A KSH adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja 9 százalékkal emelkedett 2016. január-augusztusban a 2015. január-augusztusihoz képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Oroszország voltak. A legtöbb szarvasmarhát a korábbi legnagyobb piacunkra,Törökországba szállítottuk, ahova a kétszeresére emelkedett a kivitel. Az Oroszországba szállított mennyiség 52 százalékkal nőtt, Ausztriába pedig 6 százalékkal több szarvasmarha került.

Magyarország élőmarhaimportja nem változott számottevően 2016. január-augusztusban a 2015 első nyolc hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Hollandiából, Németországból, Romániából és Ausztriából származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége 12 százalékkal, értéke 16 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 3 százalékkal, értéke 10 százalékkal nőtt. Magyarország nettó exportőr volt élőszarvasmarhából és marhahúsból a megfigyelt periódusban.

szarvasmarha

Az élőmarha- és a marhahúsexport is nőtt – fotó: Shutterstock

A fiatal bika termelői ára 1 százalékkal, 773 forint/kilogramm hasított meleg súlyra emelkedett 2016 októberében az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén és a vágóüsző ára egyaránt 18 százalékkal csökkent ugyanekkor. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 2 százalékkal nőtt 2016 októberében az egy évvel korábbihoz képest – áll az Agrárpiaci Jelentések Élőállat és Hús c. legfrissebb kiadványában, amely IDE kattintva tekinthető meg.

A vágómarha termelői ára Magyarországon

AKI