Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) legfrissebb terménypiaci kitekintése alapján a globális búzatermés 709 millió tonna, a kukoricatermés 957 millió tonna körül várható. Az AKI PÁIR adatai szerint a termelők a malmi búzát szeptember közepén tonnánként 44 forintért, a takarmánybúzát 43 ezer forintért, a takarmánykukoricát pedig 45 ezer forintért kínálták a magyarországi fizikai piacokon.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon tonnánként 104 ezer forintért vásárolták fel a termelőktől a repcemagot és 90 ezer forintért a napraforgómagot 2013. szeptember 9-15. között.

Az (USDA) legfrissebb terménypiaci kitekintése alapján a rekordnak számító globális búzatermés a
múlt évit 54 millió tonnával is meghaladhatja, így 709 millió tonna termény is betakarításra kerülhet. A készletek továbbra is feszesek maradnak, a prognózisok globális szinten nem a készletek feltöltődését, hanem inkább az élelmezési és takarmánycélú felhasználás emelkedését jelzik. Igen kedvezően alakult a hazai termés is, amely megközelíti az 5,1 millió tonnát, szemben a múlt évi alig 4 millió tonnával. Az országos termésátlag 4,66 tonna/hektár, de jelentős szórás mutatkozik az ország egyes térségei között. A megyei összesítések alapján a legjobb hozameredményeket Tolna (5,86 tonna/hektár), Somogy (5,29 tonna/hektár), Zala (5,27 t/ha) és Baranya (5,23 tonna/hektár) megyék, a leggyengébbeket Szabolcs-Szatmár-Bereg (4,10 tonna/hektár), Szolnok (4,19 tonna/hektár) és Nógrád (4,12 tonna/hektár) megyék realizálták.

Olaszország kivételével hagyományos exportpiacainkon (Románia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Németország, Lengyelország) is kedvezően alakult az idei búzatermés. Az exportkilátásaink így első látásra nem bíztatók, pedig az idei termést tekintve mintegy 2 millió tonna búza kivitelére is lehetőség lenne. Az előrejelzések alapján Olaszországban a tavalyinál 4 százalékkal kevesebb búza termett, a kiszállítások ez irányba akár növekedhetnének is. Romániában a múlt évi igen gyenge termésnél 2 millió tonnával több búza került a raktárakba, a minőséget illetően azonban vannak aggodalmak.

A hírek szerint a termés kétharmada takarmányozásra alkalmas, és a pékipari szakemberek is úgy vélik, hogy alapanyagigényük biztosítása érdekében importra szorulnak. (Az ország malomipari szükséglete 3,3 millió tonna!) Északi szomszédunknál, Szlovákiában 23 százalékkal lett bővebb a termés, legfeljebb néhány tízezer tonna búzára fognak igényt tartani. Bár rekord búzatermést nem jegyeznek a fekete-tengeri régióban, a terméskilátások mégis sokkal jobbak a múlt évinél. A térség nagy exportőre, Oroszország 17 millió tonna búzát exportálhat, és Ukrajna kivitele akár a 10 millió tonnát (elmúlt 3 év átlaga 5,6 millió tonna) is elérheti. Az előző évek statisztikái alapján mindkét ország komoly veszélyt jelent az olaszországi piacon, és akár a többi országban is versenytársunkká válhatnak.

A chicagói és a párizsi árutőzsdén a búza távoli lejáratra szóló jegyzései csupán 1-3 százalékkal voltak magasabbak a fronthavi árnál 2013. szeptember 19-én. A nemzetközi tendenciákat követve a hazai árutőzsdén (BÉT) a decemberi szállítású malmi búza ára 45,9 ezer Ft/tonna, a takarmánybúzáé pedig 45 ezer Ft/tonna volt ugyanazon a napon. A termelők a malmi búzát szeptember közepén tonnánként 44 forintért, a takarmánybúzát pedig 43 ezer forintért kínálták a magyarországi fizikai piacokon. Ez a malmi búza esetében 32 százalékkal, a takarmánybúza vonatkozásában 34 százalékkal alacsonyabb árat jelent a múlt év ugyanezen időszakához képest. Az EU és a fekete-tengeri régió kikötőiben folyamatosan élénk kereslet mutatkozik a búza iránt. Takarmánybúzát 230-235 USD/tonnáért (50-51 ezer Ft/tonna) vásárolhattak az importőrök az ukrajnai kikötőkben 2013. szeptember 19-én, a malmi búza ára (12,5 % fehérjetartalom) pedig az orosz partoknál 250-255 USD/tonna (55-56 ezer Ft/tonna) volt. A franciaországi kikötőben (Rouen) 255 USD/tonnáért (56 ezer Ft/tonna) szerezhető be a búza.


