A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatásaszerint számottevően csökkent a búza ára a világpiacona 2019. február 8. – március 8. közötti időszakban. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése (májusi határidő) 170 dollár (USD)/tonna körül ingadozott 2019. március harmadik hetében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) ezzel egy időben190 euró/tonnáig erősödött a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében.

Magyarországon a fizikai piacon 61-62 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési, 60-61 ezer forint/tonna között a takarmánybúza március második hetében. Az egy évvel korábbi árszintet előbbi 25 százalékkal, utóbbi 24 százalékkal haladta meg.

búza

A búza jegyzésének alakulása a főbb árutőzsdéken – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

A kukorica ára az év eleji emelkedés után 2019. február 8. és március 8. között mérséklődött a világpiacon. Az ukrajnai termény exportárára a lassuló európai kereslet gyakorolt nyomást. A szezon első felében igen intenzív volt a fekete-tengeri országban megtermelt kukorica unióba irányuló exportja: az Európai Bizottság a 2018. július 1. és 2019. március 24-i importengedélyek alapján már 17,9 millió tonna kukorica behozatalát hagyta jóvá, amelynek több mint 60 százaléka származott Ukrajnából.

kukorica

A kukorica jegyzésének alakulása a főbb árutőzsdéken – forrás: Agroinform.hu/Terménypiacok

A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése megközelítette a 150 dollár/tonna szintet 2019. március harmadik hetében. Mindeközben a párizsi árutőzsdén 170 euró/tonna körül ingadozott a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó jegyzése.

Magyarországon az AKIPÁIR adatai szerint átlagosan 45-46 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény március másodikhetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 2 százalékkal múlta alul.

Az ipari napraforgó áfa és szállítási költség nélküli ára március második hetében 91-92 ezer forint/tonna körül alakult.

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.