NAK: Elfogadhatatlan az agrártámogatások csökkentése
Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

Klímatűrő és betegség-ellenálló fajtákat nemesítenek
A Pannon Breeding Program az elkövetkező 3 év során 24 kutatási témában, összesen 160 kutató bevonásával a Pannon-régió növényi génállományát vizsgálja, és olyan technológiákat, módszereket fejleszt, amelyek jelentős mezőgazdasági innovációt biztosítanak a régió és a magyar mezőgazdálkodás számára is.

Alacsonyabb árak, csökkenő vetésterület jellemzi a napraforgót
Csökkent idén a napraforgó ára és hazai vetésterülete, még mindig kiemelkedő hozam mellett. A minőség változó, és egyértelműen a magas olajsavtartalmú fajták jelentik az igazán jó befektetést.

Így növelhető a tejtermelő gazdaságok termelékenysége
A Holstein Genetika Kft. évtizedek óta áll a hazai tejtermelők szolgálatában, fő profilja a szaktanácsadás, valamint szaporítóanyagok, takarmánykiegészítők és tőgyfertőtlenítők forgalmazása. 2017 őszétől egy teljesen új megoldással lehetőség nyílt a tejtermelés hatékonyságának növelésére.

Szántóföldi bemutató a világ egyik legnagyobb agrárvállalatánál – VIDEÓ
A Portfólió Farm nagyszabású szántóföldi bemutatón jártunk, Dombóváron. A rendezvény különlegességeként itt mutatkozott be a Corteva Agriscience™, a DowDuPont divíziójaként. Miért előnyös magyar termelőként a Corteva partnerének lenni? Ezt a kérdést jártuk körbe a videónkban gazdaszemmel.

gép

A Portfólió Farm rendezvényen az érdeklődők megnézhették a szarvasi vetőmagüzem precíziós gépparkjának egy eszközét is: egy címerező gépet – fotó: Agroinform.hu

A csapadékos időjárás kedvezett a gombabetegségek terjedésének
Még mindig tartogat meglepetést számunkra az időjárás. Az elmúlt hetek csapadékos, majd fullasztóan párás napjai kedveztek egyes gombák terjedésének.

Hogyan találjuk és tartsuk meg a munkaerőt a mezőgazdaságban?
A mezőgazdaság speciális ágazat, különleges igényekkel – ennek megfelelően a munkaerő kiválasztásánál is sajátos szempontokat kell figyelembe venni. A helyzetet aktuálisan nehezíti, hogy általános munkaerőből és fiatal utánpótlásból is hiányt szenved a terület.

Belgiumban is megjelent az afrikai sertéspestis
Jelentősen "össze fogja kavarni" az európai húspiacot az afrikai sertéspestis, amely a hétvégén Belgiumban, az Unió hatodik-hetedik legnagyobb sertéstenyésztő országában is felütötte a fejét – mondta a Hússzövetség elnöke. Az afrikai sertéspestis miatt tizenegy Európai Unión kívüli ország függesztette fel a sertéshús importját Belgiumból.

Már megrendelhető az új PREGA és PREGA SCIENCE könyv!
A PREGA 2018 könyv a precíziós mezőgazdaság gyakorlati megoldásait és a lehetséges megtérüléseket mutatja be, a PREGA SCIENCE könyv pedig a precíziós gazdálkodással kapcsolatos tudományos kutatásokról és eredményekről számol be.

Húsz éven belül egymillió hektárra kell növelni az öntözött területet
Csak a fehérjeprogram megvalósítása háromszázezer hektár öntözött területet igényel – tudtuk meg Győrffy Balázstól. A NAK elnöke naprakész és hasznos információkat ígér a mezőhegyesi szántóföldi napokra látogatóknak.

A hatékony és fenntartható vízgazdálkodás elérésének érdekében a kormány 2020-2030 között évente 17 milliárd forint állami forrást biztosít öntözési célú fejlesztésekre. Bár a magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – közölte az Agrárminisztérium.

gép

A magyar mezőgazdaság létfeltétele az öntözés – fotó: Agroinform.hu

Növényvédelmi előrejelzés: A repcebolhára és -darázsra is érdemes figyelni
A napraforgó-betakarítás a végéhez közelít, halad a kukorica, s lassan leszedik a korai szőlőfajták termését is. Közben elindult az új szezon, a repce nagy részét elvetették. Az Agroinform.hu 2018. 38. heti növényvédelmi előrejelzése.

Jelentkezz te is az év egyetemi agrárversenyére!
Egy 500 hektáros virtuális birtokon kell komplex feladatokat megoldaniuk az AgroVirtus nevű digitális-agrártechnológiai verseny résztvevőinek. A toborzás a játékra már elindult, az egyetemisták október 12-ig jelentkezhetnek a www.agrovirtus.hu weboldalon keresztül. A II. NAK Szántóföldi Napokon az Agroinform.hu a szervezőket kérdezte a versenyről.

A precíziós gazdálkodás nem csak a nagygazdaságoknak lehetőség
Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással és hogyan lépjünk tovább benne? A II. PREGA Start Konferencián gyakorló gazdálkodók és a téma szakértői válaszoltak ezekre a kérdésekre.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.