A KSH adatai szerint 2,892 millió sertést tartottak Magyarországon 2013. június 1-jén, az egy évvel korábbinál 0,7 százalékkal, a 2012. december 1-jei állománynál 2,2 százalékkal kevesebbet. Az egyéni gazdaságokban az előző évinél 3,2 százalékkal volt alacsonyabb (776 ezer egyed) a sertéslétszám, míg a gazdasági szervezeteknél nem változott jelentősen a sertésállomány nagysága (2,116 millió egyed). Az anyakocák száma 5,4 százalékkal 194 ezer egyedre csökkent 2012. június elsejéhez viszonyítva.Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon 2013. január-augusztusban 6 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 22 százalékkal haladta meg 2013. január-augusztus között az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak.
Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől több mint 8 százalékkal maradt el. A legnagyobb beszállítók Hollandia, Szlovákia, Lengyelország és Németország
voltak.

A nemzetközi piacon 1,4 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettünk, az export értéke 3,4 százalékkal csökkent. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba, Romániába, Japánba és Oroszországba szállítottunk sertéshúst. A sertéshúsimport mennyisége 2 százalékkal, míg értéke csaknem 8 százalékkal esett vissza. A sertéshús csaknem kétharmada Németországból, Lengyelországból és Ausztriából származott. Magyarország élő sertésből nettó exportőr, míg sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált időszakban.

A vágósertés termelői ára 508 forint/kg hasított súly volt 2013 októberében, 1,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termékpálya további fázisaiban ugyanakkor növekedtek az árak. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 2 százalékkal volt magasabb 2013 októberében, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 2,7 százalékkal, a sertéscombé 4,5 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban.Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió csaknem ugyanannyi élősertést és sertéshúst (2,02 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2013 első nyolc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Az export több mint 58 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult. A Kínába szállított mennyiség 23 százalékkal nőtt, míg a másik két célpiacon kismértékben csökkent az EU részesedése. A sertéshús 23 ezer tonna importjának a fele Svájcból érkezett. A behozatal mennyisége csaknem 7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,81 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 októberében, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak a 44. héten az előző évinél átlagosan 9 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért. Az Európai Unióban 2013. január-július között a sertésvágások száma 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy a sertések nagyobb vágósúllyal kerültek a vágóhidakra.A Rabobank szakértői az állomány és a sertéshústermelés növekedését várják a következő évben. Ezt főként a nagy malactermelő és -exportáló országok (Hollandia, Dánia) anyakoca-állományának bővülésére és a kocák produktivitásának javulására alapozzák.