A belföldi sárgarépa 85 forint/kg termelői ára 14 százalékkal elmaradt, a petrezselyemgyökér 410 forint/kg ára azonban 37 százalékkal meghaladta a 8. héten a tavalyi év ugyanezen hetében jellemzőt.
A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fokhagyma ára 4 százalékkal (771 forint/kg) volt alacsonyabb 2014. 1-8. hetében, mint egy évvel korábban. Az idei év első nyolc hetében még nem jelent meg az import versenytárs, szemben az elmúlt év azonos időszakával, amikor a spanyolországi fokhagyma folyamatosan jelen volt a kínálatban. Agrárpiaci jelentés következik.


A Budapesti Nagybani Piacon tovább csökkent a belpiaci sütőtök felhozatala a 7-8. héten, ami a kanadai/orange típus és a Nagydobosi termelői árának emelkedéséből is látszik. A kanadai/orange típus 288 forint/kg leggyakoribb ára 60 százalékkal, az ún. Nagydobosi 170 forint/kg ára pedig 31 százalékkal volt magasabb a 8. héten, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A megfigyelt hetekben megkezdődött a 70 milliméter feletti vállszélességű hazai tölteni való paprika kilogrammos kiszerelésben történő értékesítése: a 8. heti 815 forint/kg termelői ára közel azonos az egy évvel korábbival. Emellett darabos kiszerelésben is kínálták a 30-70 mm (76 forint/db) és a 70 mm feletti (98 forint/db) méretben egyaránt. A külpiaci kínálatban Jordániából, Spanyolországból és Marokkóból származó tölteni való paprika szerepelt kizárólag kilogrammos kiszerelésben, a 70 mm feletti vállszélességű a magyarországinál alacsonyabb áron. A paprikafélék között jordániai hegyes típust (980 forint/kg), valamint a Spanyolországból, illetve az Olaszországból származó kaliforniai típust értékesítették 650-660 forint/kg körüli áron a 8. héten a reprezentatív nagybani piacon.

A belföldi sárgarépa 85 forint/kg termelői ára 14 százalékkal elmaradt, a petrezselyemgyökér 410 forint/kg ára azonban 37 százalékkal meghaladta a 8. héten a tavalyi év ugyanezen hetében jellemzőt. A Belgiumból és a Hollandiából származó sárgarépát kilogrammos, míg az olaszországit csomós kiszerelésben kínálták a 7-8. héten.

A hazai fokhagyma kilogrammonként 800 forintért volt jelen a felhozatalban, ami megegyezik a 2013. 8. hetének átlagárával. Import fokhagyma a múlt év decembere óta nincs a választékban.

Csökkent a fokhagyma ára
A belföldi fokhagyma fogyasztói ára 720-860 forint/kg között alakult 2014 első nyolc hetében. A megfigyelt üzletláncokban 23 százalékkal volt alacsonyabb (1060 forint/kg) a kínai termék átlagára 2014 első nyolc hetében a 2013. év azonos időszakához viszonyítva. Ekkor a magyarországi fokhagymát átlagosan 989 forint/kg áron kínálták.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fokhagyma ára 4 százalékkal (771 forint/kg) volt alacsonyabb 2014. 1-8. hetében, mint egy évvel korábban. Az idei év első nyolc hetében még nem jelent meg az import versenytárs, szemben az elmúlt év azonos időszakával, amikor a spanyolországi fokhagyma folyamatosan jelen volt a kínálatban, a belföldi terméknél alacsonyabb nagykereskedelmi áron.A vizsgált budapesti fogyasztói piacokon a fokhagyma ára követte a Budapesti Nagybani Piacon megfigyelhető csökkenő ártendenciát.

A FAO adatai szerint az elmúlt évtizedben a világ fokhagymatermelése a kétszeresére, 24,8 millió tonnára nőtt. A globális fokhagyma-kibocsátás 80 százalékát Kína
adja.

