Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe közel kétéves csúcson, 175,5 pontos átlagon zárt februárban – olvasható a FAO közleményében. A múlt hónapban a gabonaárak 2,5 százalékkal emelkedtek januárhoz képest. A búza jelentősen, a kukorica és a rizs pedig közepes mértékben drágult.

búza

A búza ára nőtt a leginkább – fotó: Shutterstock

A növényi olajok szembementek a trenddel és esetükben az árak 4,1 százalékkal csökkentek, miután a pálmaolaj iránti kereslet mérséklődött, illetve a két nagy szójaexportőr, Brazília és Argentína szójatermése a korábban vártnál jobb lesz.

Nőtt a szarvasmarhahús ára, mivel Ausztráliában újra felfutóban van a haszonállat-tenyésztés, így a FAO húsár-indexe is emelkedett, 1,1 százalékkal februárban. A tejtermékekért is valamelyest többet kellett fizetni februárban, főleg a vajért és tejporért. A cukor alig fél százalékot drágult: a brazil cukornádhiányt az Európai Unió megnövelt cukorrépa termelése valamelyest ellensúlyozza.

A FAO ismertette idei első gabona előrejelzését is, amely szerint 744,5 millió tonna termés várható globálisan, ami 1,8 százalékkal marad el a tavalyi rekordszinttől.