A határidős piaci kereskedésben valamely áruféleség fizikai piaci árának és ugyanazon áruféleség vagy valamely származékos/helyettesítő terméke legközelebbi szállítási határidőre (fronthónap) jegyzett árának különbözetét bázisnak (basis) hívjuk.

 

Fizikai piaci ár – Fronthónapi határidős piaci ár = Bázis

 

A bázis egy-egy áruféleség különböző szállítási határidőre szóló kontraktusai esetében értelemszerűen más és más.

Ha a bázis értéke nő (ha negatív és napról napra a nullához közelít, illetve ha pozitív és napról napra emelkedik), akkor a bázis gyengüléséről beszélünk. Ha a bázis értéke napról napra csökken, akkor a bázis erősödik.

Egy-egy áruféleség lokális fizikai piaci ára sok tényező függvénye. Ilyenek például:

  • a termék helyi kereslete és kínálata;
  • a helyettesítő termék(ek) helyi kereslete és kínálata;
  • az adott földrajzi pont távolsága a termék meghatározó piacától;
  • a rendelkezésre álló szabad tároló és szállító kapacitások;
  • a termék minőségi paraméterei, annak helyi specialitásai;
  • az agrárpolitikai beavatkozások.

 

A bázis ingadozása rendszerint jóval kisebb, mint az abszolút árszintek ingadozása. Általános tendencia, hogy egy-egy termin lejáratának közeledtével egy áruféleség fizikai piaci ára és határidős kontraktusának jegyzése konvergál. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a termék adott időpontig még hátralévő tárolásának költsége egyre kisebb lesz, másrészt a hírek és információk (becslések, előrejelzések stb.), amelyek alapján a piaci szereplők a kontraktus kifutásakor várható piaci helyzetről értékítéletet formálhatnak, egyre megbízhatóbbak lesznek.

A piaci szereplők a határidős árupiaci fedezeti ügyletek kötésével az abszolút árszint változásának kockázatát a fizikai és határidős piaci árak viszonyában bekövetkező változás kockázatára, az ún. báziskockázatra (basis risk) szűkíthetik.

EUR 336.17 Ft
USD 304.61 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]