Jellemzően Európa volt, ahol a jegyzések kissé magukra találtak – a párizsi tőzsdén véget érni látszik a félelem a további gyenge terméseredményektől, most a betakarítás kezdetére vár a piac. Lássuk, hogy mi lesz a kukoricával!

Az eddigi információk nem igazán kedvezőek Nyugat-Európában, úgy látszik, hogy a búza után a kukorica is megsínylette az idei időjárást. Most olyan kép kezd kialakulni, hogy pont fordítottak voltak a körülmények, mint ahogy az kedvezett volna a terméseknek és az utóbbi hetek szárazsága már az új termés lehetőségeit is rontják, a vetési munkák eredménye pedig nem hozza a szokásos szintet.

Ezzel szemben a Fekete-tenger térségében egyre jobbak az eredmények, mind az ukrán, mind az orosz betakarítás teljes gőzzel halad előre. Nálunk is elindult a napraforgó- és a kukorica-nagyüzem és a dél-nyugat dunántúli területektől eltekintve egyelőre nem hallottunk jelentősebb kárról szóló híreket. Amint azt már korábban is tudni lehetett a nyári – nyár végi nagy viharok sok helyen ledöntötték a napraforgót és ez most jelentkezik a hozamok alakulásában. Mindezek mellett a várható eredmények összességükben jól alakulnak – mármint mennyiségi oldalról.

Az árszinteket nézve már nem ilyen kedvező a kép. Főleg a kalászosok esetében romlott tovább a vételi kedv, mind a búza, mind az árpa árszintje inkább csökkenő volt a héten. Ezt fokozta még a forint erősödése is, ez önmagában 300-500 Ft/to-val csökkentette az elérhető árakat.

kukorica

A termésmennyiségek jók, az árak kevésbé – fotó: iStock

Az olajos magvaknál a Budapesti Értéktőzsde Áruszekciójának jegyzése is határozottan mutatta a kínálat erősödését, érdemi forgalom természetesen a napraforgónál volt, a repce most nyugalmi állapotba került. Az is figyelemre méltó az élénkebb napraforgó-kereskedelemben, hogy szinte csak októberi szállításra van érdeklődés – a novemberi határidő szinte csak mutatóban maradt meg. Az októberi 165 kontraktusnyi nyitott kötésállomány 16500 tonna áru forgalmát vetíti előre, de így a szállítási hónapot megelőző napokban sok minden szokott történni, tűnnek el hirtelen pozíciók és kialakulhat jelentősebb ármozgás is.

Pénteken részben ennek tudható be a 2000,-Ft/to-s csökkenés, amit hétfőn viszont már 3000,-Ft/to-s áremelkedés követett – szerintem egyik sem igazi trend, főleg nem a hétfői, hanem inkább a pozíciók kezelésének eredménye. A szabályzat alapján betakarított terménnyel kell rendelkeznie az eladónak, hiszen október első napjaiban már minőségi tanusítványt kell bemutatni a vevőnek. Aki ezt nem tudja biztosítani, mert még tart a betakarítást, annak valahogy le kell zárnia az eladását és ez eredményezhet olyan árat, amit egyébként a piac nem indokolna.

Nézve az áralakulást, a november sem lesz várhatóan erősebb, csak remélni lehet, hogy lesznek olyanok, akik majd még a későbbi határidőkre is fognak pozíciót létesíteni és nem szűnik meg a tőzsdei jegyzések információt adó szerepe.

diagram

A másik fő őszi terméknél, a kukoricánál is a különböző térségekben eltérő mozgások figyelhetőek meg. Ezek azonban jórészt egy irányba mutatnak és ahogy már korábban a búza esetében is érzékelhető volt, úgy most a kukoricánál is kicsit eltéríti a jegyzéseket a Nyugat-Európában kialakult helyzet, illetve úgy tűnik, mintha komolyabb lenne a gond, mint amilyen.

Természetesen nem akarom a francia termelők problémáját nem valósként feltüntetni, de most megnyilvánul a MATIF – a párizsi terménytőzsde – azon funkciója is, ami a belső piaci helyzetet tükrözi elsősorban. A globális kereslet-kínálati helyzetben kiemelkedő fontosságú Franciaország szerepe és ma már az előrejelzések szerint lehet, hogy nem lesz meg a 12 millió tonnás termés sem, ami a tavalyihoz képest közel 20 százalékos csökkenés, de ha a 2014. évi 18,5 millió tonnás rekordhoz nézzük, még komolyabb a helyzet. Ezt csak részben magyarázza a vetésterület visszaesése, a várható hozamok 8 to/ha körülire várt eredménye az elmúlt tíz év legalacsonyabbika. A legutóbbi EU-s jelentés azonban már ennél is alacsonyabb hozamokat vár, olyan szintet közelítve meg, ami nem volt az elmúlt 15 évben – a 2003-as nagy szárazság évét kivéve.

A kép teljessége miatt kell most figyelni az észak-amerikai jegyzések alakulását is, hiszen a globális kereskedelem alakulását az várhatóan jobban fogja ebben a szezonban tükrözni. Ez nem csak a nominális árakra vonatkozik, de a trendek alakulására is, ha Chicagóban fordulat következik be, az éreztetni fogja hatását a fekete-tengeri ajánlatok árszintjében is, mivel az ottani jegyzések egyre gyakrabban kerülnek úgy meghatározásra, hogy a chicagói tőzsde jegyzése az alap, és az ahhoz viszonyított különbség mutatja az adott jegyzés erősödését-gyengülését.

Éppen ezért kerültek most a legközelebbi határidős jegyzések egymás mellé a barchart.com diagramján. A szokásos jelöléseknél most is jól elkülönül a fekete vonallal ábrázolt MATIF-os jegyzés EUR/to-s alakulása, annak némi emelkedése az elmúlt héten, míg a zöld vonallal jelzett észak-amerikai jegyzés tartott jellege, több hete tartó hullámzása figyelmeztet: nem bízhatunk a fordulatban.

diagramAzt, hogy itthon hogyan fog alakulni a következő néhány hét árszintje, leginkább a fekete-tengeri jegyzések befolyásolhatják, hiszen valamennyi exportpiacunkat folyamatosan „támadja” a nagy ukrán, román és bolgár kínálat, és a tengeri fuvar továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik. Csak egyetlen adat ennek illusztrálására: ahhoz, hogy mi eljussunk valamelyik európai kikötőbe, az kb. 15-20 EUR/tonnás költséggel lehetséges. Az ukrán kikötőből például Hollandiába, Belgiumba vagy Olaszországba viszont már 11-15 EUR/tonnás díj mellett is reális. Persze Ukrajnában is van belső fuvar, ezzel azt szerettem volna mutatni, hogy ahhoz, hogy lássuk, mi az eladási lehetőségünk, nem szabad csak a MATIF-os jegyzésből levonni egy elméleti költséget, mert idén jó esély van arra, hogy az egyéb kínálat erőssége tartósan – 2017. első negyedévében is – nyomást fog gyakorolni a mi árainkra is.

Agroinform.hu – Bidló Gábor