A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 11 százalékkal nőtt 2017 január-áprilisában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez képest. Legfőbb partnereink Románia, Szlovákia, Ausztria és Horvátország voltak. Románia 15 százalékkal, Ausztria 10 százalékkal kevesebb, míg Szlovákia 93 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól. Horvátországba csaknem a háromszorosára bővült a kiszállítás.

Az élősertés-behozatal 5 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia és Németország voltak. A Szlovákiából vásárolt sertések mennyisége 11 százalékkal csökkent, míg a Németországból származóké 63 százalékkal nőtt.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 17 százalékkal, értéke pedig 35 százalékkal emelkedett 2017 első négy hónapjában a 2016. január-áprilisihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Kínába és Japánba szállítottuk. A Romániába (+56 százalék), a Kínába (+3 százalék) és a Japánba (+8 százalék) irányuló export emelkedett.

sertés

A sertéshús- és az élősertés-kivitel is emelkedett a tavalyihoz képest – fotó: Shutterstock

A sertéshúsimport volumene 15 százalékkal, értéke 37 százalékkal nőtt. A sertéshús 54 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált periódusban.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 559 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2017 júniusában, ami 18 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 10 százalékkal volt magasabb 2017 júniusában, mint 2016 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 10 százalékkal, a sertéscombé 15 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban – olvasható az Agrárpiaci Jelentések Élőállat és Hús c. legfrissebb kiadványában, amely IDE kattintva tekinthető meg.

AKI