A táplálkozásban – az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása érdekében – főleg a hús, a zsírok és a cukrok maximális csökkentésére kell törekedni. Mindez megköveteli a kutatásokra fordított kiadások jelentős növelését és a kutatások világméretű összehangolását. Az élelmiszerveszteségek és a pazarlás elleni küzdelemnek pedig – a törvényi szabályozás hathatós támogatásával – az élelmiszerlánc egészére (termelés, betakarítás, tárolás, kiszerelés) ki kell terjednie.
A túlzott növényvédőszer-használat visszafogására is szükség van – fotó: Agroinform.hu
A megoldás azonban – Dr. Marco Springmann, vezető oxfordi kutató szerint – nem egyszerű, mivel egyszerre több, egymásnak részben ellentmondó problémát kell megnyugtatóan rendezni, ami csak nemzetközi méretekben összehangolt akciókkal lehetséges.
Az első lépésben számszerűsíteni kell a mezőgazdasági termeléssel összefüggő valamennyi műveletnek a Föld ökoszisztémájára gyakorolt hatását, nehogy a termelés növelésére irányuló erőfeszítések visszafordíthatatlan változásokat váltsanak ki. A szóban forgó tanulmány a globális élelmiszertermelési rendszert egy matematikai modellbe tömöríti, amely nyomon követi a világ élelmiszertermelését és fogyasztását.