Amint arról már többször volt szó, a világ egyik meghatározó búzaimportőre Egyiptom és minden lépése meghatározó hatással bír a világpiacon. Többször előfordult már, hogy az ottani hatóságok a búza anyarozstartalma miatt nem vették át az árut és emiatt komoly vita alakult ki a vételeket lebonyolító egyiptomi állami cég és a szállítók között.

Legutóbb is olyan intézkedés született, ami kizárta az anyarozzsal való fertőzöttséget és ezt a piac teljesíthetetlennek ítélte meg. Az eladói kockázat vállalása pedig addig terjed, amíg van esély a teljesíthetőségre, ebben az esetben már nem ez volt a helyzet és így több vételi tender is amiatt lett eredménytelen, mert nem volt egyáltalán eladói ajánlat.

A héten megtört a jég, az egyiptomiak megint engedélyezték minimális mértékben ezt a fajta keverékességet és így eredményes volt vételi tenderük. Oroszországból vásároltak meg összesen 240 ezer tonna malmi búzát 179,-USD/to körüli FOB kikötő áron. A tengeri fuvar az orosz kikötőktől Egyiptomig kb. 8 USD/to. Csak az érdekesség miatt: ez annyi, mint itthon most kb. 100 km-re fizetendő közúti fuvar és ezzel nem azt akarom mondani, hogy az itthoni drága, hanem csak azt megmutatni, mennyire más a tengeri fuvarok világa.

betakarítás

A szezon végére  újabb készletnövekedéssel lehet számolni, ami újabb előjele a tartósan alacsony áraknak – fotó: Shutterstock

Egyéb hírek is a búza kiegyensúlyozott többletét mutató adatokat támasztják alá – a héten az egyik legfontosabb nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Gabonatanács, az IGC adta ki legfrissebb előrejelzését a 2016/17-es szezonra és megerősítette a termelés jelentős többletét. A várható összes termést 747 millió tonnára teszik, 4 millió tonnával magasabbra, mint korábban. Mint fogalmaztak, az EU-s kb. 2 millió tonnás csökkenését bőven kiegyenlítette Ausztrália, Kanada, Kína és Kazahsztán többlete.

Az elmúlt hónapok áralakulását mutatja heti ábránk, a barchart.com diagramján a piros vonal most a napi záróárak 50 napos mozgó átlagát mutatja, jelezve a csökkenő tendenciát. A diagram fekete függőleges vonalai a napi ármozgások intenzitását tükrözik és az egyes fordulók, irányváltások napjaiban bekövetkezett jelentős árváltozások is jelzik, amikor valami új tényező vált ismertté.

Az is látható ezzel együtt, hogy a legutóbbi hetekben nem volt érdemi mozgás a piacokon, az árak u.n. oldalazó mozgása ezt mutatja.

diagram

Az egyéb termékek esetében is inkább az itthoni események voltak érdekesebbek, ezen belül is a napraforgóátlagok 3 to/ha-t megközelítő szintje, de a kezdődő kukorica-betakarítás is adott beszédtémát szakmán belül.

A jó eredmények lenyomják az árat
A napraforgó árának alakulása igazolta a korábbi várakozást, ahogy az sejthető volt, a jó eredmények további árcsökkenést eredményeztek, a 100 e Forint/tonna fölötti árak már nagyon a múltba vesznek. Az itthoni árakhoz azt azért hozzátenném, hogy azok nemzetközi összehasonlításban nem rosszak. A bécsi árutőzsdén nincs is jegyzés, az olaszországi tőzsdék közül a hozzánk közelebbi, bolognai tőzsdén tegnap 305-310 EUR/to volt az árszint. Ezt ha átszámoljuk, akkor 95.000,-Ft/to körüli árat kapunk, mint ami az itthoni jegyzések alapján is számolható.

Nem egyszerű a helyzet, a fuvarkapacitások korlátozottsága most már kezd komoly gondot okozni, mind a termelőnek, mind a feldolgozónak, felvásárlónak. A termény szállítása majd’ mindenkinek ’azonnal’-ra kellene, de az elmúlt hónapok árversenye a fuvardíjakban sok kapacitás kényszerű megszűnését eredményezte.

napraforgóA fuvarkapacitások korlátozottságának hatását már a piacon is érezni – fotó: Agroinform.hu

A kukorica esetében is közel optimális volt az elmúlt hét időjárása – a száraz, meleg idő folyamatosan biztosította a természetes száradási folyamathoz szükséges feltételeket, a betakarítási dömping a jövő héten biztosan megkezdődik.

