A zsírtartalom 0,05 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,02 százalékpontos javulása és az alapár 6 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 8 százalékkal emelkedett novemberben az októberihez képest, és idén először haladta meg (+6 százalék) az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása a 2015.novemberinél 3 százalékkal több, míg az előző havinál 2 százalékkal kevesebb volt.

A nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 30 százalékkal magasabb, 108,82 forint/kilogrammvolt 2016 novemberében, egy hónap alatt 2 százalékkal emelkedett, az előző év novemberét pedig 26 százalékkal haladta meg. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 46 százalékkal csökkent novemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 17 százalékkal, a feldolgozók 83 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelőkés a kereskedők nyerstej kivitele több mint ötszöröse volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 18 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 10 százalékkal,a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 8 százalékkal, az adagolt vajé 6 százalékkal, a tejfölé 2 százalékkal emelkedett, míg a tehéntúróé 2 százalékkal csökkent 2016 novemberében az előző évihez képest. A KSH adatai szerint a trappista sajt fogyasztói ára 5 százalékkal magasabb volt, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú friss tejé nem változott ugyanebben az összehasonlításban.

tej

A dobozos tej behozatala csaknem kétszerese volt a behozatalnak – fotó: Shuttersock

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek behozatalának értéke 5 százalékkal, a kivitel árbevétele 3 százalékkal nőtt 2016 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A behozatalértéke 50 százalékkal volt magasabb a kivitel árbevételénél. A külkereskedelmi egyenleg továbbra is negatív maradt és 15 százalékkal romlott a megfigyelt időszakban.

A nyerstej kivitele harminckétszerese volt a behozatalnak. A nyerstej exportjának 83 százalékát a teljes, 11 százalékát a fölözött, 6 százalékát a félzsíros tej tette ki.

A dobozos tej behozatala csaknem kétszerese volt a kivitelnek. Az import 29 százalékkal csökkent, míg az export 7 százalékkal nőtt 2016 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A dobozos tej beszállításának 88 százalékát a félzsíros, 12 százalékát a teljes tej, elhanyagolható hányadát a fölözött tej tette ki. A fölözött dobozos tej importja 92 százalékkal, a félzsírosé 30 százalékkal csökkent, míg a teljesé 7 százalékkal emelkedett egy év alatt. A félzsíros tej csaknem kétharmada Szlovákiából, 28 százaléka Csehországból származott – olvasható az Agrárpiaci Jelentések Tej és Tejipar c. legfrissebb kiadványában, amely IDE kattintva tölthető le.

A nyerstej termelői ára a) Magyarországon

AKI