Az USDA előrejelzése szerint a világ messze legnagyobb szójaimportőre, Kína az ezévi termésből az egy évvel ezelőtti 92,5 millió tonnás behozatalát 95 millió tonnára növeli – írja a topagrar.com. Ez történelmi rekordot jelent, és a világimportnak közel a kétharmadrészét teszi ki.

Számottevő növekedés mutatkozik a globális importban is a 2017/18-as időszakban, főleg egyes fejlődő országok (Egyiptom, Pakisztán, Vietnam) megnövekedett igényeiből adódóan. Ezekkel együtt a világimport az előző szezonhoz viszonyítva 5 millió tonnával (148,5 millió tonnára) emelkedik.

szója

A világimport az előző szezonhoz viszonyítva 5 millió tonnával emelkedik – fotó: Shutterstock

Az EU importja – a tagországok szójakiváltó törekvései ellenére – az elmúlt évihez képest várhatóan 800.000 tonnával (14,0 millió tonnára) növekszik. Azonban meg kell jegyezni, hogy több év átlagában a Közösség szójaimportja – a repce és a fehérjenövények vetésterületének folyamatos növekedésével párhuzamosan – enyhén csökkenő tendenciát mutat.

A világexport több mint 80 százalékát továbbra is három ország (az USA, Brazília és Argentína) adja, ezek közül az export legnagyobb arányú (négy év alatt mintegy 30 százalékos) növekedése Brazíliában tapasztalható.