Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 5 százalékkal volt kevesebb, élősúlyos termelői ára (293 forint/kg) 11 százalékkal volt magasabb a 2013. 1-44. hét közötti időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 461-ről 496 forint/kg-ra, a csirkecombé 458-ról 502 forint/kg-ra, a csirkemellé 2 százalékkal 979 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban.A globális baromfihús-termelés 17,4 százalékát Dél-Amerika adja. A globális baromfihúsexport 35
százalékát kitevő dél-amerikai térség 14 százalékkal több baromfihúst szállít 2013-ban, mint tavaly. Dinamikusan növekszik a baromfihús fogyasztása, termelése és exportja Brazíliában, Argentínában, Kolumbiában, Venezuelában és Bolíviában is.

A baromfihús exportja az év második felében várhatóan növekszik, ezért 2013-ban az előző évivel csaknem azonos mennyiségű (3,9 millió tonna) baromfihúst értékesítenek a nemzetközi piacon. Amíg az export újra növekedési pályára kerül, addig július-december között a belső kereslet élénkülése várható.
A baromfiágazat stratégiája, hogy a termelés fokozása nélkül növeljék a termékek hozzáadott értékét, így javítva az ágazat jövedelmezőségét.

Az ipar már eddig is folytatott kutatás-fejlesztést és beruházásokat a fogyasztói szokásokhoz igazodva,
így a termékek között megjelent a halal tanúsítvánnyal rendelkező baromfihús és a kakugiri (combfilé), amellyel főként a japán piacot célozzák meg. Kutatásokra alapozva a jövőben növelni kívánják a továbbfeldolgozott termékek kivitelét. Emellett a fejlődő régiókban, Ázsiában és Afrikában is a piaci pozíciójuk megerősítésére törekszenek. Az export miatt magasak a minőségi,
a környezetvédelmi és az egészségügyi követelmények (Brazíliában eddig nem regisztráltak madárinfluenzát).

Argentínában a baromfiipar tartós növekedése volt tapasztalható az elmúlt évtizedben. Az országban engedélyezett és könnyen hozzáférhető az állati eredetű fehérje.

Az elmúlt években a baromfiágazatnak versenyeznie kellett a takarmányért, amelyet elsősorban a
szarvasmarhaszektor vásárolt fel. A takarmánynövények vetésterületének növekedése és a baromfitartás technológiai fejlesztése miatt a baromfihús-termelés a 2002. évi 740 ezer tonnáról 2012-re 2 millió tonnára emelkedett. Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 20 kilogrammról 43 kilogrammra nőtt. A baromfihús exportja 300 ezer tonnára bővült, amelynek értéke 540
millió dollár volt. A baromfiágazat célja, hogy 2017-re elejére a termelés elérje a 2,5 millió tonnát, az egy főre jutó baromfihús-fogyasztást legalább 45 kilogrammra, a kivitelt pedig 500 ezer tonnára emelje. Argentína jelenleg 70 országba szállít baromfitermékeket, ezek közül a legfontosabbak Venezuela, Kína, a Dél-afrikai Köztársaság, Chile, Angola és a Közel-Kelet.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyvennégy hetében 196,1 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.