolgozónak ismernie kell, hogy a fogyasztónak meg tudja adni a szükséges felvilágosítást az étellel kapcsolatosan, ami étel allergia esetén kiemelten fontos. 3. Az ételkészítési folyamat kontrollja • Érdemes egy folyamatábrába lerajzolni az ételkészítés és értékesítés folyamatát a beszerzéstől egészen a tálalásig. A rétes esetében a következő folyamatokkal kell számolni: áruátvétel – fagyasztás – sütés – szeletelés- melegen tartás – kiszolgálás • A folyamat minden egyes állomását meg kell vizsgálni abból a szempontból, hogy az egyes lépések közben, alatt milyen az egészségre káros anyagok kerülhetnek a rétesbe • Át kell gondolni, hogy milyen intézkedések szükségesek a feltárt, szóba jöhető veszélyek megelőzésére, kiküszöbölésére • Meg kell határozni azokat a kritikus ellenőrzési pontokat, amivel el lehet kerülni a veszélyeket. A leggyakoribb kritikus pontok: Hűtött tárolás (hőmérséklet), az ételek hőkezelése (sütés hőmérséklete), az elkészült étel tárolása a fogyasztásig (hőmérséklet – időtartam) • Rendszeres ellenőrzés megvalósítása a kritikus pontokon, és az ellenőrzések nyomon követhetővé tétele. Léteznek ilyen célra rendszeresített formanyomtatványok, táblázatok • Terv készítése arra az esetre, ha a belső ellenőrzés valamilyen hiányosságot tár fel. Mit tegyen, vagy kit értesítsen a dolgozó. 4. A kiegészítő tevékenységek elemzése és szabályozása Az előzőekhez hasonlóan pontról pontra végig kell gondolni, hogy hol kerülhet egészségre káros anyag az élelmiszerbe. A következő kritikus pontokra érdemes odafigyelni: • Takarítás, fertőtlenítés, mosogatás • Rovar és rágcsálóirtás • Vegyi anyagok tárolása és használatuk • Karbantartás • Személyi higiénia • Hulladékgyűjtés kezelés 5. Dokumentálás adminisztráció A HACCP előírások szerint a kritikus pontok ellenőrzését és azok megfelelőségét dokumentálni kell. Erre a célra léteznek HACCP nyomtatványok, minták. Amit mindenképpen dokumentálni kell: • A folyamatos, illetve időszakos belső higiéniai ellenőrzések rendjét • A munkahelyek és az eszközök tisztaságának ellenőrzését • A felhasználásra kerülő anyagok megfelelőségének ellenőrzését • A műszaki-higiéniai jellemzők megtartásának ellenőrzését • A fenti ellenőrzésekkel megbízott személyek feladatait és hatáskörét • A fenti ellenőrzések során tapasztalt higiéniai és műszaki higiéniai hiányosságokat, valamint az azok megszüntetésére irányuló intézkedéseket a felelősök és a határidők feltüntetésével jegyzőkönyvbe foglalva, melyet 2 évig meg kell őrizni. 6. A vendéglátásban, és más területen is a HACCP rendszert, ha a folyamatokban változás történik, de legalább kétévente felül kell vizsgálni. 7. Felkészülés a hatósági ellenőrzésre Az ellenőrzés során fel kell tudni mutatni a következőket: • A külön rendeletek szerint is szükséges általános szabályozásokat (pl. takarítási-fertőtlenítési útmutató, rovar-rágcsálóirtással, hulladékkezeléssel kapcsolatos szabályozások, vagy szerződések, stb.) • A külön jogszabály szerint is szükséges gyártmánylapokat, melyek egyúttal megfelelnek a HACCP rendszer szerint kért termékleírásnak • A lehetséges veszélyforrások elemzését az ételkészítés, értékesítés minden szakaszára és azon lépések, pontok meghatározását, ahol a fenti veszélyforrások előfordulhatnak (folyamatábra, veszélyelemzés) • A kritikusnak ítélt lépések, pontok felsorolását • A kritikus pontokon szükséges és lehetséges ellenőrzéseket és intézkedéseket (szabályozás) • A dokumentálás adminisztráció pontban említett követelményeknek megfelelő dokumentumokat • Az előírt higiéniai oktatások (pl. minimumtanfolyam) igazolását. Az itt felsorolt pontoknak megfelelően kell elkészítenünk a saját HACCP kézikönyvünket. Emellett kérhetik az ellenőrzésekhez használt eszközök, műszerek bemutatását, és annak igazolását, hogy az ellenőrzések ténylegesen megtörténtek. (dokumentáció) Nem szükséges HACCP mintát, vagy nyomtatványt használni, viszont egyszerűbb. Elfogadható egy egyszerű füzetben kézírással vezetett dokumentáció is. (folyamatábra, veszélyelemzés stb.) Ez a rövid áttekintés a teljesség igénye nélkül készült. A célunk az volt, hogy bemutassuk a HACCP-t a vendéglátás területén. Megmutassuk, hogy egy logikus és szükséges rendszerről van szó, amit a bevezetés után minimális energiaráfordítással működtetni lehet. Kérjük, hogy a HACCP rendszer bevezetésekor az aktuális szabályokról, követelményekről mindenképpen kérjék ki az ÁNTSZ véleményét!

