A terménypiacokon is erősen érződik az amerikai hálaadás ünnepe, a gyakorlatilag két napos szünet igen lanyha üzletmenetet eredményezett. A szója esetében ennek ellenére jelentős és szerintem akár trendfordulót is eredményező áremelkedés következett be azt követően, hogy az USA-beli hatóság bejelentette: 2017-ben magasabbra emelték a kedvezményezett mennyiséget és ez új keresletet generálhat a szójaolaj iránt. Mindemellett a világ szójabab termelését a Nemzetközi Gabonatanács nagyobbra várja, mint korábban, de ennek hatása kisebb volt, mint az amerikai belső kereslet-növekedés miatti lelkesedés.

A többi terménynél a meghatározó tényező a betakarítás állása és az őszi vetésekre vonatkozó állapot-jelentések voltak. Ezek összességében inkább a lanyhuló tendenciát erősítették, de a kereskedési szünet miatt nem volt érdemi árelmozdulás.

Európában az árakat befolyásolta a Dollár árfolyamának mozgása is – gyakorlatilag az EU-n belüli árszintek inkább emelkedtek vagy tartottak voltak. Ezek közül is kiemelkedett a repce jegyzésének további emelkedése, amit folyamatosan alátámasztanak az egyéb olajféleségek árának erősödése.

szója

Jelentős áremelkedés ment végbe a szója esetében – fotó: Shutterstock

Sajnos a budapesti tőzsdén nincs jelenleg jegyzés e termékre, így az alábbi grafikonon nem tudtam az itthoni jegyzést feltüntetni, csak a legközelebbi párizsi jegyzés mutatja az áremelkedés jellegét.

repceItthoni eredményeink közül a leginkább kiemelkedőnek a kukorica átlaghozamára vonatkozó legújabb NAK számot tartom – legalább 15, de lehet, 25 éve nem fordult elő, hogy a magyar kukorica átlagtermése meghaladja a francia hozamok szintjét. Most a legutóbbi francia jelentéseket is figyelembe véve az átlaghozam alig lesz ott 8 to/ha fölött és már az is kérdőjeles, eléri-e a termés a 12 millió tonnát.

Az itthoni eredmény alapján az export volumenünk is jelentős lesz és egyelőre úgy látszik az árszintek sem csökkennek.

Az egyéb származású áruk esetében is vannak logisztikai problémák és időnként jelentős fennakadások – pl. Ukrajnában –, de az is támaszt ad a piacnak, hogy a kereslet folyamatosan kitolódik és újra vannak vevők akár 5-6 hónapos határidős szállításra is. Ezek mind azt mutatják, a vevők nem várnak jelentős árcsökkenést, de az sem valószínű, hogy az EU-n belüli piacon bármilyen tényező is árrobbanást idézne elő.

Mindezen tényezőket egybevetve az elmúlt hét igen csendesre sikerült,

várhatóan az év végéig már inkább a tartott tendencia marad fenn.

Az okozhat még gondot, ha a tél hirtelen és hótakaró nélkül, jelentős faggyal érkezik meg az őszi vetésekre, mert az már a jövő évi kilátásokat döntheti romba. Egyelőre még a búza és a kukorica esetében is termelési többletről beszélhetünk és vannak bőven tartalékok, de egy jelentősebb nagyságú területet érő korai kifagyás más hangulatot eredményezhet és elindulhat a spekuláció a szűkülő kínálatról. Ma nem tartunk itt és a spekuláció inkább a devizaárfolyamokat mozgatja és annak hatásával kell most megpróbálnunk elsősorban számolni.

Agroinform.hu – Bidló Gábor