Rekordnak számító globális kukoricatermés várható a 2013/2014. gazdasági évben: a 957 millió tonnára prognosztizált kibocsátás közel 100 millió tonnával múlhatja felül az előző szezonét. A bőséges termés az élelmezési és takarmányozási célú felhasználás növekvő igényeinek kielégítése mellett a készletek feltöltéséhez is elegendőnek mutatkozik. A magyarországi terméskilátások
ugyanakkor kedvezőtlenek: a száraz és meleg időjárás miatt számos helyen kipusztult a kukorica. A NÉBIH végleges (2013. szeptember 7-i) termésbecslése alapján idén 6,72 millió tonna (tavaly: 4,74 millió tonna) kukoricát takaríthatnak be a gazdák, ami az elmúlt 5 év átlagától 7 százalékkal marad el. Az országos termésátlag 5,45 tonna/hektár körül várható, a megyei öszszesítések alapján a legjobb hozamokra Borsod-Abaúj-Zemplén (7,00 tonna/hektár), Tolna (6,00 tonna/hektár) és Győr-Moson-Sopron (5,95 tonna/hektár) megyékben lehet számítani. Ezzel szemben a legrosszabb termésátlagok Jász-Nagykun-Szolnok (3,71 tonna/hektár), Nógrád (4,15 tonna/hektár) és Heves (4,20 tonna/hektár) megyékben lehetnek.

Főbb exportpiacainkon változóan alakul az idei kukoricatermés. A csapadékmentes forró nyár miatt a vártnál egyre alacsonyabb hozamokat becsülnek több nyugat-európai országban is. A legnagyobb felvásárlónknál, Olaszországban a múlt évi gyenge kibocsátásnál kicsit több, de a korábbi évek termésénél 10-25 százalékkal kevesebb termény kerülhet idén a raktárakba. Ausztriában előreláthatóan 4 százalékkal marad el a folyó évi termés ez előző évihez képest. Németországban ellenben kedvezett az időjárás a kukorica fejlődésének, így ott a 2012. évihez hasonlóan 5 millió tonna kibocsátást prognosztizálnak. Romániában kifejezetten bőséges, akár 10 millió tonnát is meghaladó kukoricatermés ígérkezik, közel másfélszerese a tavalyinak. Az újtermésből származó kivitelünk volumene így aligha fogja elérni a korábbi évek 700-800 ezer tonna mennyiségét a szomszédos országban. A kukoricaexportunk lehetőségeit illetően az idei évben szembesülnünk kell azzal is, hogy Ukrajna minden eddiginél több, 29 millió tonna termést készül betakarítani. Ebből akár 18 millió tonnát is értékesíthet a külpiacokon. A kereskedelmi adatok azt mutatják, hogy néhány százezer tonna kukorica már érkezett az elmúlt években is Olaszországba, Hollandiába és Lengyelországba, így az idei szezonban is komoly versenytársunk lehet ezeken a piacokon. Az északi féltekén egyre több országban kezdik betakarítani a kukoricát. A kínálat növekedésével az egyébként is alacsony világpiaci árak tovább gyengültek szeptemberben.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a kukorica legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése
180 USD/tonna (39 ezer forint/tonna) alá süllyedt szeptember közepén, de a távolabbi határidőkre is csak néhány százalékkal magasabb áron lehet ügyletet kötni. A MATIF-on (párizsi árutőzsde) 170 euró/tonna (50 ezer forint/tonna) alatti áron kereskedtek a kukoricával novemberi és jövő márciusi szállításra egyaránt. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában szeptember 19-én 41-45 ezer forint/tonna között alakultak a különböző lejáratra szóló jegyzések. A főbb kikötőkben is csökken a kukorica exportára. A fekete-tengeri régióban folyamatosan nő az újtermésű kukoricát kínáló cégek száma, így szeptember közepén az ukrajnai és az oroszországi kikötőkben október-decemberi szállítással 190 USD/tonna (41 ezer forint/tonna) körül vásárolhatták a terményt. Hasonlóan alakult Romániában is a kukorica exportára: Konstanzában tonnánként 147-150 euró (43,5-44 ezer forint/tonna) között kínálták a terményt szeptember 19-én. Magyarországon még csak a próbavágások történtek meg, a csapadékos időjárás miatt csúszik a kukorica aratása. A hazai fizikai piacokon a kereskedők lekötöttek már újtermésű árut, de még az ótermésű terménnyel is kereskednek. Az AKI PÁIR adatai szerint a kukorica termelői ára 45 ezer forint/tonna körül alakult a szeptember 9-15. közötti héten, 24 százalékkal alacsonyabban az előző évihez képest.

A teljes agrárpiaci jelentés a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból közvetlenül is megtekinthető.