PIACI JELENTÉS

A FAO novemberben megjelent előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 2013-ban varhatóan eléri a 106,8 millió tonnát, és csaknem 1,8 százalékkal emelkedik a 2012. évihez képest. A baromfihús versenyképes ára miatt a fejlett és fejlődő országokban egyaránt növekszik a baromfihús-termelés.

Míg a globális termelést ösztönözte a takarmányköltségek csökkenése, addig Kínában korlátozta a növekedést a márciusban megjelent H7N9 influenzatörzs terjedése. Becslések szerint Kína a következő években – az USA helyett – a világ első számú baromfihús-termelő országává válhat, ugyanakkor az idén csökkent a fogyasztók bizalma a baromfihús iránt és értékesítési problémák léptek fel. Ez azt eredményezi, hogy az ország baromfihús-kibocsátása nem változik számottevően 2013-ban, szemben a korábban 2,6 százalékra becsült termelésbővüléssel.

Kedvezőbbek az előrejelzések a világ többi országában. Az Amerikai Egyesült Államokban a 2012. évi visszaesés után a baromfihús-termelés 2,4 százalékos növekedése várható az idén, amiben a takarmányárak csökkenése is szerepet játszik. Az EU-ban, Brazíliában, Oroszországban szintén növekszik a kibocsátás, ezek a gazdasági tömörülések együtt a világ baromfihús- termelésének 26 százalékát adják. Folytatódik a gyors növekedés Indiában, ahol 8 százalékkal is megugorhat
a baromfihús termelése az idén. A világ húsz piacvezető országa közül Kínában stagnál, Japánban a
túlkínálat miatt 0,7 százalékkal mérséklődik a baromfihús termelése 2013-ban, ugyanakkor a világ többi országban emelkedést prognosztizálnak.


A FAO szakértői szerint a baromfihús a világ húskereskedelmének közel 45 százalékát adja. A termelés megduplázódott az elmúlt évtizedben, ugyanakkor 2010 óta szinte stagnál a baromfihús globális kereskedelme. Idén a világkereskedelem enyhe (0,4 százalék) mérséklődése várható. Afrika baromfihúsimportja előreláthatóan 4 százalékkal növekszik az idén. Angolában, a Benini Köztársaságban, Ghánában és Egyiptomban a fizetőképes kereslet növekedésével párhuzamosan élénkül a baromfihús iránti kereslet. Egyiptomban XIII. évfolyam, 23. szám, 2013
a száj- és körömfájás járvány miatti magas marhahúsárak ösztönzőleg hatnak a baromfihús behozatalára. Az import növekedése várható Szaúd-Arábiában, Vietnamban, Irakban, az Egyesült Arab Emírségekben és Kazahsztánban. Kínában a baromfihús iránti kereslet csökkenése miatt, Japánban és a Koreai Köztársaságban pedig a belső ellátás fokozódása következtében
csökken a behozatal. Oroszországban a baromfihús-import a belső termelés növekedése miatt tovább mérséklődik. Az Európai Unió várhatóan 3 százalékkal kevesebb baromfihúst szállít Oroszországban, mint egy évvel korábban. A termelés bővülése miatt az import 5 százalékos csökkenése várható az EU-ban is. Mexikóban szintén mérséklődik a behozatal, míg Kanadában
enyhe növekedés várható.

Az elmúlt években mérsékelten növelte kivitelét Brazília, az USA, Kína és az EU, amelyek a világ baromfihúsexportjának közel háromnegyedét adják. A közepes méretű exportőrök (Thaiföld, Kína, Argentína, Törökország, Chile, Ukrajna és Fehéroroszország) nagyobb mértékben növelték a baromfihúsok kivitelét.

Ukrajna csaknem 40 százalékkal több baromfihúst szállít a nemzetközi piacra az idén, mint egy évvel korábban, főbb célországai a Közel-Kelet és a szomszédos országok. Törökországból 17,7 százalékkal növekszenek a nemzetközi szállítmányok, leginkább Irak és Szíria irányába. Argentína fő export célországai továbbra is Venezuela és Chile.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyvenhat hetében 195 euró/100 kg volt az egész
csirke uniós átlagára, ami 2,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét.
Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 4 százalékkal csökkent, élősúlyos termelői ára
(295 forint/kg) 10 százalékkal nőtt 2013 első negyvenhat hetében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 452-ről 505 forint/kg-ra, a csirkecombé 459-ről 502 forint/kg-ra, a csirkemellé 3 százalékkal 979 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.