Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy fontos agrárdiplomáciai sikert ért el Magyarország a közelmúltban: az európai közös agrárpolitika (KAP) reformjának politikai megállapodásában rögzítették, hogy Magyarország 30 ezer tonnával több izocukrot állíthat elő évente.

A tárcavezető szerint a kvótanövekedés mintegy ötmilliárd forintnyi exportbevételt jelent és hatmilliárd forint az éves értéke a termelésben.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy az izocukor-előállítás növekedése a magyar gazdák számára biztosabb megélhetést jelent, miközben a kukorica nem alapanyagként, hanem feldolgozva jelenik meg a piacon.

A Hungrana az Európai Unió piacvezető izocukor-gyártója, 250 000 tonna izocukor kvótával rendelkezik. Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója a bejelentésre reagálva közölte: a kvótaemelés hatalmas siker nemcsak a cég, hanem Magyarország számára is.

Megjegyezte: Magyarország az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a legnagyobb lobbierővel rendelkező európai cukorgyártók vetélkedése közepette tudott sikert elérni a tárgyalásokon.