Az opciós kontraktusok népszerűségüket elsősorban annak köszönhetik, hogy lehetőséget kínálnak a kockázatok behatárolására, miközben a profitszerzésnek nem szabnak határt.

Egy árutőzsdei opciós kontraktus vevője egyszeri díjért jogosítványt szerez arra, hogy vételi vagy eladási pozíciót létesítsen egy adott áruféleség határidős piacán. Az opciós kontraktus tárgya tehát egy határidős kontraktus, innen az angol elnevezés option on futures. Az opciós kontraktusért fizetett díj a vevő lehetséges maximális vesztesége. Ha a piacon számára kedvező irányú folyamatok zajlanak, nyeresége az árak emelkedésével vagy éppen esésével együtt nő – minden korlát nélkül. Úgy is mondhatjuk, hogy az opció vevője egyfajta biztosítást vásárol, amelyért valamekkora biztosítási díjat fizet.

Az opciós kontraktusokat nem csak venni, hanem eladni is lehet, amiből azonnali bevétel származik. Ellentétben a vevővel, az eladó kockázata nem limitált, ezzel szemben lehetséges maximális nyeresége az opciós kontratusért kapott díj. A felvállalt kockázattól persze egy likvid piacon bármikor meg tud szabadulni az opciós kontraktus visszavásárlásával.

Az opciós kontraktus eladója tehát jogosítványt ruház át, amivel a vevő felé korlátlan kötelezettséget vállal.

A nemzetközi gyakorlatban az opciós kontraktusokat részben a bankok és befektetési bankok egymás között (OTC), részben pedig a nyilvános piacokon, a szabályozott keretek között működő tőzsdéken adják és veszik.

A jól működő opciós árupiacok alapja a likvid határidős árupiac.

Az opciós kontraktusokról bővebben itt, az opciós kereskedési stratégiákról pedig itt olvashat.

EUR 337.16 Ft
USD 305.9 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]