Ha valaki a fizikai áru felett rendelkezik, akkor annak tárolási, kezelési, biztosítási, finanszírozási stb. költségeit is viseli. Minél hosszabb ideig raktározza valaki az árut, annál nagyobbak lesznek ezek a költségek, amelyek összessége az ún. fenntartási költség (carrying charge vagy cost of carry).

A nem romlandó áruféleségek közelebbi és távolabbi határidőre szóló kontraktusainak jegyzése közötti különbség a készletek fenntartásának költségével magyarázható: normális esetben a gazdasági éven belül (pl. betakarítástól betakarításig) egy távolabbi lejáratra szóló kontraktus jegyzése magasabb. Ha egy adott időpontban a különböző határidőre szóló kontraktusok jegyzésének különbözete (intertemporális árviszony) a tárolás, a kezelés, a biztosítás, a finanszírozás stb. valós költségeit tükrözi, teljes fenntartási költségű piacról (full carry market) beszélünk.

Tegyük fel, hogy október végén a kukorica legközelebbi határidőre szóló jegyzése éppen 56 000 Ft/tonna, a táblákról a raktárakba kerülő termény fenntartási költsége pedig havi 500 Ft/tonna. Ez esetben a kukorica határidős kontraktusainak teljes fenntartási költséget tükröző jegyzései az adott pillanatban a következők szerint alakulnának a BÉT-en:

 

November:

56 000 Ft/t

 

 

 

 

 

Március:

58 000 Ft/t

 

 

 

 

 

Május:

59 000 Ft/t

 

 

 

 

 

Július:

60 000 Ft/t

 

 

 

 

 

Szeptember: 61 000 Ft/t

 

Teljes fenntartási költségű piaccal viszonylag ritkán találkozunk, rendszerint olyankor, amikor az adott termékből bőséges az árualap.

A határidős kontraktusok intertemporális árviszonya elsősorban a tényleges vagy várt kínálat, valamint a hosszú távon valószínűsített egyensúlyi készlet- és árszint függvénye, de alakulását egyéb tényezők (különösen a kamatláb) is befolyásolják.

Ahogy szűkül a kínálat, úgy csökken a közelebbi és a távolabbi határidőkre szóló kontraktusok jegyzése közötti különbség. Ha a tartalékok nagyon megcsappannak, a differencia teljesen eltűnhet, sőt, akár negatív kapcsolat (backwardation) is kialakulhat, vagyis egy távolabbi határidőre szóló kontraktus jegyzése alacsonyabb lehet, mint egy közelebbi határidőre szóló kontraktusé. Ilyenkor inverz piacról (inverse market) beszélünk.

E helyzetben a fizikai piacon a vevő hajlandó prémiumot fizetni az áru tulajdonosának, ha gyorsan hozzájuthat a még szabad készletekhez. A mezőgazdasági termények betakarítás előtti és utáni szállítási határidőkre szóló kontraktusainál az inverz piac gyakori, megszokott jelenség (normal backwardation).

EUR 337.16 Ft
USD 305.9 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]