A KSH adatai szerint Magyarországon a tyúkfélék száma 2013. június elsején 34 millió volt, 1,1 millióval, 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az Európai Unió étkezésitojás-termelése 6,4 millió tonna lesz 2013-ban, ez 2,6 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyvenkét hetében 129 euró/100 kg volt az étkezési tojás uniós átlagára, ami 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának árszintjétől.

Magyarországon az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége 7 százalékkal, csomagolóhelyi ára 15 százalékkal csökkent az idei esztendő első negyvenkét hetében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

A KSH adatai szerint Magyarországon a tyúkfélék száma 2013. június elsején 34 millió volt, 1,1 millióval, 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A 2012. december 1-jeihez viszonyítva az állomány 3,5 millióval emelkedett. A 11,3 milliós tojóállomány az egy évvel korábbinál közel 1 millióval, 10 százalékkal volt több. A lúdállomány az elmúlt egy évben 626 ezerrel, 19 százalékkal emelkedett, és 2013. június 1-jén majdnem elérte a 4 milliót. A kacsaállomány 4,6 millió volt, ami 113 ezerrel volt több, mint 2012. júniusban.

A 2,2 milliós pulykaállomány 29 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.
A magyarországi tojásfogyasztás tovább csökkent az elmúlt évtizedben. Tíz évvel ezelőtt (2003-ban) 288 db volt az egy főre jutó tojásfogyasztás, míg 2011-ben csak 217 darab. Az ágazat szereplői ezért nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a koronás tojásvédjegy termelői használatának ösztönzésére, és más marketingeszközökkel is elő szeretnék mozdítani, hogy elsősorban belföldről származó tojást vásároljanak a fogyasztók.A KSH adatai szerint Magyarország 2013. I-VII. hónapban 73 százalékkal több héjastojást importált, mint egy évvel korábban. A tenyésztojások közül a tyúktojás behozatala 54 százalékkal nőtt, a pulyka- és libatojásé viszont 66 százalékkal visszaesett. A megfigyelt időszakban 246 százalékkal több, összesen 3,5 millió tojás érkezett Lengyelországból, de meghatározóak a Csehországból, Szlovákiából és Németországból érkezett szállítmányok is. Tojástermékekből 26 százalékkal kevesebbet importáltunk, a legtöbb tojáskészítmény Olaszországból, Ausztriából és Lengyelországból érkezett.

A héjastojás exportja 9 százalékkal, a tojástermékek kivitele csaknem háromszorosára nőtt az idei év első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
A legtöbb tojást Romániába, Ausztriába és Oroszországba szállítottuk.
A héjastojás külkereskedelmének egyenlege menynyiségben negatív, míg értékben pozitív volt a megfigyelt időszakban.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az Európai Unió étkezésitojás-termelése 6,4 millió tonna lesz 2013-ban, ez 2,6 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. A termelés 2014-ben sem változik számottevően, 6,3 millió tonna körül várható.

Az Európai Unióban a tojástermékek importja 52 százalékkal csökkent 2013. I-VIII. hónapjában a 2012. év hasonló időszakához képest. A drasztikus visszaesést az okozta, hogy 2012-ben az importtojás beáramlása szükségletet meghaladó túlkínálatot okozott, az EU ugyanis az tartásmódváltás következtében kialakult tojáshiány miatt lényegesen több tojásterméket importált, mint a korábbi években. Az import döntő része (33 százalék) Argentínából (-47 százalékkal kevesebb mint 2012-ben), USA-ból (31 százalék) érkezett. Az összes tojástermék 16 százaléka Indiából került a Közösségbe, amely a többi országgal ellentétben 38 százalékkal növelte a tojás exportját. Albániából és Izraelből 79 százalékkal kevesebb tojást és tojáskészítményt szállítottak az Unióba a vizsgált időszakban.Az EU-ban a tojástermékek exportja 7,8 százalékkal csökkent 2013 első nyolc hónapjában az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Az EU legnagyobb export célországai Japán (30 százalék), Svájc (21 százalék) és Angola voltak. Jelentősen nőtt a kivitel Oroszországba és az Egyesült Arab Emírségekbe.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyvenkét hetében 129 euró/100 kg volt az étkezési tojás uniós átlagára, ami 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának árszintjétől.Magyarországon az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége 7 százalékkal, csomagolóhelyi ára 15 százalékkal csökkent az idei esztendő első negyvenkét hetében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején látható nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.