Búza

Az USA határidős búzapiaci jegyzései 1%-kal emelkedtek kedden a globális exportpiacok élénkülése és a szűkös kínálat miatt, írta meg a Reuters. A búza határidős jegyzésárai erősödtek, meghosszabbítva a kilábalást a mélypontról, miközben Algéria, Törökország és Japán búzát keresett a világpiacon.

A terményárak alakulására a dél-amerikai időjárás okozta aggodalmak vannak nagy hatással, illetve az emelkedő kőolajárak.


"A globális importtenderek kezdenek egy kicsit élénkülni", mondta Terry Reilly. A Futures International vezető elemzője szerint ennek oka az, hogy a mai napon fog megjelenni az USDA esedékes jelentése.

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan arra számítanak, hogy az USDA szerdán a legkisebb amerikai búzakészletekről számol be 2007 óta.

A búza árának emelkedésében talán annak van a legnagyobb szerepe, hogy 15 éve nem volt ilyen alacsony a globális búzakészlet. Legalábbis a szakértők erre gondolnak, az USDA ma megjelenő elemzése várhatóan ezt fogja alátámasztani.

A Reuters közvélemény-kutatása 2016 óta a legnagyobb amerikai őszi búza vetőmagot is prognosztizálta, bár Terry Reilly megjegyezte, hogy nagy a szárazság, és a hiányzó hótakaró is gondot jelenthet.

Az árualapok nettó short pozíciót tartanak a CBOT határidős búzaügyletekben, így a piac sebezhetővé válik a short-fedezetekkel szemben.

Kukorica és szója

A kukorica és a szójabab is drágult. A kukorica és a szójabab határidős ügyletei folyamatosan erősödtek az USDA jelentései és a dél-amerikai terméskilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság előtt. A 2021/22-es szezon szójabab termésre vonatkozó becsléseket jelentősen lecsökkentették a szakértők, ugyanis a forró és száraz időjárás miatt jelentősen romlottak a terméskilátások Argentínában és Dél-Brazíliában. (Argentína történelmi hőhullámmal kell, hogy szembenézzen, a dél-amerikai ország egyes részein 45°C-os hőség tombol.)

Az európai adatok (MATIF) alapján a búza ára több mint 98 ezer forint tonnánként, a kukorica 87 ezer forint tonnánként.

Repce

A repce ára ellentétes irányba mozdult el, lefelé tartó pályára állt január elején:

Indexkép: Pixabay