A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján Magyarországon 1,2 millió hektárról 6,8 millió tonna kukorica került idén a tárolókba. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában november eleje óta emelkednek a termény jegyzései. A kukorica decemberi szállításra szóló ára 7 százalékkal 46 ezer forint/tonnára nőtt november 4-29. között, ami főként az európai tendenciával és a termény élénk forgalmával magyarázható.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon október vége óta enyhén emelkedik a kukorica termelői ára, 2013. november 18-24. között 42 ezer forintért lehetett felvásárolni. Ez azonban az előző év azonos időszakához képest 35 százalékkal alacsonyabb ár.


A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a globális szinten rekord nagyságúra várt kibocsátás miatt a kukorica tőzsdei ára megszakításokkal ugyan, de tovább csökkent novemberben. A termény fronthavi jegyzése 160 USD/tonna közelébe gyengült november utolsó heteiben.A jövő évi kilátások azonban nem ennyire negatívak: a Societe Generale bank elemzői szerint 2014 végére a kukorica határidős jegyzése újra megközelítheti a 200 USD/tonna szintet. A tőzsdei befektetők jelenleg ugyanis alábecsülik a kukorica várható árváltozását, hiszen figyelmen kívül hagyják az alacsony ár keresletnövelő hatását. A piaci szereplők most kizárólag az USAban
az idén raktárakba kerülő 355 millió tonna (a tavalyinál 81,5 millió tonnával több) kukorica abszolút
mennyiségével vannak elfoglalva. Az USA agrárminisztériuma (USDA) adatai alapján az ország 6,5 millió tonna kukoricát exportált 2013. szeptember 1. – november 14. között, közel 2 millió tonnával többet, mint az előző év azonos időszakában. Egyes hírek szerint valójában ennél több kukorica hagyta el az országot, és a belső forgalom is jelentős. Az alacsony takarmányárak és a marhahús termelésének visszaesése elősegíti a kukoricára alapozott állati termékek, a sertéshús, valamint a tojás fogyasztásának a növekedését. Ezen kívül úgy tűnik, hogy a kukorica vetése előtt álló dél-amerikai országokban a vártnál kisebb területen kerül mag a talajba, mivel a világpiaci árak alakulása inkább a szójabab termesztésére ösztönzi a gazdákat. Ezért Argentínában a kukorica vetésterülete a tavalyihoz képest előreláthatóan 14 százalékkal 3,45 millió hektárra csökken. Brazíliában ugyancsak a termény vetésterületének a visszaesését prognosztizálja az USDA: a múlt évi 15,8 millió hektár helyett idén várhatóan csak 15 millió hektáron teremhet kukorica. A két ország együttes kibocsátása így akár az előző gazdasági évinél 11 százalékkal lehet kevesebb, 96 millió tonna körül alakul a 2013/2014. évi szezonban.A dél-amerikai kukoricatermelés esetleges csökkenése miatt kialakuló hiánypszichózis a termény árának növekedését eredményezheti a folyó gazdasági év második felében.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején lévő nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.