Elképesztően drágultak az elmúlt napokban a zöldségek, a hideg időjárásnak köszönhetően. Egy fejes saláta 300-500 forint, egy kiló paprika 800-1500, egy kiló paradicsom 800-2000, de egy kiló krumpli is eléri a 400 forintot sok helyen. A családok többségének igencsak meg kell gondolni ezekben a napokban, hogy hús vagy zöldség kerül az asztalra.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) pia­ci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva.

Ilyen drága talán soha nem volt, hogy egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba kerüljön a budapesti nagybani piacon. Egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták itt a kereskedők.

Mindenki számol a piacon, annyira drágák a zöldségek – fotó: Shutterstock

Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak. A padlizsán esetében is hasonló a helyzet, míg egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, ma nem kevesebb, mint 1545 forintért kínálják a nagybanin.

Ám a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is sokkolóan drágább lett. A dél-európából érkező termékeket szinte alig tudják megfizetni a vásárlók, panaszkodnak a zöldségesek. A mediterrán országok gazdáit sajnos felkészületlenül érte a rideg tél, a növényeik jó része megfagyott. A szakemberek szerint ezért húsvétig biztosan maradnak a borsos árak.

Magyarországon is rányomta az időjárás a zöldségtermesztésre a bélyeget. Akár három hetet is csúszhat idén a zöldségek és gyümölcsök szezonja a rendkívül hideg tél miatt – közölte  a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Csizmadia György szerint az Angliából jelentett fejadagos korlátozásra azonban nem kell számítani a déli termékek esetében sem.