A magyarázat továbbra is két okra vezethető vissza: a meghatározó versenytárstermék, a pálmaolaj jegyzése is emelkedett, mivel a korábbinál becsültnél alacsonyabbak a készletek, és egyelőre nem látszik, miből lesz utánpótlás. Ezzel egyidejűleg a kőolaj ára ismét emelkedett, ami az európai piacokon meghatározó biodízel-alapanyag iránti keresletet is fokozta.

Több megkeresés is érkezett repcemag iránt, és ez egybeesett a HUF gyengülésével is, így a tőzsdei jegyzések emelkedésénél nagyobb mértékű fizikai piaci áremelkedés is tapasztalható volt. Mindez azonban nem megy a végtelenségig – amint a végfelhasználók fedezik igényeiket, gyorsan csökkenhetnek is az árak.

A határidős jegyzéseken is látszik, hogy az új termésre már kevésbé pesszimista a piac, és ugyan ott is történt erősödés, de az újtermésű árak lassabban emelkednek, mint az ótermésre szólóak. Ebben szerepet játszik az is, hogy most már az őszi vetésterületekre vonatkozó adatok ismertek, piacbefolyásoló hír majd a téli időszak elteltével várható, a tavasz hozhat elsősorban új irányzatot.

repce

A repce árának alakulása a MATIF-on 2016. júliustól EUR/to-ban

Az egyéb piaci hírek újdonságot nem nagyon tartalmaztak, sem időjárási, sem váratlan piacra lépési hír nem volt a héten. Búzapiaci vételi hír volt, hogy Szaúd-Arábia összesen 725 ezer tonna búzát vett különféle országokból, 205-210 USD/to közötti leszállított áron, ami a korábbi időszakra jellemző tartott árszintet eredményezett.

A 12,5% fehérjetartalmú kemény búza szállítója már lehet az USA is, Dél-Amerika is, de a fekete-tengeri származású, orosz vagy ukrán áru is szerepelhetett a tételek között. A jegyzéseknél ez különösebb változást nem okozott, a fekete-tengeri FOB-os jegyzések továbbra is 180-185 USD/to között vannak.

Tunézia és Algéria is lekötött jelentős mennyiséget a hét folyamán, főként európai tételek, az ún. lágybúza-tételek érdekesek ezekre a piacokra, ennek tükrében a 195 USD/to-s tunéziai, illetve a 200 USD/to-s algériai leszállított ár sem mutat áremelkedésre utaló jelet.

Ezek az árszintek a magyar exportot is közvetve meghatározzák, hiszen az exportra rendelkezésre álló jelentős többlet egy része nagy valószínűséggel végül is ezekre a piacokra is eljuthat, ahol az USD-alapú elszámolás a mérvadó.

A tényleges itthoni árakat befolyásoló HUF/USD árfolyam a héten szintén számunkra kedvezően alakult – az USD forinttal szembeni árfolyama rekordot ért el, és az elmúlt mintegy két év 280,-/285,- HUF/USD körüli szintjéről az árfolyam 300,-HUF/USD fölé ugrott. Kérdés, mennyire tudjuk ezt kihasználni, van-e olyan mennyiségben homogén áru, ami ide megfelelő minőségű, és legfőképpen mennyi idő alatt lehet kiszállítani az árut a tengeri kikötőbe.

Az eddigi ismert teljesítmény és az azt követő időszak információi alapján a 2016/17-es szezonban is folyamatos exporttal számolhatunk – az egyes rendeltetési országok között lehet eltérés, de nagy valószínűséggel ebben a szezonban is Olaszország és Románia lesz a két fő exportcsatorna.

Az eddig ismert adatok alapján a szezon első három hónapjában Románia felé nagyobb volt a kivitel, mint Olaszországba, de a korábbi évek tapasztalata alapján ez várhatóan még módosulni fog. A statisztikai adatok alapján az elmúlt három szezon átlagához képest dinamikusabban indult a szezon, és bár mostanában vannak hírek csúszásokról, azt nem várom, hogy lassuljon az export.

búzaBúzaexport alakulása – halmozott értékek (to)

A kukorica esetében nem beszélhetünk még az új szezonra vonatkozó statisztikákról – alig indult el az október, máris lelassult a kivitel a betakarítás csúszása miatt. Az érezhető volt, hogy nem volt nagy érdeklődés a szezon vége felé, így a tervezettnél kevesebb lett a 2015/16-os október-szeptemberi szezon export-teljesítménye. Becslésem szerint ezzel az átmenő készlet így 1 millió tonna körül lehetett, ami az idei jó termés eredményeként tovább emeli az exportra rendelkezésre álló mennyiséget.

A 9 millió tonnás termésből legalább a felét, 4,5 millió tonnát exportra kell majd elhelyezni, és továbbra is az az álláspontom, hogy nem lehet majd mindezt a volument az EU-n belül értékesíteni, és a „tengerentúli” export igazi beárazása még várat magára.

Jelenleg nincs érdemi mozgás a kukorica piacán sem, bármikor kialakulhat jelentős kínálati piac, és azt nehéz lesz kivédeni árcsökkenés nélkül. Ebben megint csak szerencsénk lehet, ha az árfolyam alakulása ebből a szempontból kedvező lesz és gyengül a forint, de ha nem pozitívan alakul a folyamat, erősen kérdéses, hol lehet az itthoni árszint alja.

kukorica

A kukorica piacán bármikor kialakulhat jelentős kínálati piac, és azt nehéz lesz kivédeni árcsökkenés nélkül – fotó: Shutterstock

Összegezve a heti eseményeket és a következő hetekre a kilátásokat, nagyobb valószínűséggel várom az árak lassú lefelé morzsolódását, semmint az erősödést, és azt sem tartom kizártnak, hogy a jó minőségű malmi búza kivételével a forintban kifejezett árak akár jelentősen is csökkenjenek.

Az év vége mindig számvetésre késztet, így vagyok ezzel én is. Remélem, az elmúlt jó néhány hétben sikerült olyan információkat megosztani Önökkel, amelyek segítették a munkájukat, és akár döntés-előkészítésben, akár konkrét döntésben is volt hasznos abban, amít írtam.

Részemről továbbra is alapelv marad, hogy az objektív tájékoztatást tartom elsődlegesnek, és ehhez igyekszem hétről-hétre olyan információkkal, újdonságokkal szolgálni, amelyeket az elmúlt évek alapján mindenki számára fontosnak tartok.

Agroinform.hu – Bidló Gábor