Az EU elsősorban Kínából és Argentínából importál fokhagymát. Az import mennyiségét kvóta szabályozza, ezen belül a vámszint 9,6 százalék. A kvótán felül érkező fokhagymát 1,2 euró/kg kiegészítő vám is terheli. Az Európai Bizottság az éves importkvótát a kínai termékre 33,7 ezer tonnában, az Argentínából származóra 19,1 ezer tonnában határozta meg. Az Eurostat adatai szerint a harmadik országokból származó import az elmúlt évek során csökkent. Az Unió Kínából 16 százalékkal (35,9 ezer tonna), míg Argentínából 26 százalékkal kevesebb (11,9 ezer tonna) fokhagymát importált 2013. január és november között az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Érdekesség, hogy az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölésekről és földrajzi jelzésekről vezetett nyilvántartásában szerepel a Kínában termelt fehér fokhagymafajta a Jinxiang Da Suan, annak ellenére, hogy nem uniós termékről van szó.Az EU-ban évente közel 38-40 ezer hektáron 280-290 ezer tonna fokhagymát termelnek. A tagországok közül a legtöbb fokhagymát évek óta Spanyolország bocsátja ki, a többi tagországban – Románia kivételével –az 50 ezer tonnát sem éri el a termelés. Szakértők szerint Spanyolországban bőséges volt a termés 2013-ban, emellett Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Romániában is jelentős mennyiségű fokhagymát takarítottak be. Spanyolország 15 százalékkal 90,4 ezer tonnára növelte kivitelét 2013 első tizenegy hónapjában, amelyből 69,8 ezer tonna az Unió piacán talált gazdára.

A magyarországi fokhagyma az EU-ban mind a termőterületet, mind a termést figyelembe véve a hatodik helyen áll. A termesztés legjelentősebb körzete Makó és környéke. Magyarországon az ezredforduló idején még 1800 hektáron termeltek fokhagymát. A makói fokhagyma termőterülete a hosszú évekig tartó csökkenés után, 2011-től bővült, mostanra ismét meghaladta az 1050 hektárt, amihez hozzájárult, hogy fűszerfeldolgozó üzem épült a térségben. Emellett a fogyasztói szokások is megváltoztak, mivel a vásárlók keresik a magyar fokhagymát.

Magyarországon 2000-ben még 13 ezer tonna fokhagyma termett, míg 2012-ben 6,3 ezer tonna. Makón a vártnál kevesebb fokhagymát takarítottak be 2013-ban.

A hagyma minősége jó volt, a termésátlag azonban elmaradt (6 tonna/hektár) az átlagostól (8 tonna/hektár). A terméskiesés oka a márciusi hideg, az azt követő áprilisi forróság, majd a májusi nagy mennyiségű csapadék volt.A fokhagyma kínálata az elmúlt három évben a hazai termés 30-50 százalékát kitevő importtal egészült ki. A behozatal 54 százalékkal (649 tonnára) zuhant 2013. január és november között az előző évihez képest. Míg a kínai import 87 százalékkal 12,7 tonnára, a spanyolországi 60 százalékkal 75 tonnára esett, addig a hollandiai beszállítás 11 százalékkal 382 tonnára nőtt.

A KSH adatai szerint a fokhagyma felvásárlása 6 százalékkal 1797 tonnára mérséklődött 2013-ban az egy esztendővel korábbihoz képest. A friss fogyasztási célú felvásárlás 8 százalékkal 1379 tonnára emelkedett, míg az ipari célú felvásárlás 34 százalékkal 418 tonnára csökkent. Több friss fogyasztásra szánt fokhagyma került piacra, a felvásárlási ár 5 százalékos csökkenése mellett (392 forint/kg).

A fokhagyma kivitele – elsősorban Hollandia, Németország és Szlovákia felé – 24 százalékkal (311 tonnára) nőtt 2013 első tizenegy hónapjában a megelőző év azonos időszakához képest. Szakértők szerint Németország évente 19 ezer tonna import fokhagymát igényel, ennek 5 százaléka érkezik a harmadik országokból (döntően Kínából), Spanyolországból 6 ezer tonna. Magyarországnak érdemes lenne kihasználni a piaci rést.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf. dokumentumból.