Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 94,50 forint/kg volt 2013 augusztusában, az előző havihoz képest 2 százalékkal nőtt. Olaszországban a nyerstej azonnali (spot) árának növekedése tovább folytatódott, a 37. héten 25 százalékkal emelkedett az ár a 12. hetihez viszonyítva. Hollandiában a 37. héten a nyerstej azonnali (spot) ára 50 százalékkal volt magasabb a 9. hetihez viszonyítva. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára 120,89 forint/kg volt augusztusban, 0,5 százalékkal nőtt egy hónap alatt, és 28 százalékkal haladta meg a belpiaci árat.

A KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej termelése 4 százalékkal, a felvásárlása 5 százalékkal nőtt 2012-ben az előző évihez képest. A termelés növekedését a tej- és kettős hasznosítású tehénállomány 1 százalékos, a tejhozam 3 százalékos növekedése tette lehetővé. A felvásárlás a termelés 74 százalékát tette ki, a maradék 26 százalékot a termelők közvetlenül értékesítették és/vagy külföldre szállították. A nyerstej kivitele 12 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. A megtermelt nyerstej 15 százalékát értékesítették exportra 2012-ben.

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek kivitelének árbevétele 24 százalékkal, az import értéke 8 százalékkal nőtt 2013 első félévében az előző évihez viszonyítva. A behozatal értéke 4 százalékkal volt magasabb a kivitel árbevételénél. A külkereskedelmi egyenleg továbbra is negatív volt, azonban értékben már ez a második év, amikor javult (72 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest.

A Magyarországon tartott tehenek tejhozama nemzetközi összehasonlításban jónak tekinthető. Magyarországon egy tehén 6 866 liter tejet adott 2012-ben, ez Csehországban 8 százalékkal, Németországban 3 százalékkal magasabb, míg Ausztriában 9 százalékkal, Szlovákiában
11 százalékkal, Lengyelországban 29 százalékkal alacsonyabb volt. Szlovákiában 6 százalékkal, Lengyelországban 5 százalékkal, Csehországban 4 százalékkal, Ausztriában és Magyarországon egyaránt 3 százalékkal, Németországban 1 százalékkal nőtt a tejhozam 2012-ben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 94,50 forint/kg volt 2013 augusztusában, az előző havihoz képest 2 százalékkal nőtt. A fehérjetartalom nem változott, míg a zsírtartalom 0,01 százalékponttal javult egy hónap alatt. A felvásárlás a júliusinál 1 százalékkal, az egy évvel korábbi mennyiségnél 9 százalékkal volt kevesebb.

A nyerstej termelői ára Új-Zélandon 9 százalékkal, az Európai Unióban 5 százalékkal emelkedett, míg az USA-ban 3 százalékkal csökkent júliusban a júniusihoz képest. Az USA-ban, augusztusban a nyerstej ára 2 százalékkal nőtt egy hónap alatt.
Olaszországban a nyerstej azonnali (spot) árának növekedése tovább folytatódott, a 37. héten 25 százalékkal emelkedett az ár a 12. hetihez viszonyítva. Hollandiában a 37. héten a nyerstej azonnali (spot) ára 50 százalékkal volt magasabb a 9. hetihez viszonyítva. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára 120,89 forint/kg volt augusztusban, 0,5 százalékkal nőtt egy hónap alatt, és 28 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 3 százalékkal, a feldolgozóké 5 százalékkal bővült augusztusban a júliusihoz képest, így a nyerstej kivitele összességében 3 százalékkal haladta meg a júliusit.
Magyarországon a tejföl feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé és a Trappista sajté egyaránt 4 százalékkal, a tejfölé 7 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusihoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 százalékos zsírtartalmú friss tej és a Trappista tömbsajt fogyasztói ára egyaránt 3,5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Hollandiában a nyerstej azonnali (spot) ára áfa-val és szállítási költséggel 48 euró/100 kg volt a 37. héten. Az olaszországi Veronában a nyerstej azonnali (spot) ára szeptember 16-án áfa és szállítási költség nélkül 49,50 euró/100 kg, a Németországból és Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 50,50 euró/100 kg, a fölözötté 32,75 euró/100 kg volt. Olaszországban, Lodi városában a nyerstej azonnali (spot) ára ugyanekkor áfa és szállítási költség nélkül, 60 napos fizetési határidővel 49 euró/100 kg, a 3,6 százalék zsírtartalmú Franciaországból származó nyerstejé 49 euró/100 kg, a Németországból származó nyerstejé 50,25 euró/100 kg, a fölözötté 33,75 euró/100 kg volt.A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír és 3,4 százalék fehérje beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a hannoveri és a kempteni árutőzsde vaj és sovány tejpor jegyzései alapján határoznak meg. Augusztusban a zsírérték 2 százalékkal, a fehérjeérték 1 százalékkal, az alapanyagérték 3 százalékkal nőtt az előző havihoz képestA KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej termelése4 százalékkal, a felvásárlása 5 százalékkal nőtt 2012-ben az előző évihez képest. A termelés növekedését a tej- és kettős hasznosítású tehénállomány 1 százalékos, a tejhozam 3 százalékos növekedése tette lehetővé.