Mezőgazdasági közlemények »

Pintér Zoltán
2014. október 15., csütörtök 11:43

Felhívás ADR vizsgára /Tessék komolyan venni/ A 2012. január 1-én hatályba lépett 2011. évi CXXVIII. Törvény a katasztrófa védelméről, a végrehajtását előíró 219/2011. (X.20) kormányrendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről, a 208/2011. (X.12) korm. Rendelet a katasztrófa védelmi bíróság részletes szabályairól, a katasztrófavédelmi hozzájárulás befizetéséről és visszatérítéséről, valamint az 51/2011. (XII. 21) BM rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés hatósági eljárásaiban, az igazgatósági szolgáltatási díj fizetési hatáskörébe tartozó hatósági eljárásokról, igazgatási jellegű szolgáltatásokról és bejelentésekről, továbbá a fizetendő díj mértéről, valamint a fizetésre vonatkozó egyéb szabályokról. A 7/2011. (III. 8) NFM rendelet előírásai szerint mezőgazdasági vegyszerek (növényvédőszerek, műtrágya) és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítást végző járművezetőknek a szállításra előírt szabályokból vizsgát kell tenni. A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolást szabályozás szerint egyszer kell megszerezni, lejárati ideje nincs. Mikor kell mezőgazdasági vontató és lassú jármű valamint undort keltő anyagokat szállító jármű vezetéshez külön vizsgát tenni 2012. január 1 után - Az ADR, mint a veszélyes áruk szállítását szabályozó nemzetközi megállapodás 1995. év július 01-i életbe lépésével megszüntette gépkocsikon kívül más járművekre a vegyszerek kiszolgáltatását és tiltotta szállítását. - Ettől az időponttól mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel közúton ADR alá tartozó veszélyes áru nem volt szállítható, arra árut feladni nem lehetett. - A Földművelési Minisztérium (Vidékfejlesztési Minisztérium) kezdeményezésére az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghozta a többször módosított 7/2011.(III.8.) NFM rendeletet, amely szerint belföldön a fenti rendelet szerint lehetővé teszi a fenti járművekkel mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyag (gázolaj, fűtőolaj) szállítását. - A szállítási feltétel a továbbiakban a rendelet megjelenése után egy tanfolyam elvégzése és sikeres vizsga letétele. - Tanfolyami végzettséget igazoló irat hiányában a vegyszert forgalmazók az árut nem adhatják ki, mert büntetésük a legegyszerűbb esetben is a vállalkozás részére minimum 800.000.- Ft, a szabálytalanul szállító mezőgazdasági vontató és lassú jármű vezetőjét pedig hiányosságonként legalább 50.000.- Ft-re büntetik, ezért a bírság ennek a többszöröse is lehet. Undort keltő anyagok szállítása esetén ( istállótrágya, hígtrágya, szippantott kommunális hulladék, állati bőrök, csontok, elhullott állatok stb) szállítása csak külön, erre a célra tartott vizsga után lehetséges, ezen tanfolyamokat is tartjuk, amelyeket hatósági vizsgák követnek. Mezőgazdaságban használt mezőgazdasági vegyszerek és gázolaj szállításának lehetőségei: 1. Amikor semmilyen ADR előírást nem kell alkalmazni a szállításhoz: ˇ Magánszemélyként gyúlékony, folyékony anyagot (gázolaj, benzin) kiskereskedelmi