Az árutőzsdei ügyletek kötésére adott megbízások alaptípusa konkrét vételi vagy eladási árra szól: „Vegyél ötöt a takarmánykukorica májusi lejáratú kontraktusából 67 000 Ft/tonna áron, adj el egyet a repce novemberi lejáratú kontraktusából 135 000 Ft-ért!” A kontraktusok adásvételére azonban más típusú megbízásokat is lehet adni. A következőkben ezek közül a legfontosabbakat vesszük sorra.

(1) A piaci megbízás (market order, MKT) azonnali teljesítésre szól, mégpedig azon az áron, amelyen az adott kontraktust a megbízás leadásakor éppen meg lehet venni, illetve el lehet adni. Az árat tehát nem mi határozzuk meg.

(2) Amikor konkrét elképzelésünk van egy kontraktus számunkra elfogadható vételi vagy eladási áráról, limitáras megbízással (limit order, LMT) lépünk a piacra. Ha például 480,00 EUR/tonna LMT vételi megbízást adunk a MATIF februári lejáratú repcekontraktusára, akkor az legfeljebb ezen az áron fog teljesülni. Esetleg ennél kedvezőbb árat (pl. 479,95 EUR) is elérhetünk, de magasabbat nem. Ha pedig 6,58 USD/bushel LMT eladási megbízást adunk a CBOT decemberi lejáratú kukorica kontraktusára, akkor az legalább ezen az áron fog teljesül. Akárcsak az előző példánkban, ennél kedvezőbb árat (pl. 6,59 USD) is elérhetünk, alacsonyabbat azonban nem. Limitáras vételi megbízást olyankor helyezünk el, amikor a kontraktus jegyzése az általunk elfogadható árszint felett, eladásit pedig olyankor, amikor az alatt jár.

(3) A stop megbízást (stop order, STP) csak az adott kontraktus jegyzésének meghatározott mértékű elmozdulása esetén hajtják végre. A megbízások e típusát általában olyankor használjuk, amikor a kontraktust az éppen aktuális árszint környékén még nem akarjuk megvásárolni, illetve eladni, mert abban bízunk, hogy a piacon kisebb korrekció után a jegyzés újabb, a korábbinál nagyobb, számunkra kedvező irányú elmozdulása következik be. Ha például 225 EUR-ért bevásároltunk a MATIF novemberi lejáratú malmi búza kontraktusából, majd a jegyzés 227 EUR-ra emelkedik, 2 EUR nyereségünk keletkezik a nyitott pozíción, amit a kontraktusok eladásával realizálhatnánk. Ezt mégsem tesszük, mivel a befutó hírek alapján az ár további emelkedését tartjuk valószínűnek. Egy váratlan zuhanás miatt azonban könnyen elolvadhat ez a nyereség, sőt, az ügyleten akár bukhatunk is. Ennek megakadályozására 225,5 EUR-ra szóló eladási STP megbízást adunk, ami azt jelenti, hogy akkor, amikor a jegyzés 225,5 EUR-ra esik vissza, és csakis akkor, automatikusan túladunk a kontraktusokon.

Az STP megbízás fejlettebb változata a követő (trailing) STP: ha például vételi pozíciót nyitottunk és a jegyzés emelkedik, az STP eladási szint automatikusan mozog felfelé, amikor azonban a jegyzés esni kezd, mozdulatlan marad.

 

Az LMT és STP megbízások összehasonlítása

Vételi LMT

a megbízást az aktuális árszint alá helyezzük, ha szerintünk a jegyzés majd emelkedni fog

Vételi STP

a megbízást az aktuális árszint fölé helyezzük, ha szerintünk a jegyzés tovább emelkedik

Eladási LMT

a megbízást az aktuális árszint fölé helyezzük, ha szerintünk a jegyzés majd esni fog

Eladási STP

a megbízást az aktuális árszint alá helyezzük, ha szerintünk a jegyzés tovább csökken

 

A tőzsdei megbízásokat az ügylet megkötésére rendelkezésre álló idő szerint is osztályozzuk. Különbséget teszünk azonnali megbízások, a tőzsdenap egy szakaszára, a teljes tőzsdenapra, továbbá adott dátumig és visszavonásig érvényes megbízások között. A lehetőségek kombinálása nagyban segíti az egyéni kereskedési stratégiák megvalósítását.

 

EUR 337.16 Ft
USD 305.9 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]