Az opciók piaci ára a prémium. Ezen folyik az alkudozás. Természetesen az opciós piacokon is van minimális lépésköz és napi maximális árelmozdulás.

A prémium nagyságát több tényező befolyásolja. Először is különbséget teszünk az opciók ún. belső értéke (intrinsic value) és külső értéke (extrinsic value) között. Az utóbbit gyakran időértéknek (time value) is mondják.

Ha egy opció belső értékkel bír, az annyit tesz, hogy a lehívásával megnyitott határidős pozíció azonnali lezárásából a kedvezményezettnek bevétele származik. Az opció lehívása persze nem feltétlenül nyereséges, hiszen az opcióért kifizetett prémium és az ügyletért felszámított különböző jutalékok a mérleg költségoldalán jelennek meg.

 

Az opciók minősítése

 

Call opció

Put opció

Árfolyam feletti (értéken belüli, ITM)

határidős ár > küszöbár

határidős ár < küszöbár

Árfolyamon lévő (értéken vett, ATM)

határidős ár = küszöbár

határidős ár = küszöbár

Árfolyam alatti (értéken kívüli, OTM)

határidős ár < küszöbár

határidős ár > küszöbár

 

Egy vételi opció értelemszerűen akkor bír belső értékkel, amikor küszöbára az adott határidős kontraktus aktuális jegyzése alatt van. Tegyük fel, hogy a szójadara decemberi lejáratú kontraktusának jegyzése short tonnánként (kb. 0,91 tonna) 470 USD, ekkor egy 455 USD küszöbáras decemberi szójadara call opció belső értéke 15 USD.

Egy eladási opciónak viszont akkor van belső értéke, amikor küszöbára magasabb az adott határidős kontraktus aktuális jegyzésénél. Az előző példánknál maradva, amikor a szójadara decemberi lejáratú kontraktusának jegyzése 470 USD, egy 475 USD küszöbáras decemberi szójadara put opció belső értéke 5 USD.

A belső értékkel bíró opciót árfolyam felettinek vagy értéken belülinek (in-the-money, ITM) is hívjuk. Amikor egy opció küszöbára az adott határidős kontraktus jegyzésével éppen egyenlő, árfolyamon lévő vagy értéken vett (at-the-money, ATM) opcióról beszélünk. A call opcióra, amelynek küszöbára a határidős kontraktus jegyzése felett, illetve a put opcióra, amelynek küszöbára a határidős kontraktus jegyzése alatt van, árfolyam alatti vagy értéken kívüli (out-the-money, OTM) opcióként hivatkozunk.

Az opció időértéke az összeg, amelyet az opció vevője az eladónak a belső értéken túl annak reményében fizet, hogy az opciót valamikor a lejárat előtt érdemes lesz lehívnia.

Tegyük fel, hogy október első tőzsdenapján a szójadara decemberi lejáratú kontraktusának jegyzése eléri a 464 USD szintet. Ekkor egy 470 USD küszöbáras decemberi szójadara call opció belső értéke értelemszerűen 0 USD. Az opciót azonban 15,3 USD prémiumért lehet megvásárolni, illetve eladni, vagyis a piac értékítélete szerint ennyi az időértéke.

 

 Prémium = Belső Érték + Időérték

 

Nem nehéz belátni, hogy ugyanebben a helyzetben a 480 USD küszöbáras decemberi szójadara call opció időértéke mondjuk miért 11,9 USD. Annak a valószínűsége, illetve kockázata ugyanis, hogy OTM opcióból ITM opcióvá válik, lényegesen kisebb, mint a 470 USD küszöbáras decemberi szójadara call opció esetében.

A határidős kontraktus jegyzése és a küszöbár közötti különbség mellett az opciók időértékét befolyásoló legfontosabb tényező a határidős kontraktus jegyzésének volatilitása, az opció lejáratáig hátralévő idő és a kamatláb. A volatilitásra a következő alfejezetben térünk ki. Az opciók kifutásáig hátralévő idővel kapcsolatban röviden annyit jegyezzünk meg: minél hosszabb egy opció élettartama, annál drágább a prémium, hiszen annál nagyobb a valószínűsége, illetve kockázata annak, hogy a vevő lehívja. A kamatlábról pedig annyit kell tudnunk, hogy amikor emelkedik, az árupiaci opciók értéke csökken, hiszen a befektetői tőke inkább más piacok felé áramlik.

EUR 336.17 Ft
USD 304.61 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]