Magyarország a világ hetedik legnagyobb meggytermelője, az unión belül pedig Lengyelország után a második helyet foglalja el. Tavasszal fagyok sújtották a meggyültetvényeket, emellett az érés alatt az esőzések is negatívan befolyásolták a minőséget és a mennyiséget, majd június közepén a vihar verte le a gyümölcsöket egyes termőtájakon. Az idén 14 ezer hektár meggyültetvény után igényeltek területalapú támogatást a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Ebből a 2016. évi kárenyhítési rendszer terhére az összes tavaszi fagykárral bejelentett károsult terület közel 5,4 ezer hektár.

meggy

Idén 14 ezer hektár meggyültetvény után igényeltek területalapú támogatást – fotó: Shutterstock

Szakértők szerint kevesebb meggy terem 2016-ban, mint egy évvel korábban. A Budapesti Nagybani Piacon a korai meggyfajták a 21. héten jelentek meg 800 forint/kilogramm termelői áron. A meggy termelői ára átlagosan 22 százalékkal volt magasabb (499 forint/kilogramm) a 22-27. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. A kínálat bővülésével a meggy termelői ára folyamatosan csökkent.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi gömb és fürtös típusú paradicsom termelői átlagára egyaránt 10 százalékkal maradt el a 27. héten a tavalyi év azonos hetében mért ártól. Megjelent már a választékban a hazai nyári alma és körte is, a vizsgált héten 250, illetve 210 forint/kilogrammáron lehetett megvásárolni – olvasható az Agrárpiaci Jelentések Zöldség, gyümölcs és bor c. kiadványában, amely IDE kattintva tölthető le.

A belföldi meggy heti termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon (2014–2016)

AKI