A tájékoztatóra azt követően került sor, hogy Fazekas Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetőivel aktuális ágazati kérdésekről tárgyalt. Kérdésre válaszolva elmondta: a földtörvény minap elfogadott módosítása után a végrehajtási jogszabályok olyan ütemben jelennek meg, ahogy a módosítások hatályba lépnek. A megbeszélés témája volt az is, hogy a falugazdász-hálózat a jövő év első napjától a kormányhivataloktól a NAK-hoz kerül, és ez hatósági feladatok átcsoportosításával is együtt jár.


Kérdésre válaszolva Győrffy Balázs, a NAK elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy 460 falugazdász nagy része átkerül a kamarához, az így létrejövő szervezet szaktanácsadással is foglalkozik majd. Ezt a tevékenységet az Európai Unió anyagilag is támogatja.


Az elnök úgy vélte, hogy évi 8 milliárd forintból lehet működtetni az új szervezetet, ebből a költségvetés biztosít 3 milliárd forintot, a többi a tagdíjakból, valamint uniós támogatásokból áll össze. A működési költség - az egységes rendszer miatt - egymilliárd forinttal lesz kevesebb, mint a jelenlegi, széttagolt helyzetben - fűzte hozzá Győrffy Balázs.
A NAK elnöke a tájékoztatón közölte: az élő és félsertés áfája 27-ről 5 százalékra csökkentésének hatását egy monitoring szervezet fogja vizsgálni.