Az első adatok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági ágazat kibocsátási értéke folyó alapáron 4 százalékkal haladta meg a 2012-es év szintjét. A bruttó hozzáadott érték tavalyi változatlan áron 30, folyó áron 6 százalékkal emelkedett - közölte a KSH. A mezőgazdaság eredményének javulását a növénytermesztésben elért nagyobb termelési volumen tette lehetővé, az ágazatban kimutatott termelési érték az árcsökkenés ellenére nőtt.

 

Az előzetes adatok alapján 2013-ban a növénytermesztés kibocsátásának volumene több mint ötödével, 22 százalékkal emelkedett a 2012. évihez képest. Számottevően, mintegy harmadával nőtt a kibocsátás szerkezetében meghatározó gabonafélék volumene, a búza és a kukoricatermés is kedvezőbben alakult az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ipari növények kibocsátása 11, a takarmánynövényeké 10, a kertészeti termékeké pedig 9 százalékkal bővült. Utóbbi termékcsoport esetében emelkedett, az előbbiekében viszont mérséklődött az ár. A burgonya volumencsökkenését jelentős drágulás kísérte. A gyümölcstermés volumene 16 százalékkal emelkedett 2013-ban, ami árcsökkenést is okozott a termékcsoporton belül.

Az élő állatok kibocsátása 3, az állati termékeké 2 százalékkal mérséklődött, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 3 százalékkal visszaesett az előző évhez képest. Egyik főbb állatfaj kibocsátása sem érte el a 2012-ben mért szintet, az állati termékek közül a tejé visszaesett, a tojásé pedig szinten maradt.
Az első adatok alapján a mezőgazdasági ágazat - szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt - kibocsátásának értéke folyó alapáron 4 százalékkal volt magasabb, mint 2012-ben. A hazai agrárium teljesítménye így 2011 óta folyamatosan javul.


A KSH adatai szerint a volumen 12 százalékos bővülése közel 7 százalékos árcsökkenést váltott ki. A növénytermesztésben 12 százalékkal mérséklődött, az állattenyésztésben ezzel szemben 3 százalékkal emelkedett a termelői árszínvonal a tavalyihoz képest.
A folyó termelő felhasználás volumene és árindexe az előző évi szintet kissé meghaladta. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a ráfordítások közül vetőmagok és a növényvédő szerek ára emelkedett, az energia, a műtrágya és talajjavító szerek ára viszont csökkent a tavalyihoz képest.

A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2013-ban az előzetes információk szerint 1 százalékkal elmaradt az előző évitől.
A termelési tényezők jövedelme 6 százalékkal, a vállalkozói jövedelem pedig 10 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi. Így a termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme 4 százalékkal emelkedett.