A felvásárlás a termelés 74 százalékát tette ki, a maradék 26 százalékot a termelők közvetlenül értékesítették és/vagy külföldre szállították. A nyerstej kivitele 12 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. A megtermelt nyerstej 15 százalékát értékesítették exportra 2012-ben. A nyerstej háromnegyedét a termelők és a kereskedők, negyedét a feldolgozók szállították külföldre. A hazai
gazdaságok tehénállománya uniós összehasonlításban koncentráltnak mondható: 2012-ben a gazdasági szervezetek tartották a tej- és kettős hasznosítású tehénállomány 68 százalékát és adták a tejtermelés 76,5 százalékát, míg az egyéni gazdálkodókra az állomány 32 százaléka és a termelés 23,5 százaléka jutott. A gazdasági szervezetek tej- és kettős hasznosítású tehénállománya 2 százalékkal, tejtermelése 5 százalékkal, az egyéni gazdaságok tej- és kettős hasznosítású tehénállománya 3 százalékkal, a tejtermelése 4 százalékkal nőtt egy év alatt.
Magyarországon a nyers tehéntej termelése 1 751 millió liter volt 2012-ben, melyhez képest Németországé tizenhétszeres, Lengyelországé hétszeres, Ausztriáé 88 százalékkal, Csehországé 57 százalékkal több, míg Szlovákiáé 47 százalékkal kevesebb volt. Magyarország nyerstej termelése 5 százalékkal, Szlovákiáé és Csehországé egyaránt 3 százalékkal, Ausztriáé és Lengyelországé egyaránt 2 százalékkal, Németországé 1 százalékkal nőtt 2012-ben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.


Az Eurostat adatai szerint Magyarországon vásárolták fel 2012-ben az Európai Unió nyers tehéntej menynyiségének 1 százalékát, az újonnan csatlakozott tagországokénak 7 százalékát. Az Európai Unióban a nyerstej felvásárlása 1 százalékkal, az újonnan csatlakozó tagországokban
5 százalékkal nőtt, míg a régi tagországokban nem változott 2012-ben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Magyarországon a nyers tehéntej felvásárlása 1 299 millió liter volt 2012-ben. Lengyelországban a nyerstej felvásárlása 6 százalékkal, Szlovákiában és Magyarországon egyaránt 5 százalékkal, Csehországban 3 százalékkal, Ausztriában 2 százalékkal, Németországban 1 százalékkal nőtt 2012-ben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A felvásárlás Németországban 97 százalékát, Szlovákiában 89 százalékát, Ausztriában 88 százalékát, Csehországban 87 százalékát, Lengyelországban 78 százalékát, Magyarországon 74 százalékát adta a tejtermelésnek tavaly. Magyarországon a termelésnél lényegesen alacsonyabb felvásárlást a termelők nyerstejkivitele és a közvetlen értékesítés magas szintje okozta.

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek kivitelének árbevétele 24 százalékkal, az import értéke 8 százalékkal nőtt 2013 első félévében az előző évihez viszonyítva. A behozatal értéke 4 százalékkal volt magasabb a kivitel árbevételénél. A külkereskedelmi egyenleg továbbra is negatív volt, azonban értékben ez már a második év, amikor javult (72 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest.

A nyerstej kivitele csaknem 16-szorosa volt a behozatalnak. A nyerstej exportjának 79 százalékát a teljes, 13 százalékát a fölözött, 8 százalékát a félzsíros tej tette ki. A teljes nyerstej külpiaci értékesítése 3 százalékkal, a félzsírosé 5 százalékkal nőtt, míg a fölözötté 24 százalékkal csökkent. A teljes nyerstej 23 százaléka Olaszországba, 21 százaléka Horvátországba, 17 százaléka Romániába
került. A fölözött nyerstej 84 százalékát Olaszországba szállítottuk.
A sajt és túró behozatala kétszerese volt a kivitelnek.
A sajt és túró kivitele 40 százalékkal, behozatala 8 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az import 53 százaléka Németországból, 13 százaléka Lengyelországból származott. Az export 20 százaléka Libanonba, 18 százaléka Olaszországba, 16 százaléka Romániába
irányult.

A sajtgyártás melléktermékeként keletkező tejsavó kivitele 6,6-szorosa volt a behozatalnak. Az import 1 százalékkal, az export 7,5 százalékkal nőtt 2013 első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az export 25 százaléka Koszovóba, 22 százaléka Romániába, 17 százaléka Bosznia-Hercegovinába irányult.

A dobozos tej behozatala 1,25-szöröse volt a kivitelnek, a beszállított mennyisége 86 százalékát a félzsíros, 13 százalékát a teljes tej, 1 százalékát a fölözött tej tette ki. A fölözött dobozos tej beszállítása 30 százalékkal nőtt, míg a teljesé 20 százalékkal, a félzsírosé 46 százalékkal csökkent egy év alatt. A félzsíros tej 54 százaléka Szlovákiából, 25 százaléka Ausztriából, 17 százaléka Csehországból származott. A dobozos tej exportjának 58 százalékát a félzsíros, 29 százalékát a fölözött, 13 százalékát a teljes tej adta. A fölözött dobozos tej kivitele 31 százalékkal, a teljesé 27 százalékkal emelkedett, míg a félzsírosé 4 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A félzsíros tej 99 százalékát Romániába szállítottuk.

A savanyított tejtermékek behozatala 5,4-szerese volt a kivitelnek. A behozatal 15 százalékkal nőtt, míg a kivitel 12 százalékkal csökkent egy év alatt. Az import 44 százaléka Németországból, 26 százaléka Lengyelországból származott. A kivitel 67 százaléka Romániába
irányult.

A vaj és vajkrém behozatala 5,3-szorosa volt a kivitelnek.
Az import 68,5 százalékkal, az export 6 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Az import 37 százaléka Németországból, 16 százaléka Szlovákiából, 14 százaléka Hollandiából, 11 százaléka Lengyelországból érkezett.

A legrisebb agrárpiaci jelentések a cikk tetején lévő pdf dokumentumból közvetlenül is letölthetők.