Jogosan merül fel a kérdés, merre tovább, mi várható az áraknál és mi lehet a tendencia. Nem szeretnék közvetlen következtetéseket levonni, mindenki látja saját helyzetét, de egy-két információval talán ki tudom egészíteni az eddigieket. Persze, ahogy mindig meg szoktam jegyezni, most is hozzá kell tennem, egészen érdekes eltérések lehetnek egy-egy helyzetben, az, amit elemzőként látni lehet, az a várható termésnek, a 8 millió tonnás mennyiség felének elhelyezési lehetősége. Ez az exportpiac és hogy oda hogyan lehet eljutni, abban van sok, de fontos tényező, ami adott esetben jelentősen is befolyásolhatja a számtant.

Az árak nem felfelé fognak mozogni
Amit a piaci információkból, jegyzésekből le lehet most szűrni, az a mostani árak várható további csökkenése. Nem azért, mert bárkinek is lenne lehetősége mesterségesen lenyomni az árakat, hanem azért, mert a határidős piacokon látszik, a jövő tavaszi, nyár elejei árak sem magasabbak, mint a mostaniak, ha számolunk a tárolás és az áru minőségének megóvásával járó költségekkel is. Az előbb említett tőzsdék jellemzően az azonnali piaci árakat tükrözik, de figyelemre méltó, hogy Bécsben a kukoricát ugyanúgy 130,-EUR/to-s szinten kereskedik, mint ahol a mi jegyzésünk is van.

A határidős jegyzések sem mutatnak érdemi árnövekedést, a fizikai piacon a vagonba rakott árak változatlanul a 130 EUR/to-s szint körül mozognak, talán 1-3 EUR/to-val magasabban is, ha speciális feltételnek is meg kell felelnie az árunak. Ezek a jegyzések már a jövő május-júliusi szállításra vonatkozó árak és nem a most kifizethető ár. Ha csak a tárolási költségekkel számolunk, az is kb. 250 Ft/to havonként, ez a betakarítástól májusig kb. 7 hónap, vagyis 1750 Ft/to. Persze a saját raktárban ez nem tényleges költség, de a tavaszi árszint csak akkor jelenthet majd 36000-37000 Ft/to körüli árbevételt telephelyre visszaszámolva.

siló

Elhúzódóan tartott árakkal számolhatunk – fotó: iStock

A héten megnyílt valakinek a jóvoltából a kukorica határidős jegyzése a budapesti tőzsdén is, havi 500 Ft/to árnövekménnyel az egyes szállítási határidők között, ezt érdemes lenne kihasználni, de tudom, sokan félnek a tőzsdétől, mert mint általában itt is a negatív hírek kaptak nagyobb nyilvánosságot. A tőzsde működéséből fakadóan a másik oldalon is voltak szereplők, csak azokat kevésbé övezte hírverés, nem lenne rossz odakerülni. Tegnap jövő márciusra – elméletileg – el lehetett adni kukoricát 41300 Ft/to-s áron dunai kikötőbe szállítva, de akár májusra vagy jövő júliusra is van már jegyzés. Nem biztos, hogy minden nap lehet forgalmat csinálni, de aki termelő, akinek már mindenképpen van/lesz áruja, az miért nem jön a tőzsdére? Vannak persze kötelezettségek, amiket nem lehet csak egyszerűen kihagyni a számításból, de ezek számolhatóak.

Úgy látom, akik ezt a lehetőséget ki tudnák használni, mert a Duna mellett gazdálkodnak, és most nem teszik, veszteséget okoznak maguknak.

Összességében ezt a képet látom a búzánál is, ahogy a becslésekből látszik: elhúzódóan tartott árakkal kell számolni, különösen nagy a nyomás a takarmányos kategórián belül, ahol a szokásosnál nagyobbak lettek a készletek.

Agroinform.hu – Bidló Gábor