A búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 180 dollár (USD)/tonnára ereszkedett a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) október első felében. Az AKI PÁIR adatai szerint az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbinál átlagosan 2 százalékkal volt alacsonyabb szeptemberben, ugyanakkor az augusztusit 1 százalékkal múlta felül. A takarmánybúza szeptemberi termelői ára közel 5 százalékkal haladta meg a 2014. szeptemberit, és 1 százalékkal maradt el az augusztusitól.

Magyarországon a takarmánykukorica a fizikai piacon az egy évvel korábbinál 4 százalékkal olcsóbb, az augusztusinál azonban 14 százalékkal drágább volt szeptemberben, 42,5 ezer forint/tonna körüli termelői áron cserélt gazdát. A fizikai piacon az augusztusinál 1 százalékkal alacsonyabb, azonban az egy évvel korábbinál 15 százalékkal magasabb, azaz átlagosan 111 ezer forint/tonna körüli, áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a repcemagot szeptemberben. Az AKI PÁIR adatai szerint az egy évvel korábbinál 20 százalékkal volt magasabb az ipari napraforgómag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára szeptemberben: tonnánként átlagosan 106 ezer forintért cserélt gazdát.

AKI

fotó: Shutterstock

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 34 százalékkal esett, míg élősertés-behozatala 32 százalékkal emelkedett 2015 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A vágósertés termelői ára 456 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2015 szeptemberében, 10 százalékkal csökkent egy év alatt. A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsimportja 37 százalékkal, baromfihúsexportja 2 százalékkal csökkent 2015 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke termelői ára 261 forint/kilogramm volt 2015 szeptemberében, 6 százalékkal múlta alul az előző év azonos hónapjának átlagárát. Az AKI PÁIR adatai szerint a vágótehén ára 9,5 százalékkal, a vágóüszőé 10,6 százalékkal nőtt, a fiatal bika ára kis mértékben emelkedett.

Az élő sertés külkereskedelmi forgalmának havi alakulása

Az élő sertés külkereskedelmi forgalmának havi alakulása

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej termelői átlagára 75,89 forint/kilogramm volt 2015 szeptemberében, ami 24 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A nyerstej felvásárlása 8 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. A Budapesti Nagybani Piacon a hazai burgonya termelői ára 85–150 forint között alakult kilogrammonként a 42. héten, az átlagár 44 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kilogrammos kiszerelésű belföldi paprikatípusok 42. heti átlagára 15 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A mezőgazdasági- és élelmiszeripari termékek exportértéke azonos az egy évvel korábbival, import- értéke 3,4 százalékkal nőtt 2015 első hét hónapjában, az egyenleg 4,5 százalékkal maradt el a 2014 első hét havi értéktől – áll az Agrárpiaci Információk októberi kiadványában, amely IDE kattintva tölthető le.