csomagolásban, újratölthető tartályokban legfeljebb 240 litert, de 60 liternél nem nagyobb mennyiségben lehet szállítani edényenként. Az IBC, nagycsomagolások, tartályok nem tekinthetők kiskereskedelmi csomagolásnak. ˇ Vállalatok, (vállalkozások): fő tevékenységükkel kapcsolatos feladatok ellátásához (pl.: mérés, javítás, szivattyúzás, mély és magasépítési feladatok végzése, stb.) szükséges szállítások alkalmával csomagolóeszközönként legfeljebb 450 liter mennyiségű veszélyes árut. A szállítás során az ADR 1.1.3.6 bekezdésben foglaltak betartása kötelező. Így gázolajból max. 1000 liter, benzinből 333 liter a szállítható, a megfelelő szállítási feltételek betartása mellett, úgy, hogy az anyag kiszabadulása ne legyen lehetséges. ˇ EHHEZ SEMMILYEN TANFOLYAMOT NEM KELL VÉGEZNI! 2. Korlátozott mennyiséget meg nem haladó szállítás, amikor csak néhány ADR előírás betartása kötelező (kis mennyiségű ADR-es áru, 1.1.3.6 bekezdés): ˇ Mezőgazdasági vegyszer. Az áru kiadójának (feladó) kötelessége megállapítani az anyagok veszélyességi tulajdonságai alapján a szállítható mennyiséget, erre az anyagok ismerete nélkül pontos választ adni nem lehet. ˇ Ammónium-nitrát műtrágya esetén a szállítható mennyiség 1000 kg. ˇ Gázolaj (tüzelőolaj) 1000 liter, figyelembe véve az edényekben lévő maradékot is! Benzin 333 liter. Ehhez a szállításhoz egy oktatás hallgatása szükséges, amelyről az ADR szállítási biztonsági tanácsadó igazolást ad ki! 3. Mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel mezőgazdasági vegyszer, gázolaj szállítás: ˇ Tanfolyamot követően a Nemzeti Közlekedési Hatóság által tartott vizsga után a hallgató igazolványt kap, amely birtokában az alábbiakat szállíthatja: – mezőgazdasági vegyszer – ammónium-nitrát – gázolaj (fűtőolaj) – folyékony műtrágya – mezőgazdasági vegyszer és ammónium-nitrát műtrágya szállítható mennyisége nincs korlátozva, a pótkocsi terhelhetőségének határáig – gázolaj (fűtőolaj) és folyékony műtrágya legfeljebb 6500 liter tartályban – a tartályos pótkocsit az ADR szabályai szerint kell levizsgáztatni. ˇ ILYEN SZÁLLÍTÁS ESETÉN TANFOLYAM VÉGZÉSE ÉS HATÓSÁGI VIZSGA SZÜKSÉGES! Nem kell azonban a személyi jövedelemadó szerinti őstermelők részére ez a végzettség. 4. Az undort keltő anyagok szállításának lehetőségei: ˇ 1994-ig az ADR 6.2 osztályába tartozott, 1995-ben az ADR belföldi előírásai vonatkoznak rá. Legutóbbi változás a 2011. évi ADR változások következtében módosult a belföldi rendelkezés. ˇ Ide tartoznak: szerves trágya, hígtrágya, elhullott állatok, szőrök, bőrök, csontok, szippantott szennyvíz, kommunális hulladék, stb. ˇ Lényege, hogy a felsorolt anyagok szállítását lovas kocsis szállítást kivéve csak tanfolyam végzése, majd a Nemzeti Közlekedési Hatóság által megtartott vizsgát követően kiadott igazolvánnyal lehet végezni. A tanfolyamok iránt érdeklődni a megyei Agrár Kamaráknál kell. ADR

  • Permetezésre alkalmatlan
    Szél: átlag 12 -15 km/ó
  • Borultság
    100.0%
  • Csapadék
    0.0 mm / 0%
  • Harmatpont
    2 °C
  • Páratartalom
    84%

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]